Staráte se správně o svá prsa? Jak na to ve 20, 30 a 40 letech

Ženská prsa se v průběhu let přirozeně mění. Nejde však jen o vzhled – ženy by si měly všímat především toho, zda jsou zdravá. S přibývajícími lety se totiž zvyšuje riziko vzniku rakoviny prsu. Od 20 let věku se proto doporučuje začít s pravidelným samovyšetřením, které by kolem třicítky již každá žena měla mít v malíčku. Na přelomu čtyřicítky přichází na řadu mamografické vyšetření, které je od 45 let věku hrazené ze zdravotního pojištění. Bezpečné je i pro ženy se silikonovými implantáty.

Ženy častokrát bývají nespokojené nejen s velikostí prsou, ale také s jejich vzhledem. Ten se ostatně, stejně jako celé ženské tělo, v průběhu let mění. Jakékoliv běžné změny ve velikosti či pevnosti prsou jsou proto zcela přirozené. Důležité je hlavně to, aby prsa zůstala zdravá. V mládí se někdy mohou objevit například bulky, ve vyšším věku cysty. V závažnějších případech hrozí i rakovina prsu, která je ostatně v České republice nejčastějším nádorovým onemocněním u žen. Pro zdravé poprsí v jakémkoliv věku je tak zcela zásadní prevence a včasná diagnostika.

Ve dvaceti se správnou podprsenkou

Po dvacítce začínají být prsa ovlivněna působením gravitace a výkyvy tělesné hmotnosti. Mnoho žen si v tomto věku navíc vybírá špatnou velikost podprsenky, která kromě nepěkného vzhledu může hlavně uškodit zdraví. Zvláště ženám s větším poprsím může nevhodné prádlo způsobit například bolesti zad. Pokud podprsenka škrtí, dochází k omezení průtoku krve, což v horších případech vede ke vzniku cyst. Nežádoucím komplikacím lze předejít včasným výběrem dobře padnoucího spodního prádla.

Ač stále opomíjená, důležitá je v tomto věku i prevence. „Samovyšetření prsu by ženy měly provádět pravidelně každý měsíc, ideálně v období po menstruaci, a v případě neobvyklých změn navštívit lékaře. Zvlášť důsledné by měly být ženy, u kterých se nádorové onemocnění objevuje v rodinné anamnéze. Pacientka časem získá rutinu a přehled o „normálním“ vzhledu svých prsou a jakoukoliv odchylku snadno rozezná,“ vysvětluje MUDr. Lucie Hallamová, vedoucí lékařka EUC Mamocentra Olomouc.

Samovyšetření je nezbytné

Po třicítce je důležité kontrolovat prsy mnohem důkladněji. Riziko rakoviny totiž každým rokem vzrůstá. V případě nálezu neobvyklých nebo bolestivých útvarů by ženy měly neodkladně kontaktovat svého gynekologa. Ten je v případě nutnosti odkáže na další vyšetření. „Nejčastěji se používá sonografické vyšetření, které je bezbolestné a nemá žádné nežádoucí vedlejší účinky. Provádí se na vyšetřovacím lehátku pomocí ultrazvukové sondy,“ popisuje MUDr. Lucie Hallamová.

Kolem třicátého roku se ženské tělo fyziologicky připravuje na mateřství. Prsa jsou sice stále elastická, ale vlivem kojení mohou ztratit na pevnosti. Při nadměrném zvětšení prsou může dojít k popraskání pokožky – vzniklé strie pak lze pravidelně promazávat pečujícím olejem. Během kojení by si pak ženy měly dát pozor především na mastitidu neboli zánět mléčných žláz. „K příznakům onemocnění patří pocit slabosti, vysoká horečka a svalová bolest. Prsa jsou horká a velmi bolestivá. Důležité je pravidelně aplikovat studené zábaly, následně před kojením prsa nahřát a mírně z nich odstříknout mléko, aby došlo k uvolnění,“ radí MUDr. Hallamová.

Po čtyřicítce pravidelně na mamograf

Vzhled ňader se po čtyřicítce začíná měnit mnohem výrazněji. Prsní tkáň se postupně přetváří na tuk, a prsa jsou tak mnohem měkčí. V prsou navíc ubývá kolagenu, což způsobuje jejich pokles. S přibývajícím věkem se zároveň zvyšuje i riziko rakoviny prsu. Prevence je tak ještě důležitější a ženy by ji rozhodně neměly podcenit. Pravidelně by měly docházet na mamografické vyšetření, které od věku 45 let hradí pojišťovna. Nárok ženě vzniká vždy s odstupem dvou let od poslední kontroly.  Mamografické vyšetření je hrazeno zdravotní pojištovnou na základě potvrzené žádanky od gynekologa nebo praktického lékaře. Odborníci však doporučují s preventivním vyšetřením začít již ve čtyřiceti.

Častým argumentem pro zanedbání preventivního vyšetření bývá obava z poškození tvaru či struktury prsou v případě, že obsahují silikonové implantáty. „Není se ale čeho bát, mamograf implantát nepoškodí a nemůže způsobit ani jeho prasknutí. Vyšetření se u těchto pacientek provádí stejně, pouze pokud je možno, tak se implantáty posunou mimo zobrazovanou tkáň,“ uzavírá MUDr. Hallamová.

Skupina EUC: 

Zdravotnická skupina EUC tvoří největší síť ambulantních klinik v ČR. Je největším poskytovatelem ambulantní péče, prémiové péče, mamoscreeningu a lékařské péče pro zaměstnavatele. Od roku 2011 do roku 2021 investovala 1 129 mil. korun především do modernizace přístrojů, vzdělávání zaměstnanců a elektronizace systémů a služeb. Ve 25 zdravotnických zařízeních napříč ČR, 13 mamocentrech, 24 lékárnách a 11 laboratořích zaměstnává 2 300 zdravotníků, kteří provedou 3,3 mil. vyšetření ročně. Na podzim 2017 vydala jako první v sektoru zdravotnictví v ČR emisi dluhopisů, v celkovém objemu 1,4 miliardy korun. Více na www.euc.cz