Díky podpoře společnosti Lidl byla v Řestokách u Chrudimi otevřena první ze šesti jedlých školních zahrad

První jedlá školní zahrada byla otevřena v sobotu 8. října v Mateřské škole Řestoky na Chrudimsku. Je to výsledek spolupráce mezi společností Lidl a programem Skutečně zdravá škola. Díky úspěchu v grantové výzvě získalo šest základních a mateřských škol finanční prostředky na výstavbu jedlých školních zahrad. 

Otevření jedlé zahrady v Řestokách doprovázela slavnost, na které se sešli děti, jejich rodiče i obyvatelé obce. Pro děti byly připraveny dílničky nebo cvičení jógy, pro dospělé např. přednáška o inovativním způsobu zavlažování záhonů nebo soutěž o nejlepší podzimní koláč. Kromě toho návštěvníci mohli ochutnat výrobky a výpěstky regionálních prodejců a pěstitelů. Ochutnávky ze zdravého sortimentu zajistila i společnost Lidl. 

„Realizace jedlé zahrady při mateřské škole byla zahájena již v červnu, kdy se učitelé setkali s rodiči dětí a plánovali její novou podobu. Děti přidaly svými obrázky i svoji pohádkovou představu jedlé zahrady. Řada rodičů se aktivně zapojila do další fáze, při které byly zlikvidovány uschlé keře a staré vyvýšené záhony a byl připraven terén pro montáž vyvýšených záhonů a výsadbu stromků, keřů a trvalek. Další velká pomoc nejen rodičů, dětí, ale i veřejnosti, přišla 3. září, kdy zahrada začala získávat svou novou podobu – vyrobeny byly nové vyvýšené záhony, zabudovány závlahové nádoby, vyrobeno lískové tepee a plůtek, byly osázeny záhony, navozila se štěpka a vyrobil se prkenný plot na nářadí pro děti,“ říká ředitelka školky Dagmar Krčilová. 

Vzdělávání a práce na školní zahradě má pro děti zásadní pozitivní význam: otevírá dětem zcela nový svět učení, poznávání rostlin a přírodních procesů, umožňuje ocenit přírodu jako celek a podporuje pozitivní změnu stravovacích návyků. Navíc zvyšuje koncentraci a představivost, rozvíjí sociální dovednosti a dává dětem pocit hrdosti na svůj úspěch.

„Jedlá školní zahrada v Řestokách zcela naplnila naše očekávání; jednak vznikla na bázi komunitní spolupráce mezi obcí, školkou, rodiči, učiteli a dětmi a také přirozeným způsobem buduje u dětí vztah k přírodě a ke zdravému jídlu. A na tom, aby děti zdravě jedly a učily se to už odmalička, nám záleží i v Lidlu,“ říká mluvčí společnosti Lidl Tomáš Myler.

O projektu Jedlých školních zahrad

Do grantové výzvy na vybudování jedlých zahrad přihlásilo své projekty 21 škol zapojených v programu Skutečně zdravá škola. Zástupci programu Skutečně zdravá škola a společnosti Lidl vybrali celkem šest škol, z nichž každá získala 100 000 Kč na realizaci jedlé zahrady a zároveň metodickou podporu při jejím budování.  

Nová jedlá školní zahrada bude vybudována v těchto dalších školách: Fakultní základní škole Otakara Chlupa v Praze 13, Mateřské škole 28. října Turnov, Mateřské škole Palováček v Šenově u Nového Jičína, Základní a Mateřské škole Dětenice (okres Jičín) a v Základní a Mateřské škole Ludgeřovice (okres Opava). 

O společnosti Lidl

Společnost Lidl vstoupila na český trh v červnu 2003, kdy otevřela prvních 14 prodejen. V současnosti provozuje síť 301 prodejen, které jsou zásobovány 5 logistickými centry. Filozofie prodeje společnosti Lidl je založena na privátních značkách, které tvoří více než 80 % veškerého sortimentu. Kromě nejvyšší kvality za nejlepší cenu oceňují zákazníci prodejen Lidl také pravidelné, tematické týdny s nabídkou potravin a spotřebního zboží, které není součástí stálého sortimentu. Spotřební zboží Lidl nabízí také ve svém internetovém obchodě Lidl-shop. Společnost Lidl se snaží být ve všech oblastech podnikání maximálně odpovědná vůči svému okolí. V rámci společenské odpovědnosti se Lidl dlouhodobě zaměřuje na podporu dětí, pro něž realizuje různé projekty, například sbírku Srdce dětem či v minulých letech výstavbu Rákosníčkových hřišť. 

Více informací naleznete na: 

www.lidl.cz

www.twitter.com/lidlcz

www.instagram.com/lidlcz

www.youtube.com/user/LIDLCeskaRepublika