Hackerské skupiny na Telegramu, Signalu a dark webu podporují protesty v Íránu

PRAHA – 29. září 2022 — Check Point Research, výzkumný tým společnosti Check Point® Software Technologies Ltd. (NASDAQ: CHKP), předního světového poskytovatele kyberbezpečnostních řešení, objevil v souvislosti s íránskými protivládními protesty po smrti Mahsy Amíníové několik hackerských skupin, které pomáhají demonstrantům obejít přísná pravidla vynucená režimem. Na Telegramu, Signalu a dark webu jsou skupiny podporující protesty, zaměřují se například na úniky a prodej dat, včetně telefonních čísel a e-mailů úředníků a map citlivých míst. Hackerské skupiny také umožňují lidem v Íránu vzájemně komunikovat a sdílet zprávy o dění v ulicích, čemuž se vláda ve snaze potlačit protesty snaží zabránit.

  • Skupiny na Telegramu mají od 900 do 12 000 členů.
  • Několik skupin poskytuje seznam proxy serverů a VPN, které pomáhají obcházet cenzuru v Íránu.
  • Další skupiny pomáhají protestujícím s přístupem na sociální sítě.

Stejně jako v ostatních případech i zde existují hackerské skupiny, které se snaží na situaci vydělat a informace o Íránu a režimu prodávat.

„Vidíme, že skupiny na Telegramu, dark webu a ‚běžném‘ webu pomáhají protestujícím obejít restrikce a cenzuru, což je v současné chvíli způsob, jak se íránský režim snaží vypořádat s protesty. Skupiny se začaly objevovat zhruba den po propuknutí protestů. Cílem je podpora demonstrací i snaha umožnit lidem v Íránu vzájemně komunikovat a sdílet zprávy o situaci,“ říká Daniel Šafář, Area Manager CEE regionu z kyberbezpečnostní společnosti Check Point Software Technologies.

Oficiální kanál skupiny Atlas Intelligence Group

Členové: Přibližně 900

Zdroj: Telegram

Zaměřují se na úniky protirežimních dat, včetně telefonních čísel a e-mailů úředníků a map citlivých míst. Snaží se také prodávat „soukromé“ informace o IRGC. Nabízí i seznam služeb, které pomohou obejít cenzuru v Íránu.

cid:image001.png@01D8D333.A4AC0780
cid:image002.png@01D8D333.A4AC0780
cid:image003.png@01D8D333.A4AC0780

ARVIN

Členové: Přibližně 5 000

Zdroj: Telegram

V současnosti se zaměřují na zprávy z protestů, reportáže a videa z ulic a informace o stavu internetu v Íránu. Nabízí otevřené VPN servery k obcházení cenzury.

cid:image010.png@01D8D333.A4D699F0

RedBlue

Členové: Přibližně 4 000

Zdroj: Telegram

V rámci hackerského webu hide01.ir uveřejňují rozhovory a návody na hackování počítačů a softwaru. V současnosti pomáhají demonstrantům obcházet cenzuru a připojit se k sociálním sítím.

cid:image012.png@01D8D333.A4D699F0

Projekt Tor

Členové: Přibližně 12 000

Zdroj: Telegram, Tor stránka na webu

Snaha pomoci protestujícím pomocí Projektu Tor.

cid:image013.png@01D8D333.A4D699F0

Signal

Zdroj: Běžný web

https://signal.org/en/

https://en.wikipedia.org/wiki/Signal_(software)

Signal je komunikační aplikace vyvinutá neziskovou organizací Signal Foundation. Uživatelé mohou posílat individuální a skupinové zprávy, včetně souborů, hlasových zpráv, obrázků a videí, a uskutečňovat hlasové i videohovory. Signal se také rozhodl připojit k úsilí a podpořit protesty v Íránu a pomáhá lidem nastavit proxy servery, které lze použít k obejití cenzury. https://signal.org/blog/run-a-proxy/

cid:image014.png@01D8D333.A4D699F0

Místo: Fórum pro politické diskuse

Zdroj: Dark web

cid:image015.png@01D8D333.A4D699F0

Novinky od českého týmu společnosti Check Point Software Technologies:

Facebook: https://www.facebook.com/CheckPointCzech

Twitter: https://twitter.com/CheckPointCzech

LinkedIn: https://cz.linkedin.com/showcase/checkpointczech

Sledujte novinky o bezpečnostním týmu Check Point Research:

Blog: https://research.checkpoint.com/ 

Twitter: https://twitter.com/_cpresearch_ 

Sledujte novinky o společnosti Check Point Software Technologies:
Twitter: http://www.twitter.com/checkpointsw
Facebook: https://www.facebook.com/checkpointsoftware
Blog: http://blog.checkpoint.com
YouTube: http://www.youtube.com/user/CPGlobal
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/check-point-software-technologies

O výzkumném týmu Check Point Research 

Check Point Research poskytuje zákazníkům společnosti Check Point Software a širší bezpečnostní komunitě detailní informace o kyberhrozbách. Výzkumný tým shromažďuje a analyzuje data o globálních kyberútocích ze sítě ThreatCloud, chrání tak před hackery a zajišťuje, že všechny produkty Check Point jsou aktualizované a mají nejnovější ochranu. Výzkumný tým se skládá z více než 100 analytiků a výzkumných pracovníků, kteří spolupracují také s dalšími bezpečnostními společnostmi, donucovacími orgány a organizacemi CERT.

O společnosti Check Point Software Technologies

Check Point Software Technologies Ltd. (www.checkpoint.com) je přední poskytovatel kyberbezpečnostních řešení pro vlády a organizace po celém světě. Portfolio bezpečnostních řešení Check Point Infinity chrání podniky a veřejné organizace před kyberútoky 5. generace prostřednictvím unikátních řešení, která nabízí bezkonkurenční úspěšnost zachycení malwaru, ransomwaru a jiných pokročilých cílených hrozeb. Infinity se skládá ze čtyř základních pilířů, které poskytují nekompromisní zabezpečení a prevenci hrozeb V. generace: Check Point Harmony pro vzdálené uživatele, Check Point CloudGuard pro automatické zabezpečení cloudů, Check Point Quantum pro ochranu síťových perimetrů a datových center, které jsou řízeny nejkomplexnější a nejintuitivnější jednotnou správou zabezpečení, a Check Point Horizon, bezpečnostní platforma zaměřená na prevenci a bezpečnostní operace. Check Point chrání více než 100 000 organizací všech velikostí.