Vertikální farmaření má budoucnost. Český start-up GreeenTech získal světové ocenění

Český unikátní start-up GreeenTech sklízí nejen čerstvé bylinky a zeleninu, ale i úspěch ve světě. V Bruselu se konala historicky první mezinárodní konference zaměřená na vertikální farmaření, kde tento český start-up zabodoval a získal nejvyšší ocenění. 

Většina zúčastněných společností dorazila na Global Vertical Farming Awards ze západnějších částí Evropy jako Holandsko, Anglie nebo Švédsko. Dále se objevily světové společnosti z dalších kontinentů jako například americká Aerofarms nebo australská technologická společnost Stacked Farms. GreeenTech, který jen před několika týdny otevřel první in-store vertikální farmu v hypermarketu Albert v Praze, tak byl na konferenci v podstatě černým koněm. 

Z naší části Evropy byla pozvána pouze právě pražská inovativní společnost GreeenTech, která představila své městské vertikální farmy GreeenBox a Urbanio. Společnost navíc obdržela nominaci na slavností předávání Global Vertical farm Awards. 

V České republice jsme průkopníci tohoto průmyslu, nikdo to tady před námi nezkoušel, je to krásný pocit objevit se na stejném pódiu se společnostmi, které jsou na trhu delší dobu a jejich produkce se prodává po celém světě,“ říká ředitel a zakladatel firmy GreeenTech Dmitrij Lipovskij. 

Obě technologie byly vřele přijaty. Velký zájem vzbudila hlavně farma Urbanio, která již produkuje saláty a bylinky v Albertu spadající pod Holandský holding AHOLD. 

A právě za koncept farma Urbanio na EXPO2020 v Dubaji získala firma GreenTech nominaci do kategorie „Best Crop Enhancement“. GreeenTech na EXPO2020 pěstoval bylinky a několik druhů salátů pro Českou restauraci. Část sklizně dále putovala do pavilónu Holandska, Lucemburska nebo Saudské Arábie. 

Za tento počin nakonec GreeenTech obdržel velice cenné ocenění, a to hned nejvyšší! Tímto se pražský technologický start-up stal první Českou společností, která získala světové ocenění na poli farmaření budoucnosti. 

Vertikální zemědělství je způsob pěstování plodin ve svisle naskládaných vrstvách. V uzavřených vertikálních farmách probíhá pěstování v řízené prostředí, jehož cílem je optimalizovat růst rostlin, většinou bez využití půdy neboli hydroponicky.„Je to pro nás obrovská satisfakce. Jsem rád, že naše práce je vidět i za hranicemi, a hlavně to co děláme dává smysl,“ popisuje Lipovskij.