Letiště Václava Havla Praha. Už celou dekádu nese ve svém názvu jméno prvního porevolučního prezidenta

Praha, 5. říjen 2022  – Pražské letiště má tu čest už deset let nosit ve svém názvu jméno bývalého prezidenta Václava Havla. Letiště bylo oficiálně přejmenované u příležitosti jeho narozenin, tedy 5. října 2012 za účasti řady osobností tehdejšího společenského, uměleckého i politického života. V rámci letošního jubilea Letiště Praha, provozovatel mezinárodního vzdušného přístavu, přichystalo několik aktivit, které připomenou osobnost i život Václava Havla. 

„Stále si vážím toho, že jsem u přejmenování letiště před deseti lety byl a mohl tento akt se svými kolegy důstojně naplnit. Myslím, že i díky novému názvu, a především osobě pana Havla, jsme se ještě více dostali do povědomí jako důstojný a sebevědomý vzdušný přístav v srdci Evropy,“ říká Jiří Pos, předseda představenstva Letiště Praha. 

Letiště ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla připravilo dvě výstavy fotografií ze života bývalého prezidenta. „První bude situována ve veřejném spojovacím objektu na výstavních panelech. Druhá bude rozmístěná po letišti především v neveřejné zóně. Počítáme s umístěním fotografií v Relax zónách obou terminálů,“ říká Jakub Puchalský, člen představenstva Letiště Praha. Výstava ve spojovacím objektu bude do konce října, v tranzitech budeme mít fotografie do konce roku.

V odletové i příletové hale pak u instalace Forum Havlum cestující naleznou info tablety, kde se dozví vše o přejmenování letiště, prohlédnou si fotografie a seznámí se s významem objektů Forum Havlum i tapisérie “Létající muž”, nebo si projdou život pana prezidenta na časové ose. Samotnou tapisérii na motivy Petra Síse doplní velkoformátový popisek s informacemi a fotografií pana Havla a cestujícím přiblíží její vznik a význam. Pověšený bude hned vedle tapisérie, nad náměstíčkem na začátku Prstu C Terminálu 2.

Historie procesu přejmenování

Prosinec 2011 – Filmový režisér, scenárista a producent Fero Fenič krátce po smrti bývalého prezidenta Československé a následně České republiky Václava Havla navrhl přejmenovat mezinárodní letiště v Praze Ruzyni právě po tomto významném státníkovi tak, jako tomu bylo i na dalších světových letištích (JFK, Charles de Gaulle, M. R. Štefánik atd.). Petici podepsalo přes 80 tis. lidí.

Březen 2012 – Vláda ČR na svém zasedání 21. 3. 2012 odsouhlasila využití jména Václava Havla ve spojení s mezinárodním letištěm v Praze Ruzyni. S využitím jména svého manžela v této souvislosti souhlasila Dagmar Havlová.

Květen 2012 – Po konzultaci s jazykovými odborníky byl zveřejněn oficiální název, přičemž bylo určeno, že se prioritně s ohledem na mezinárodní klientelu letiště bude využívat VÁCLAV HAVEL AIRPORT PRAGUE, v české verzi pak LETIŠTĚ VÁCLAVA HAVLA PRAHA.

Září 2012 – Od 17. do 27. září 2012 byly na budovách letištních terminálů instalovány nápisy s novým názvem letiště v anglické verzi.

Říjen 2012 – Dne 5. 10. 2012 bylo letiště oficiálně přejmenováno.

Prosinec 2012 – Byl veřejně prezentován gobelín “Létající muž”, jehož výrobu finančně podpořili Bono a The Edge ze skupiny U2, Yoko Ono, Peter Gabriel a Sting. Posledně jmenovaný při té příležitosti uvedl: “Neúnavné úsilí Václava Havla nás přiblížilo ke světu, který podporuje svobodu a lidská práva pro všechny, proto nám Václav tolik chybí.“  

Další aktuální informace naleznete také na Twitteru Letiště Praha @PragueAirport.