Firmy propadly kouzlu svítidel na míru z 3D tiskáren, největší zájem je u řetězců

Praha, Česká republika – Od roku 2019 Signify (Euronext: LIGHT), světový lídr v oblasti osvětlení, vyrábí osvětlení v průmyslovém měřítku i za pomoci 3D tisku. Důvodem je především velká variabilita a možnost vytvoření svítidel přímo dle požadavků firem. Osvětlení z 3D tiskáren tak představuje pružnější, rychlejší a ekologičtější způsob výroby. Atraktivní design a samotný tisk svítidla je totiž rychlý, bez velkých investic a dlouhé doby vývoje.

„Toto odvětví bude dále růst – předpokládáme, že se v příštích pět letech zdvojnásobí až ztrojnásobí. V této technologii je obrovský potenciál, firmy si rychle zvykají na možnost mít design na zakázku přesně podle svých potřeb. Ostatně i my máme v naší pražské kanceláři několik svítidel vytištěných na 3D tiskárně,“ říká Jakub Wittlich ze společnost Signify v České republice. „3D tisk je blíže zákazníkovi. Ten může své návrhy přivést k životu během dní, nikoli měsíců, a s menší spotřebou energie i jednodušší logistikou,“ dodává.

Signify je prvním výrobcem svítidel, který je začal vyrábět i pomocí 3D tisku v průmyslovém měřítku, posílil tím svou pozici lídra v osvětlení a udržitelných inovacích. Výroba samotného svítidla 3D tiskem zabere od 45 minut do čtyř hodin, záleží na jeho rozměrech. I když je osvětlení z 3D tiskáren vyráběné na míru, nemusí se na něj čekat dlouho. Výrobní závody Signify pro 3D tisk jsou umístěny v rámci EU v Belgii a Maďarsku, dále pak v USA, Indii a Indonésii. Jejich rozmístění po celém světě tak usnadňuje distribuci svítidel v rámci regionů nejen z pohledu času – dodání se pohybuje v rozmezí dvou až tří týdnů – ale i z pohledu ekologie, protože hotové výrobky nemusí cestovat přes půl planety. Ostatně i takto vyrobená stínidla odráží tento pružný a udržitelný způsob výroby – používají se vyřazené rybářské sítě anebo 100% recyklovatelný polykarbonát, který navíc umožňuje na konci své životnosti výrobek recyklovat a podpořit tak cirkulární ekonomiku.

Typickým zákazníkem jsou maloobchodní, restaurační nebo hotelové řetězce a sítě čerpacích stanic, které díky požadavkům na celkový design svých prostor vyžadují specifické produkty vyráběné na míru, které přinášejí požadované výsledky, ať už světelné nebo odrazové. Díky rozmístění kapacit pro 3D tisk svítidel po celém světě jim Signify může dodávat stejný výrobek ve všech zemích. V současné době 3D svítidla od Signify využívají například řetězec Marks & Spencer nebo letiště v Kodani.

O společnosti Signify
Signify (Euronext: LIGHT) je celosvětově vedoucí firmou v oblasti světelných produktů jak pro profesionály, tak pro koncové zákazníky a osvětlení v rámci internetu věcí (IoT). Produkty značky Philips a systém propojeného osvětlení a datových služeb Interact vytvářejí obchodní hodnotu a pomáhají k přeměně života v domácnostech, budovách i na veřejných prostranstvích. Firma, která v roce 2021 dosáhla tržeb ve výši 6,9 miliard EUR a zaměstnává přibližně 37.000 zaměstnanců ve více než 70 zemích světa, se snaží odhalit mimořádný potenciál světla, který dokáže změnit svět. V roce 2020 společnost Signify dosáhla uhlíkové neutrality, od svého vstupu na burzu je již čtyři roky po sobě v indexu Dow Jones Sustainability a byla oceněna jako Industry Leader v roce 2017, 2018 a 2019. Novinky týkající se společnosti Signify najdete v Newsroomu, na Twitteru, LinkedInu a na Instagramu. Informace pro investory jsou na webové stránce Investor Relations.