Záchrana pro český crowdfunding? Evropská komise chce o rok odložit nutnost získání licence

Podle aktuálních pravidel zbývá provozovatelům crowdfundingu v celé Evropské unii jen něco málo přes tři měsíce, aby získali licenci a mohli poskytovat své crowdfundingové služby. Evropská komise ale nyní předložila návrh na prodloužení přechodného období, kdy mohou crowdfundingové firmy podnikat i bez licence, o jeden rok. Formální schválení se očekává do konce září. Podle experta na právo v oblasti fintechu a startupů Filipa Murára z mezinárodní advokátní kanceláře Noerr to může české platformy doslova zachránit. Český zákon byl totiž přijat až v dubnu a včasné získání licencí tak bylo ohroženo. Pozice český platforem tak mohly obsadit zahraniční firmy – díky takzvanému jednotnému evropskému pasu stačí jediné povolení pro působení ve všech státech EU. 

Komplexní regulaci stále oblíbenějšího typu financování zavedlo nařízení EU, které musely všechny členské země implementovat do svých zákonů – v Česku se tak ale stalo až letos v dubnu. „Reálně hrozilo, že se povolení nestihnou udělit. Klasická licenční řízení často trvají i rok a zde by zbývalo jen pár měsíců, přitom podle několik týdnů starých dat o licenci ještě nikdo ani nezažádal. Českým crowdfundingovým platformám tak hrozilo, že se do tohoto podnikání v Česku pustí některý ze zahraničních subjektů, který vzniklé situace využije,“ říká expert na právo v oblasti fintechu a startupů Filip Murár z mezinárodní advokátní kanceláře Noerr. „Sice odklad ještě není schválen, ale měla by to být skutečně jen formalita. Předpokládám, že do konce tohoto čtvrtletí to schválené bude.“

„Zajímavé je, že Evropský orgán pro cenné papíry a trhy navrhoval roční odklad jen pro ty, kteří podají žádost v původním termínu a doba prodloužení přechodného období měla být jen polštářem pro regulatorní orgány, aby měly dostatek času na vydání licencí. Komise chce ale odklad pro všechny, na podání žádosti o licenci je tak mnohem více času,“ doplňuje Filip Murár z advokátní kanceláře Noerr.

Nutnost získání povolení ČNB (v případě českých platforem) se tak s nejvyšší pravděpodobností posune o rok do 10. listopadu 2023. Příslušný zákon implementující nařízení EU v dubnu schválil Parlament a podepsal prezident. Na provozovatele crowdfundingu jsou nově kladené podobné regulatorní požadavky jako například na obchodníky s cennými papíry, investiční zprostředkovatele nebo poskytovatele platebních služeb. Zároveň ale nová zákonná regulace crowdfundingu zásadně usnadní českým crowdfundingovým platformám vstup na zahraniční trhy a zároveň umožní českým investorům snadnou participaci na mezinárodních projektech.

Crowdfunding, neboli skupinové financování, je propojování velkých skupin drobných investorů s podnikateli, kteří usilují o alternativní financování. Nařízení č. 2020/1503 o evropských poskytovatelích služeb skupinového financování pro podniky upravuje úvěrový crowdfunding, kde investor poskytne peněžní prostředky financovanému podniku se závazkem jejich vrácení a zaplacení úroku, a investiční crowdfunding, kde investor zakoupí převoditelné cenné papíry vydané financovaným podnikem, typicky akcie nebo dluhopisy, nebo zakoupí podíly na financovaném podniku. Naopak např. oblíbený charitativní crowdfunding novému nařízení nepodléhá.

O advokátní kanceláři Noerr

Mezinárodní advokátní kancelář Noerr je jednou z nejdéle působících mezinárodních advokátních kanceláří v Česku, s působností po celé Evropě. Prostřednictvím svých kanceláří tak nabízí své služby předním mezinárodním i českým společnostem. Noerr má silné postavení nejenom v Německu, ale také v regionu Střední a Východní Evropy, kde ho zastupuje více než 100 právních a daňových poradců.

Pražská kancelář byla založena v roce 1990 a již 30 let radí zahraničním i lokálním klientům v souvislosti s jejich činností v České republice. Zaměřuje se především na poradenství v oblasti fúzí a akvizic, korporátního práva, bankovnictví a financí, restrukturalizace a insolvence, soudních sporů, nemovitostí a pracovního práva. Více informací naleznete na noerr.com