Developer CTP slavnostně zahájil výstavbu vysoce moderní kancelářské budovy v hodnotě 1,5 mld korun, završuje tak revitalizaci areálu Ponávka

Praha, 18. srpna 2022 – Developer CTP slavnostně zahájil výstavbu vysoce moderní kancelářské budovy za účasti primátorky města Brna Markéty Vaňkové a 1. náměstka primátorky Petra Hladíka. Budova za 1,5 miliardy korun uzavře I. etapu rozvoje brněnského areálu Ponávka a svým nájemcům nabídne nejmodernější technologická a zároveň ekologicky udržitelná řešení. V areálu vzniká současně moderní městský park za 30 milionů korun, který je spoluprací developera a města Brna, a také třetí část cyklostezky propojující areály Ponávka a Vlněna. 

Budova A4 je posledním článkem přeměny bývalé lokality z 19. století v prémiovou multifunkční destinaci 21. století. Její dokončení je plánováno na přelom roku 2023/2024 a završí revitalizaci areálu Ponávka, kde vznikl unikátní komplex rezidenčních, komerčních a industriálních budov. Projekt nabídne na svých 13 patrech 25 tisíc m2 ploch kancelářských prostor, které ve spodních patrech doplní drobné obchody, showroomy a restaurace.

Projekt je navržen v souladu s nejvyššími nároky na udržitelnost. Nabídne chytrá řešení v práci s dešťovými i šedými vodami a technologie světového standardu. Nebudou chybět systémy světel, jejichž autonomní chování reagující na sluneční svit a pohyb v objektu významně podpoří úsporu energie, dále vlastní zdroj fotovoltaické elektrárny nebo unikátní systém větrání a výměny vzduchu, garantující nejvyšší možný komfort. Budova doplní dynamické komunitní prostředí Ponávky také esteticky. Za jejím designem, stejně jako za urbanistickým konceptem areálu Ponávky, stojí Studio acht. 

„A4 je poslední z budov, která vznikne na původním brownfieldu a zakončí revitalizaci areálu Ponávka. Poté nás čeká už jen vybrušování diamantu v podobě budovy C5, která bude stopou historie v moderní architektuře nové budovy. Ta bude velmi impozantní svou podobou i funkcemi. Našim klientům budeme moci nabídnout špičkové technologie, které zefektivní jejich práci a zpříjemní pobyt v budově, zatímco zůstanou dodrženy vysoké standardy udržitelnosti,“ okomentoval Michal Dospěl, regionální projektový manažer CTP.

„Jde již o několikátý projekt, na kterém s CTP spolupracujeme, a já nepřestávám být pyšný na naše výsledky. Budova A4 je směsicí nejmodernějších architektonických prvků, které dokonale podtrhnou unikátní prostředí dané lokality. Kromě funkčního designu kombinujícího hliník a sklo se budova může pochlubit také soustavou chytrých a udržitelných prvků, které ji staví vysoko mezi nejmodernější kancelářské budovy u nás,“ okomentoval Václav Hlaváček, architekt Studia acht.

V rámci dlouhodobé obnovy území kolem toku říčky Ponávky pracuje CTP i na dalších projektech. V současné době spolupracuje s městem Brno na budování moderního parku, který vznikne rekultivací městských pozemků a pozemků CTP. Na projektu za 30 milionů korun se developer podílí 5 miliony korun a po jeho dokončení na 30 let zdarma propůjčí své pozemky městu. Dokončení parku je plánováno do konce tohoto roku. Do nového parku povede také cyklostezka propojující areály Ponávka a Vlněna, jejíž výstavbu třetí etapy nyní CTP zahajuje.  

„CTP se dlouhodobě zapojuje do rozvoje města a přináší sem pestrou škálu projektů. Vedle moderních budov se stará i o jejich okolí a pomáhá nám vytvářet atraktivní prostranství v Brně. Momentálně s CTP spolupracujeme na rekultivaci okolí toku Staré Ponávky, kde vzniká nový městský park v anglickém stylu. V rámci projektu bude obnoven i meandr říčky, která tak propojí industriální historii území s jejím moderním využitím. Věřím, že nejde o poslední společný projekt,” řekla Markéta Vaňková, primátorka města Brna.

„S CTP se nám už v minulosti podařilo vybudovat důležité projekty, které Brnu pomáhají být moderním městem. Park u ulice Škrobárenská doplní park Mariacela, který jsme vybudovali v roce 2019 a se kterým se Brno účastnilo finále soutěže Adapterra Awards. Důležitost přírody a zeleně pro město Brno podtrhuje i skutečnost, že díky programu Nové parky pro Brno vybudujeme v následujících zhruba 50 nových parků a zelených ploch. Jsem rád, že v rámci parku Škrobárenská se myslí i na cyklodopravu a dojde k propojení dvou významných areálů,“ řekl Petr Hladík, 1. náměstek primátorky města Brna.

O CTP Ponávka Business Park

CTP Ponávka Business Park je velmi unikátní lokalitou, která v sobě pojí celou řadu nejrůznějších projektů developera a dostává tak svůj jedinečný ráz. Moderní areál bývalého brownfieldu kolem řeky Ponávky v sobě kloubí nejmodernější developerské počiny z oblasti komerčních, rezidenčních a industriálních ploch. Kromě flexibilních kancelářských budov se zde nachází CTBoxy s ideálními prostory pro malé firmy, které hledají sklad, prodejnu a kanceláře pod jednou střechou, nebo Studia zrenovované historie, vhodné pro showroomy, startupy a kreativní týmy. Diverzitu parku doplňuje Domeq, nejinovativnější koncept moderního bydlení zejména pro mladé.

O CTP 

CTP je největším evropským vlastníkem, developerem a správcem logistických a průmyslových nemovitostí s více než 9,5 miliony m2 pronajímatelných prostor v celkem deseti zemích. Společnost očekává, že do konce roku 2022 rozšíří své portfolio na 10 milionů m2 GLA, tedy o rok dříve, než jak byl stanoven cíl při jejím vstupu na burzu Euronext Amsterdam na konci března 2021. CTP je jediným developer v regionu, který má celé své portfolio certifikované dle standardů udržitelnosti BREEAM. V průběhu roku 2021 se společnosti podařilo dosáhnout závazku být udržitelným podnikem a získat certifikát uhlíkově negativní společnost.  Pro více informací: www.ctp.eu