Akumulátorová sekačka na trávu se bez termínů IT už neobejde

Potřeba snižování emisí se netýká jen dopravy osob a nákladů, ale zasahuje i do tzv. užitkové mobility, používání sekaček, křovinořezů, fukarů a dalších zařízení poháněných spalovacími motory v naprosté většině případů bez jakýchkoli odlučovačů částic, katalyzátorů. Vývoj naštěstí přináší celou řadu možností, jak se s tím vypořádat. Jedním z příkladů je pokročilá akumulátorová sekačka, kterou v říjnu představila na svých stránkách i platforma Sci-line, prodej a servis pro ČR a SK zajišťuje firma ITTEC. 

Je jen otázkou času, kdy tyto sekačky budou jezdit podle pokynů umělé inteligence autonomně. V návodu na použití totiž najde uživatel celou řadu termínů, které ještě nedávno patřily jen do návodů k počítačům, smartphonům nebo dalším smart zařízením.

Jenže je to ještě sekačka na trávu? Jistě, je a velmi užitečná. 

Ukázka z návodu – termíny z oblasti IT pro sekačky dříve neobvyklé jsou vyznačeny.

Palubní deska – hlavní ovládací prvky – Volitelný ovládací panel
Start tlačítkem pro zapnutí/vypnutí stroje
Dotykový displej.
Stiskněte tlačítko start do polohy ZAPNUTO, počkejte 3 sekundy, než se načte diagnostika.
Displej bude indikovat stav baterie a jízdní podmínky. Stiskněte na displeji poruchový symbol DTC (diagnostický chybový kód).

POZNÁMKA: Pokud se objeví PORUCHA, nejprve resetujte počítač otočením sekačky do polohy VYPNUTO a poté do polohy ZAPNUTO. Pokud FAULT pokračuje: Okamžitě zavolejte svému prodejci Mean Green Mowers!

Zadat HESLO – Zadejte 4místné číslo přístupového kódu – Úspěšná změna hesla
Aktivní obrazovka DTC: Diagnostický poruchový kód nebo chybový kód.

Pokud dojde k poruše, například když je operátor mimo sedadlo nebo přestane fungovat motor břity, objeví se na displeji a zobrazí se kód operátorovi. Pokud operátor stiskne „!“ v levém horním rohu pak zobrazí podrobnější popis závady.

Operátor pak může stisknout „X“ na vyskakovacím okně a odstranit jej z displeje. Tato chyba bude poté uložena na stránce DTC (lze uložit až 9 chybových kódů) a může být později znovu zobrazena (před vypnutím displeje), aby se znovu zobrazil popis poruchy. Stránka obrazovky DTC bude po vypnutí displeje vymazána.

 Pohony sekačky se zastaví kvůli nízkému nabití a sekačka se nepohne nebo se pohybuje v režimu „plazení“. Vypněte břity, přepněte sekačku do polohy VYPNUTO, počkejte přibližně 5 sekund a poté znovu zapněte, tím se resetuje počítač.