Léčba cukrovky je nákladná, nemocí trpí každý desátý Čech

Ostrava, 14. 11. 2022 Každoročně si 14. listopadu připomínáme Světový den diabetu. Cukrovkou trpí podle statistik každý desátý Čech, tedy více než jeden milion lidí. Podobný poměr nemocných připadá i na celosvětovou populaci. Nejčastější je přitom diabetes 2. typu, který často úzce souvisí s obezitou.

„Zdravotní pojišťovna RBP zaplatí za léčbu svých pacientů s diagnózou diabetu v roce 2022 více než 520 milionů korun. V porovnání s předchozími dvěma lety je to nárůst o 150 milionů korun. Nicméně tito klienti vyžadují i jiný způsob léčby či operačních zákroků v případě jejich dalších diagnóz či onemocnění. Pokud tedy tuto skutečnost zohledníme, pak reálné náklady na komplexní léčbu pojištěnců RBP s diabetem jen letos překročí 1,5 miliardy korun,“ vysvětluje Ivo Čelechovský, tiskový mluvčí RBP. 

Diabetes mellitus je onemocnění, při kterém lidský organismus není schopen udržet koncentraci krevního cukru v běžných mezích. Cukrovka 1. typu většinou postihuje děti nebo mladé dospělé. Léčba spočívá v injekční aplikaci inzulínu, která je nutná pro přežití pacienta. Častější je diabetes mellitus 2. typu, který souvisí s životním stylem. Pokud diabetes není léčen nebo je léčen nedostatečně, může vést k poškození některých tkání, především očí, ledvin, periferních nervů a cév.

Zdravým životním stylem je možné vzniku diabetu 2. typu zabránit nebo ho alespoň oddálit o mnoho let. Lékaři proto doporučují lidem sportovat a udržovat si zdravou tělesnou hmotnost. „Záleží nám hodně na prevenci a chceme proto naše klienty povzbudit ve snaze o zdravý životní styl. Obzvláště pohybové aktivity, jako třeba plavání nebo rehabilitační cvičení mají velmi příznivý vliv na fyzickou kondici, a to nejenom diabetiků,“ říká mluvčí  RBP Ivo Čelechovský a dodává, že na nákup permanentky na pohybové aktivity pojišťovna přispívá až 1 000 korun. 

Stejnou částku je možné místo toho využít na zdravotní pomůcky pro diabetiky. Důležitá je kontrola hladin krevního cukru, která pomáhá do budoucna snižovat riziko rozvoje komplikací. Tisícikorunový příspěvek od zdravotní pojišťovny RBP tak můžou pacienti s cukrovkou využít třeba na glukometr, diagnostické proužky nebo příslušenství k inzulínové pumpě. Pojištěnci od 60 let zase mají možnost nákupu speciální diabetické obuvi. Od potíží uleví i přístrojová pedikúra, na kterou lze rovněž čerpat částku do 1 000 korun. 

V neposlední řadě je důležitá racionální strava, tedy bez nadbytku jednoduchých cukrů a tuků. Pojišťovna RBP proto dětem a mladistvým do 18 let částkou přispívá až 500 korun na konzultace snižování nadváhy u obezitologa, případně u nutričního terapeuta.

Více informací o preventivním programu a příspěvcích, které lze čerpat, naleznete na www.rbp213.cz.

O společnosti

Zdravotní pojišťovna RBP je největší regionální zaměstnaneckou zdravotní pojišťovnou v České republice. Registruje přes 430 tisíc pojištěnců, kteří mají k dispozici 40 poboček a spolupracuje s bezmála 15 tisíci smluvních lékařů. Svým klientům v rámci preventivních a bonusových programů poskytuje široké spektrum příspěvků a celoročně pro ně pořádá i celou řadu zdravotně osvětových a prezentačních akcí. RBP je členem Svazu zdravotních pojišťoven ČR. Angažuje se v rámci rozvoje inovativních lékařských postupů a projektů, podporuje prevenci a zdravý životní styl obyvatelstva a aktivně spolupracuje na řešení systémových otázek a principů českého zdravotnictví.Více informací o službách, programech a aktivitách RBP naleznete na www.rbp213.cz.