COP27: Zařazení Food4Climate Pavilion znamená posun v přístupu OSN k potravinovým systémům

Vůbec poprvé bude letošní konference OSN o změně klimatu – COP27 – hostit pavilony věnované změně potravinového systému, včetně pavilonu Food4Climate organizovaného ProVeg International a 17 dalšími partnery z celého světa. Food4Climate Pavilion se bude rozkládat na 130 metrech čtverečních a bude obsahovat 10 témat týkajících se potravin a zemědělství.

COP27 se koná v Sharm el-Sheikhu v Egyptě v listopadu tohoto roku a Food4Climate Pavilion upozorní delegace téměř 200 zemí, které konferenci navštíví, na to, jak se potravinový a zemědělský systém musí změnit, aby bylo možné účinně řešit klimatickou krizi.

Celosvětově produkce masa a mléčných výrobků poskytuje pouze 18 % spotřebovaných kalorií, ale využívá 83 % celosvětové zemědělské půdy. Kromě toho jsou globální emise skleníkových plynů (GHG) z živočišného zemědělství dvojnásobné oproti emisím z rostlinné stravy, takže je třeba prosazovat politiku, která podporuje rostlinnou stravu.

Bez řešení potravinových systémů na úrovni OSN nebudou globální klimatické cíle, jako jsou cíle stanovené v Pařížské dohodě, splněny.

„Schválení OSN se zřízením Food4Climate Pavilion na COP27 skutečně znamená tektonický posun v přístupu OSN k potravinovým systémům,” řekl Raphael Podselver, vedoucí advokacie OSN v ProVeg. „Doufáme, že pavilon zapojí tvůrce a tvůrkyně politik z celého světa k řešení problémů, které představuje zemědělství, a povzbudí země, aby přijaly řešení,“

Pod hlavičkou Diet Change Not Climate Change, ProVeg a partneři zapojí členské státy OSN, aby v rámci své klimatické politiky přešly na více rostlinnější potravinové systémy.

„Pokud chceme opravdu snížit emise metanu a CO2, nepřipadá v úvahu, abychom dále ignorovali emise způsobené živočišným zemědělstvím. I vědecké poznatky ukazují na to, že přechod na rostlinnější stravu může pomoci v boji proti klimatické krizi a také má potenciál zajistit potravinovou bezpečnost pro budoucí generace,” komentuje pokrok Eva Hemmerová, komunikační manažerka ProVeg Česko.

ProVeg International 

ProVeg International je organizace zvyšující povědomí o potravinách, která pracuje na transformaci globálního potravinového systému nahrazením živočišných produktů rostlinnými a kultivovanými alternativami. ProVeg spolupracuje s rozhodovacími orgány, společnostmi, investory, médii a širokou veřejností, aby pomohla světu přejít na společnost a ekonomiku, které jsou méně závislé na živočišném zemědělství a udržitelnější pro všechny lidi, zvířata a naši planetu. ProVeg má pobočky v devíti zemích na čtyřech kontinentech a je aktivní po celém světě. ProVeg má status stálého pozorovatele u UNFCCC, zvláštní poradní status u ECOSOC, je akreditována pro UNEA a obdržela cenu OSN Momentum for Change.