Oprava domu pěstounů jako základ „Průvodce rekonstrukcí od Buřinky“

Rekonstrukce domova se stala fenoménem dneška. Češi chtějí mít bydlení nejen hezké a moderní, ale hlavně úsporné. Zároveň se ale obávají toho, že se úpravy protáhnou, prodraží, nebo prostě budou nad jejich síly. Proto Buřinka vytvořila průvodce rekonstrukcí vycházejícího ze zkušenosti právě probíhající opravy domu pěstounské rodiny. V projektu „Domov pro budoucnost“ Buřinka pěstounům vymění střechu a kompletně opraví obytné podkroví. Vznikne tak prostor pro další dvě děti v pěstounské péči. Průvodci neuniknou žádné důležité momenty od hledání dodavatele, přes architektonickou studii, financování až po vlastní realizaci rekonstrukce. Do projektu se zapojil i Energetický Holding Malina, který daruje pěstounské rodině tepelné čerpadlo a fotovoltaickou elektrárnu.

Radíme, opravujeme a pomáháme zároveň

„Radit od stolu umí každý, proto jsme se rozhodli rekonstrukci realizovat. Ukážeme na ní ideální postup i mnohá úskalí a nečekané momenty, kterými jsme si sami prošli,“ vysvětluje Monika Kopřivová ze Stavební spořitelny České spořitelny. Buřinka se pustila do reálného projektu, který poslouží jako praktický příklad do průvodce rekonstrukcí, ale také zároveň pomůže potřebným. Ve spolupráci s architektonickým studiem Design4Function a stavební firmou Let´s Build zrekonstruuje dům pěstounské rodině. 

Pěstouni vytvářejí domov dětem, které by jej jinak neměly, a zaslouží si za to nejen náš obdiv, ale především pomoc. S hledáním konkrétní rodiny, které Buřinka dům opraví, pomohly neziskové organizace Cestou necestou a Sdružení pěstounských rodin. „Navštívili jsme několik pěstounských rodin a vyslechli jejich příběhy. Finální výběr jsme pak nechali na hlasování našich zaměstnanců. Projektem u nás ve firmě budeme žít až do jara, naši zaměstnanci sami pomůžou s vyklízením domu, zazimováním zahrady apod.,“ říká Richard Klíma, který se v Buřince stará o interní komunikaci.  

Velká rodina byl vždycky náš sen

Pan Robin a paní Liběna mají tři vlastní děti a potom co dva nejstarší synové dospěli, rozhodli se stát pěstouny. Už osm let se starají o Míšu. Dvě další holčičky předškolního věku se přistěhují během rekonstrukce. „Pěstounství je taková životní mise. Potřebujete opravdu široké srdce, abyste dětem mohli dát lásku, kterou pravděpodobně zatím nepoznaly. Musíte mít i velkou trpělivost a být důslední, protože děti potřebují i pocit bezpečí. Rozhodně ale stojí za to vidět, jak postupně ožívají,“ říká pěstounka paní Liběna. 

Když vám prší do postele 

Rodina si před pár lety pořídila velký dům, aby mohli poskytnout domov dalším dětem. „Dům vypadal, že je v dobrém stavu a na první pohled jsme se do něj zamilovali. Postupně se však ukazují vážné nedostatky,“ říká pan Robin. Nejvíce je trápí zatékání kolem oken, nevyhovující koupelna a vysoké náklady za vytápění. Situace se v poslední době začala rychle zhoršovat a nedávné silné deště odhalily, že oprava nebude zdaleka tak jednoduchá. Projekt Buřinky původně počítal s úpravou obytného podkroví domu tak, aby zde rodina mohla ubytovat dvě nové děti. Lukáš Zimandl z architektonického studia Design4Function, které celý projekt rekonstrukce navrhuje, proto provedl první sondy do konstrukce střechy. Verdikt zněl bohužel jasně. „Pokud to chcete udělat správně, měli byste odstranit příčinu zatékání, což v tomto případě obnáší vyměnit téměř celou střechu.“ 

Vytápění plynem? Neudržitelné

Raketově rostoucí ceny plynu, velikost domu i jeho izolační nedostatky znamenaly pro rodinu noční můry. Dalším cílem rekonstrukce proto bylo změnit zdroj vytápění a snížit tak měsíční výdaje, které neúnosně zatěžovaly rodinný rozpočet. Myšlenka pomoci pěstounům se zalíbila vedení Energetického Holdingu Malina, který se rozhodl rodině věnovat a naistalovat tepelné čerpadlo a fotovoltaickou elektrárnu. Díky tomu nebudou závislí na starém dosluhujícím plynovém kotli. Malina má velkou výhodu, všechny výrobky má totiž skladem a třeba instalaci fotovoltaické elektrárny garantuje klientům do šesti měsíců. „Fotovoltaická elektrárna a tepelné čerpadlo jsou dvě osvědčené technologie, které lidem spolehlivě ušetří peníze za energie. Kombinace těchto zařízení dává velký smysl, protože rodině pokryjí až 60 % spotřeby elektrické energie za rok,“ říká Cyril Regner, zakladatel Energetického Holdingu Malina.   

Průvodce rekonstrukcí 

Průvodce přinese návody, jak postupovat v jednotlivých fázích rekonstrukce, doplněné vzorovými smlouvami a rozhovory s odborníky. V první části se dozvíte, co si rozmyslet před začátkem rekonstrukce. Zda zvolit postupné opravy nebo se do toho pustit od podlahy, jak vybrat stavební firmu atd. V druhém dílu poradíme, kdy potřebujete k rekonstrukci architekta, jaký dohled budete na stavbě potřebovat nebo jak vybrat kvalitní fotovoltaiku. Třetí část (o penězích) ukáže, jak rekonstrukci financovat, jak sestavit rozpočet nebo jak ušetřit. Ve čtvrté fázi se dočtete o potřebných povoleních a jednání s úřady. Pátý díl se věnuje samotnému průběhu rekonstrukce od vyklízení až po závěrečný úklid. 

Více informací najdete na www.burinka.cz/pruvodce-rekonstrukci. Návody budou přibývat postupně podle toho, jak bude postupovat rekonstrukce domu pěstounské rodiny.