Somnium Space uzavírá partnerství s Vrgineers a Prusa Research. Vyvíjí open-source VR headset “Somnium VR One”

12. září 2022, Česká republika – Somnium Space, jedno z předních imerzivních metaverz, uzavírá partnerství s lídrem na poli systémů pro výcvik pilotů ve virtuální a smíšené realitě nové generace, společností Vrgineers, Inc., a výrobcem 3D tiskáren Prusa Research, aby dále posílila vývoj nového špičkového open-source VR headsetu. Ten funguje jak v režimu drátového spojení s počítačem, tak jako samostatná jednotka. Tento nový VR headset má za cíl změnit současné restriktivní směřování trhu s VR zařízeními, které prosazují velké firmy jako Meta (původně Facebook). V reakci na momentálně rozšířené restrikce bude Somnium VR One headset naopak postaven na co možná nejotevřenější platformě. Somnium VR One má za cíl poskytnout špičkový imerzivní zážitek, a to jak v drátovém, tak bezdrátovém módu. Finální verze bude poháněná operačním systémem Android a headset bude možné neomezeně používat i pro komerční účely. Díky tomu, že budou zdrojové kódy otevřené a dostupné, půjde o skvělé řešení i pro komerční sféru.

„Každý uživatel by měl mít právo na to plně vlastnit koupený hardware, a zároveň i mít možnost zakoupené zařízení upravovat, vylepšovat či opravovat. Chceme poskytnout nerestriktivní hardwarové i softwarové prostředí pro všechny VR nadšence po celém světě. 3D modely jednotlivých částí headsetu bude možné stáhnout z internetu, takže si je snadno vyrobí kdokoliv s přístupem k 3D tiskárně. Zdrojové kódy pro operační systém Android budou k dispozici ve veřejném úložišti. Naším cílem je svoboda pro metaverza, ve kterých budeme v budoucnu trávit mnohem více času,“ vysvětluje Artur Sychov, zakladatel a CEO Somnium Space.

Josef Průša, CEO Prusa Research, má k open-source stejný postoj: „Bude to jedině dobře, když bude více firem u svých produktů, a tím nemyslím jen VR headsety, využívat výhod otevřeného kódu a komunitního přístupu jako naše tiskárny Original Prusa. Každý si bude moci stáhnout 3D model headsetu Somnium Space z Printables.com a vytisknout si součástky doma na své tiskárně.“

Pro optimalizaci výrobních nákladů budou elektronické komponenty a proprietární čočky sériové vyráběny ve spolupráci s Vrgineers, k prodeji budou na webu Somnium Space. Bude tedy možné si tyto součástky zakoupit, plastové díly vytisknout na 3D tiskárně a headset si postavit doma. V prodeji ale bude samozřejmě i zcela sestavená verze.

„Výrobní zázemí celého projektu stojí na pevných základech firmy Vrgineers, která má hluboké technické znalosti spojené s výrobou profesionálních headsetů pro virtuální a smíšenou realitu. Projekt je zaštítěn přímými investicemi firem Somnium Space a Prusa Research do Vrgineers,“ dodává Marek Polčák, CEO Vrgineers.

O společnosti Vrgineers:

Společnost Vrgineers, Inc. je lídrem v oblasti poskytování systémů virtuální a smíšené reality nové generace pro výcvik pilotů (Synthetic Training Environment, STE) klientům v profesionální a vojenské sféře. Řešení společnosti Vrgineers pro výcvik pilotů zahrnuje přenosné trenažéry, které lze sbalit a dopravit na mise; dále rekonfigurovatelné simulátory pro učebny podporující téměř všechny platformy, od T-6 Texan po F-35; a vlastní simulátory 1:1, které jsou postaveny speciálně pro jakýkoli typ vrtulníku, proudové stíhačky nebo dopravního letadla a obsahují plně funkční repliku kokpitu. Společnost Vrgineers byla spoluzaložena v roce 2017 generálním ředitelem Markem Polčákem a v současné době zaměstnává mezinárodní tým 50 odborníků, kteří do projektů přináší jak vysokou úroveň technických dovedností (většinou jde o absolventy doktorských a inženýrských studijních programů), tak zkušenosti z oboru.About the XTAL™ 

O systému XTAL™

Headset XTAL™ je navržený pro využití v profesionální sféře a klientům z vojenských odvětví přináší prakticky neomezené možnosti. Je vybaven rozlišením 8K, nabízí 180° zorné pole a automaticky nastavitelné čočky. Díky tomu poskytuje dříve nedosažitelný imerzivní zážitek a stojí na samotné špičce profesionálních vizualičních systémů pro simulátory.

Díky širokému spektru možných úprav mohou Vrgineers poskytovat individuální projekty, kde je XTAL™ adaptován pro specifické požadavky – například připojení brýlí na helmu pilota či na kyslíkovou masku, je možné i využití pro průzkum vesmíru. Technologie od Vrgineers, které uznává i americké ministerstvo obrany poskytují nejvyšší možnou úroveň imerze a aktivně je využívají společnosti jako NASA, Airbus Defense & Space a BAE Systems. 

O Somnium Space:

Somnium Space je vůbec první otevřená, sociální a persistentní VR platforma vybudovaná na blockchainu. Její unikátní decentralizovaná ekonomika založená na NFT umožňuje uživatelům vlastnit, prodávat a vyměňovat digitální předměty bez omezení. Je to virtuální univerzum tvořené a rozvíjené výhradně hráči.

O Prusa Research

Prusa Research je výrobce 3D tiskáren se sídlem v Praze. Společnost byla založena roku 2012 jako one-man startup Josefem Průšou, jedním z klíčových vývojářů open-source projektu RepRap. Z garážového projektu se stal lídr na poli 3D tisku s týmem čítajícím přes 700 lidí. Open-source design Prusa i3 se stal nejpoužívanější konstrukcí 3D tiskáren na světě. Společnost měsíčně odešle více než 10,000 3D tiskáren Original Prusa do více než 160 zemí přímo ze svého sídla v Praze.