Radek Sárközi: Vyjádření ke včerejšímu jmenování nového ředitele Cermatu

Nový ředitel Cermatu Miroslav Krejčí bude mít velmi těžkou výchozí pozici. Předchozí dva ministři školství vyhlásili této přímo řízené organizaci MŠMT válku. Doufám, že ministr Vladimír Balaš se naopak za své podřízené postaví a bude je podporovat, nikoliv hanět.

Vyžádal jsem si od Ministerstva financí text auditu v Cermatu. Domnívám se, že pochybení bývalé ředitelky nebyla až tak závažná. Pokud se jedná o uzavírání smluv DPP s kmenovými pracovníky Cermatu na stejné činnosti, tak tento postup Ministerstvo školství doporučilo školám ve své metodice k doučování žáků a takto ho i bez problémů financuje.

Kauza kolem Cermatu na mě působí jako záminka. Hlavním cílem bylo zrušit státní maturity i jednotnou přijímací zkoušku, o což dlouhodobě usiluje Ondřej Šteffl (poradce bývalého ministra školství Petra Gazdíka, jehož firma Scio zřizuje síť soukromých středních škol a zabývá se testováním žáků. Myslím si, že jako poradce ministra byl ve střetu zájmů. Překvapilo mě, že se stal poradcem i současného ministra. Proti některým výrokům pan Šteffla na adresu učilišť totiž protestovali svorně zástupci zaměstnavatelů i zaměstnanců. Je to přímo součástí zápisu z jednání poslední školské tripartity, které se účastnil Petr Gazdík ještě jako ministr.

Myslím si, že půjde relativně snadno a rychle digitalizovat přihlášky k jednotné přijímací zkoušce. To by středním školám výrazně ulehčilo od náročné byrokracie. Mnohem těžší bude přejít z tištěných testů na čistě elektronické testování. Střední školy nemají v tuto chvíli dostatek počítačů. Je třeba ošetřit, co se stane, když žákovi během maturity nebo přijímaček přestane školní zařízení fungovat.

Oceňuji, že pan ministr Vladimír Balaš neponechal ve funkci náměstka a dočasného šéfa Cermatu Milana Štábla, kterého si na MŠMT přivedl ze Zlína exministr Petr Gazdík. Do kauzy Dozimetr nebyl zapletený jen poslanec Gazdík, ale i Luděk Šteffel, kterého zaměstnal právě nový náměstek Štábl. Již  v půlce června jsem vyzval ministra Petra Gazdíka, aby svého náměstka okamžitě odvolal. Ale MŠMT se za něj ještě 22. 6. 2022 postavilo. Celá reakce tiskového oddělení Ministerstva školství je k dispozici na webu Pedagogické komory, z. s. Proto jsem oslovil politiky se stejným podnětem. Pan poslanec Jakub Michálek mi obratem odpověděl, že se tím Piráti zabývají.  Jsem rád, že mi následný vývoj událostí dal za pravdu a pan Štábl už není ani náměstkem, ani nevede Cermat.

Celá odpověď z MŠMT: https://www.pedagogicka-komora.cz/2022/06/msmt-haji-ciny-ludka-steffela.html