Rada seniorů varuje – senioři podceňují možnosti prevence

Praha, 16. 9. 2022 – V České republice žije podle údajů Českého statistického úřadu přes dva miliony seniorů, což je významná část populace. Přestože lidé starší 65 let jsou vnímáni jako riziková skupina u řady infekčních onemocnění, jako jsou například pneumokokové infekce, v této věkové kategorii je proočkovanost stále na nízké úrovni, a to i přesto, že od září roku 2015 mají senioři vakcínu hrazenou ze zdravotního pojištění. Přitom po dvou letech, kdy výskyt infekčních chorob přenášených vzdušnou cestou byl ovlivněn covidovými opatřeními, se očekává jejich nárůst.

„Naším cílem je podpořit angažovanost praktických lékařů vůči seniorům, aby jim aktivněji nabízeli možnosti prevence závažných onemocnění, kterou například v případě pneumokokových infekcí je jednoznačně očkování, “ říká Ing. Lenka Desatová, předsedkyně Rady seniorů České republiky. Rada seniorů se přitom dlouhodobě zasazuje o prosazení komplexní strategie péče o seniory v oblasti zdraví a udržování zdravého života seniorů. Součástí aktivit je i prosazování bezplatného očkování seniorů nejen proti pneumokokům, ale i chřipce či klíšťové encefalitidy. Pravidelně pořádá odborné zdravotní konference, přednášky a pořádá aktivizační programy (vzdělávací i pohybové).

Očkování seniorské populaci doporučují i odborníci: „Invazivní pneumokoková onemocnění (IPO) jsou pro seniory nebezpečné, neboť mohou způsobit závažné komplikace. Jen v loňském roce bylo z celkových 264 případů IPO prokázáno 140 případů u seniorů, z nichž 32 nakonec nemoci podlehlo. Účinnou prevencí je právě očkování. Zatímco proti chřipce je nutné očkovat pravidelně každý rok, u vakcín proti pneumokokům stačí jediná dávka,“ říká MUDr. Jana Kozáková ze Státního zdravotního ústavu. Podle ní se v roce 2020 nechalo očkovat proti pneumokokům jen 106 tisíc lidí starších 65 let, o rok dříve to bylo téměř 135 tisíc. Očkovat lze podle MUDr. Kozákové po celý rok, teď na podzim je možné spojit očkování proti pneumokokům s vakcinací proti chřipce a připravit se tak na „sezonu“ pneumokokových infekcí, které se nejvíc vyskytují v zimních měsících a předjaří.