Smolíčku, Pacholíčku, připoj nás k internetu na chviličku! Vodafone podpořil vydání knihy Kyberpohádek

4. října 2022 – Centrum kybernetické bezpečnosti vydalo s podporou Vodafonu knihu nazvanou Kyberpohádky. Zejména předškolním dětem zábavnou formou ukáže, jak se chovat v online světě. Audioverzi knihy namluvil herec Petr Stach. Tištěnou knihu dostanou zdarma školky, v digitální podobě jsou Kyberpohádky ke stažení třeba na webu Vodafonu.

O Smolíčkovi Pacholíčkovi a cizích návštěvnících v domácím počítači, O Budulínkovi

a vychytralé lišce a škodlivém kódu, O Šípkové Růžence a chytrém zámku. To jsou názvy tří z celkem šesti příběhů, které přináší dnes pokřtěná kniha nazvaná Kyberpohádky. Záměrně staví na známých vyprávěních.   

„Základním motivem všech pohádek bývá boj dobra se zlem. Cílem knížky je poukázat prostřednictvím pohádek, které dobře známe, na různá nebezpečí, která nás mohou v kybernetickém světě potkat. Ukazuje i na to, jak bychom se měli chovat a co se může stát, kdybychom se rozhodli špatně,“ říká za tvůrčí tým Centra kybernetické bezpečnosti jeho ředitel Josef Strelec. Delší rozhovor s ním přinesl podcast Tady Vodafone.

Zdarma ke stažení i k poslechu

Vydání knihy, která cílí především na předškolní děti, je součástí Evropského měsíce kybernetické bezpečnosti www.cybersecuritymonth.eu. Jedním z kmotrů knížky je i generální ředitel Vodafonu Petr Dvořák: „Už mnoho let se jako firma věnujeme tématu digitálního rodičovství a Kyberpohádky jsou přesně tím projektem, který má smysl. Jsem rád, že jsme je mohli pokřtít přímo v centrále Vodafonu a přispět k jejich vydání v tištěné i mluvené podobě.“

Pohádky jsou zdarma ke stažení na webu Vodafonu ZDE, podobně jako na stránkách dalšího partnera projektu www.nukib.cz a samozřejmě na webu www.kyberpohadky.cz. Audioverzi namluvil herec Petr Stach, který působí například v divadlech Minor a Studio Dva a kterého mohou diváci znát i ze seriálu Případy 1. oddělení. Poslouchat pohádky může kdokoliv nejen na zmíněných webech, ale i na běžných podcastových kanálech pod názvem Kyberpohádky.  

Metodické listy pro učitele

Dalším z cílů projektu je poskytnout knihu Kyberpohádek zdarma 1 000 mateřských škol. V listopadu a prosinci dojde k pilotnímu vyzkoušení Kyberpohádek v několika školkách, vlastní rozeslání knih je plánováno od ledna 2023. Souběžně vznikly také Metodické listy, které pomohou učitelům při seznamování dětí s problematikou kybernetické bezpečnosti. 

Kniha Kyberpohádek obsahuje v závěru i vysvětlení odborných pojmů určené primárně těm, kteří budou dětem pohádky číst. Více k projektu najdete na webu www.kyberpohadky.cz.

O společnosti Vodafone

Vodafone je telekomunikačním lídrem v Evropě a Africe. Naším cílem je „spojovat pro lepší budoucnost“ a naše odborné znalosti a rozsah působení nám dávají jedinečnou příležitost dosáhnout pozitivní změny pro společnost. Naše sítě udržují rodiny, přátele, firmy i vlády ve spojení a hrajeme zásadní roli při udržování chodu ekonomik a kritických odvětví, jako je vzdělávání a zdravotní péče. Vodafone je největším operátorem mobilních a pevných sítí v Evropě, je největším světovým poskytovatelem připojení k internetu věcí (IoT) a naše technologická platforma M-Pesa v Africe umožňuje 50 milionům lidí těžit z přístupu k mobilním platbám a finančním službám. Mobilní a pevné sítě provozujeme v 21 zemích a ve 47 dalších spolupracujeme v oblasti mobilních sítí s partnery. K 30. červnu 2022 jsme měli více než 300 milionů mobilních zákazníků, více než 28 milionů zákazníků s pevným připojením, více než 22 milionů televizních zákazníků a 160 milionů připojených IoT zařízení a platforem.

V České republice poskytuje Vodafone služby více než 4,5 milionu zákazníků – zhruba 4 miliony připadají na mobilní služby, dalších přibližně 700 tisíc na fixní služby, kde Vodafone posílil svou pozici po integraci společnosti UPC Česká republika. Podporujeme diverzitu a inkluzi prostřednictvím našich politik v oblasti mateřské a rodičovské dovolené, celosvětově s pomocí internetového připojení posilujeme postavení žen a obecně zlepšujeme přístup ke vzdělání a digitálním dovednostem. Respektujeme všechny jednotlivce bez ohledu na rasu, etnickou příslušnost, zdravotní postižení, věk, sexuální orientaci, genderovou identitu, kulturu nebo náboženství.

Vodafone rovněž dělá významné kroky ke snížení dopadu svého podnikání na planetu. Jde například o nákup 100 % elektřiny z obnovitelných zdrojů po celém světě i o opětovné použití, další prodej nebo recyklaci 100 % našeho nadbytečného síťového vybavení nejpozději od roku 2025. Firma také postupně snižuje emise skleníkových plynů z provozu i z dodavatelského řetězce. Díky těmto krokům chce Vodafone dosáhnout nejpozději v roce 2040 uhlíkové neutrality. Více informací na www.vodafone.cz.