HTC VIVE Focus 3 Eye Tracker a Facial Tracker zajistí sledování pohybu očí a tváře

Technologie otevírá bránu pro ještě širší využití profesionálních headsetů ve výzkumu, vzdělávání a komunikaci, kterou obohatí o emoce. Díky FOV vykreslování navíc umožní dosáhnout vyšší obrazové kvality.

Praha, 7. září 2022 – Společnost HTC VIVE dnes představila rozšiřující moduly pro nezávislý profesionální headset HTC VIVE Focus 3. Nová rozšíření HTC VIVE Focus 3 Eye Tracker a VIVE Focus 3 Facial Tracker headsetu umožní sledování pohybu tváře i očí a jejich přenos do virtuální reality. Uživatelé se tak mohou těšit na přirozenější a plynulejší komunikaci. Nápomocný je nejen přenos mimiky a s ním i emocí, ale také precizní zachycení pohybu rtů, který bude nyní odpovídat sdělení. Díky tomu se HTC VIVE Focus 3 stává ideálním řešením pro virtuální eventy, vzdělávání, virtuální komunikaci, nebo například pro záznam mimiky při motion-capture tvorbě animovaných snímků.

Sledování pohybu očí navíc může vývojářům usnadnit využití virtuální reality při terapii pohybově omezených uživatelů a marketingovým profesionálům nabídne cestu k praktickému studiu uživatelských preferencí.

Přirozená komunikace a bezproblémové porozumění

HTC VIVE Focus 3 Facial Tracker usnadňuje vyjadřování emocí při virtuálních setkáních i podvědomé čtení záměrů protistrany. Jeho kamera dokáže zachytit 38 nejpodstatnějších rysů tváře na rtech, čelisti, bradě, zubech a jazyku tak, aby co nejvěrněji přenesla jejich pohyb a konfiguraci na virtuálního avatara. Díky 60Hz frekvenci to vše zvládne v reálném čase s téměř nulovou latencí a tak usnadní odezírání ze rtů, které při běžné komunikaci dramaticky zlepšuje porozumění mluvenému slovu. Instalace rozšiřujícího modulu je přitom velice snadná, stačí jej jednoduše připojit prostřednictvím vestavěného USB-C portu.

Technologie může pomáhat i při použití mimo sféru komunikace. Typickým příkladem může být nácvik prezentačních dovedností, kde profesionální přednášející ocení možnost pracovat na své emoční připravenosti a dosáhnout následně lepších výsledků. 

Vyšší kvalita obrazu, ovládání pohledem i zdroj cenných dat

Díky HTC VIVE Pro Eye si dnes benefity sledování pohybu očí dokáže představit téměř každý. Patří mezi ně především přístup k velkému množství dat, která se hodí v nejrůznějších oblastech profesionální činnosti i zábavy. Přínosy jsou obrovské, ať už se jedná o prostý přenos pohybu očí a očních víček na avatara, vstup pro ovládání headsetu handicapovaným uživatelem, nebo marketingový výzkum zákaznického chování. To může být se sledováním pohybu snadno zachyceno prostřednictvím tepelné mapy pozornosti.

Výhodou, kterou ocení především vývojáři, je i možnost využít takzvané FOV vykreslování, které uživatelům zprostředkuje vyšší obrazovou kvalitu. Díky přesným informacím o pohledu uživatele se totiž může výkon HW soustředit skutečně na ta místa, která oko vnímá ostře a na periferii naopak výkon ušetřit.

VIVE Focus 3 Eye Tracker i VIVE Focus 3 Facial Tracker přichází s podporou Unity, Unreal Game Engine a Native díky kterým bude jejich integrace otázkou okamžiku. Nápomocná je i podpora VIVE WaveSDK a chystaného OpenXR. Skvělou zprávou je pak bezproblémová spolupráce s PC VR aplikacemi prostřednictvím VIVE Business Streaming. Společnosti, které dosud pro sledování pohybu očí využívali HTC VIVE Pro Eye tak budou svůj software schopni snadno využít i s nejmodernějším profesionálním headsetem od HTC.

Bohatý ekosystém pro profesionální nasazení

VIVE Focus 3 se stává etalonem profesionálního VR ekosystému, který uspokojí ty nejnáročnější. Od jeho představení společnosti přinesla již 5 doplňujících zařízení, která jeho schopnosti rozšiřují daleko za hranice toho, co bylo s nezávislým headsetem dosud možné. Herny oceňují Multi Battery Charger umožňující nabíjet zároveň 4 baterie, nechybí VIVE Wrist tracker zdokonalující sledování pohybu paží nebo prakticky jakéhokoli předmětu, který je třeba přenést do virtuální reality, ani praktický kufřík pro snadné přenášení headsetu na cestách.

Na straně software pak profesionálové mohou snadno využít integrovanou technologii sledování rukou, podporu otevřeného standardu OpenXR, obsáhlé VIVE Wave SDK i sadu software pro budování Location-Based atrakcí. Pro hromadnou správu headsetů lze využít jakékoli MDM řešení a díky balíčku VIVE Bussiness Warranty and Services si i profesionální investor může být jistý, že po dobu dvou let dostane v případě potřeby plnohodnotnou podporu a zrychlené servisní řízení.

Cena a dostupnost

VIVE Focus 3 Eye Tracker a VIVE Focus 3 Facial Tracker je možné objednat na stránkách www.vive.com již dnes za cenu 309 € a 119 €. 

O systému virtuální reality HTC Vive™

HTC Vive je první komplexní systém virtuální reality vyvinutý ve spolupráci firem HTC a Valve, který je od základu designován pro virtuální realitu v pokojovém měřítku (room-scale VR). Vive přináší, díky nastavitelnému headsetu, dvěma bezdrátovým ovladačům s HD haptickou odezvou a preciznímu snímáním pohybu v rozsahu 360°, ohromující vizuální zážitek a možnost přirozené interakce s virtuálním prostředím. Zároveň systém umožňuje bezdrátové spojení s mobilním telefonem a přenos jeho nejdůležitějších funkcí do virtuální reality, stejně jako propojení s reálným světem pomocí vestavěné kamery. Tyto technologie praktickým způsobem zvyšují bezpečnost a umožňují bezstarostné ponoření do virtuální reality, díky kterému vás virtuální světy zprostředkované systémem HTC Vive pohltí vizuálně, fyzicky i emocionálně. Více informací na www.htcvive.com.