Firmy mohou získat až 200 milionů korun na energeticky úsporný projekt

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) dnes spouští výzvu na úspory energie pro podniky v rámci Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost (OP TAK). Podpora ve výši 10 miliard korun má jít na renovace podnikatelských nemovitostí i na nákup energeticky úspornějších technologií a instalaci obnovitelných zdrojů.  Jedná se o jediný komplexní program pro podnikatele zaměřený na úspory energie. Žadatelé mohou získat až 200 milionů korun na úsporný projekt. V programu se nevylučuje využití metody EPC (energetické služby se zárukou), která majiteli budovy umožní zavést energeticky úsporná opatření bez nároku na vlastní kapitálový vklad, jelikož investice se splácí v průběhu let pouze z uspořených nákladů. 

K získání dotace je zapotřebí splnění požadavku 30% úspory primární energie, který vychází z evropské Taxonomie. Výroba elektřiny z fotovoltaiky může pokrýt jen třetinu požadované úspory energie, zbylé dvě třetiny je nezbytné získat snížením spotřeby energie na vytápění, chlazení, osvětlení, větrání, přípravu teplé vody atd., a to nejčastěji zateplením budovy, výměnou oken spojenou s instalací stínící techniky či zařízení na rekuperaci vzduchu, nebo využitím odpadního tepla z technologie. Energetické úspory budou nově vykazovány na základě skutečných fakturovaných spotřeb a měření, nikoliv jako teoretická výpočetní úspora. Na to by si měli dát pozor všichni žadatelé i energetičtí specialisté a úsporu navrhovat s dostatečnou rezervou.

S ohledem na aktuální energetickou krizi se Ministerstvo průmyslu a obchodu se rozhodlo většinu alokace programu nabídnout již v první výzvě. V případě velkého zájmu je potřeba najít dodatečné prostředky pro následující období. Vláda by se měla postarat především o jejich doplnění tak, aby do roku 2027 udržela zájem žadatelů o realizace energetických úspor a diverzifikaci zdrojů. Stanovenou výši maximální podpory, tedy 200 milionů korun na úsporný projekt považujeme za dostatečně motivační, bude však krácena o tzv. alternativní investici na základě metodiky MPO, která se využívá poprvé, není tedy prověřená praxí a nejsou tak známy její reálné dopady na výši podpory. 

V programu nám nicméně chybí vyšší podpora pro projekty s vyššími energetickými úsporami než povinných 30 %, jako je tomu např. v Operačním programu Životní prostředí. Firmy by pak měly vyšší motivaci realizovat více opatření, která ušetří více energie. V první výzvě současně postrádáme pobídky na výstavbu nových budov ve vysokém energetickém standardu – pasivní a plusové budovy jako u sektoru rezidenčních nebo veřejných budov.

KOMENTÁŘ profesního svazu Šance pro budovy k vyhlášení výzvy úspory energie v dotačním programu OP TAK

Autor: Šárka Tomanová, ředitelka

  O Šanci pro budovy

Šance pro budovy byla založena v roce 2010 jako aliance významných oborových asociací podporujících energeticky úsporné stavebnictví. Aktuálně sdružuje Centrum pasivního domu, Českou radu pro šetrné budovy, Asociaci výrobců minerální izolace, Asociaci dodavatelů montovaných domů a Asociaci poskytovatelů energetických služeb. Reprezentuje tak přibližně 250 firem z oblasti stavebnictví ─ projektanty a architekty, developery, stavební společnosti, výrobce a dodavatele materiálů a technologií, konzultační a certifikační společnosti a finanční instituce. Cílem Šance pro budovy je vytvoření příznivého legislativního a ekonomického rámce, díky němuž by budovy na území Česka byly energeticky úsporné, adaptované na změnu klimatu a šetrné k životnímu prostředí. Více informací naleznete na www.sanceprobudovy.cz.