Contera dává ekologii zelenou

PRAHA 16. listopadu 2022 – Pozitivní přístup firem k udržitelnému rozvoji už není jen součástí jejich společenské odpovědnosti a postojem k ekologii, ale stal se součástí procesu, který ve světle úspory energií nabyl nových rozměrů. Společnost CONTERA své developerské projekty zařadila do procesu certifikace BREEAM s cílem dosáhnout finálních výsledků hodnocení minimálně na úrovni VERY GOOD (velmi dobré).

Certifikát BREEAM je standard nejlepších postupů v oblasti navrhování budov s důrazem na trvalou udržitelnost výstavby. V současnosti jde o nejstarší a nejrozšířenější certifikaci v oblasti energeticky úsporných a udržitelných budov. Hodnocení BREEAM se zabývá specifikací budovy, jejího designu, konstrukce a užívání. Hlavním kritériem hodnocení je energetická účinnost, ale také i komplexní hodnocení environmentálního dopadu budovy zahrnující 9 kategorií od energie přes zdraví a pohodu prostředí, využití půdy a ekologie až po dopravu nebo odpad. Zjištěné celkové skóre v hodnotícím procesu je pak převedeno na celkové hodnocení.

Společnost CONTERA v létě 2022 zahájila certifikaci stávajících objektů, jak v České republice, tak na Slovensku. V současnosti je zpracováván nebo probíhá tzv. Pre-Assesment (posouzení budovy dle BREEAM požadavků), na základě kterého budou implementovány opatření pro dosažení hodnocení minimálně Very Good (velmi dobré). Contera se už nyní může pyšnit dvěma objekty v Contera parku Ostrava D1, které BREEAM certifikaci získaly (Sportisimo/LP2) a u administrativního projektu Organica v Ostravě dosažení úrovně Excellent (výborný).  

„Udržitelný rozvoj přestává být jen hezkou frází na reklamních materiálech, zejména u energetické účinnosti budov jsou čím dál tím zřetelněji vidět konkrétní finanční přínosy dané i současnou cenou energií,“ říká Martin Budina, Project Development Director společnosti CONTERA. „Díky vysoké účinnosti budov u našich projektů dovedeme zákazníkům ušetřit až 35 % nákladů na energie,“ dodal Martin Budina.

Celkový ekologický přístup začíná už při výběru plochy projektu. 85% projektů společnosti CONTERA je realizováno formou revitalizace brownfieldů – tedy oblastí, které už neslouží svému účelu a jejichž obnova má pro další rozvoj regionů zásadní sociální a ekonomický význam. Následná komplexnost přístupu při realizace projektu s jasnou vizí se pak projevuje v jednotlivých dílčích oblastech, které udržitelný rozvoj podporují. Ať už jde o využití fotovoltaiky, zelených střech, tzv „šedé vody,“ ale také sdílené mobility, které společnost CONTERA aktivně podporuje.

Naplno se aktivní ekologický přístup projevil v zatím nejdokonalejším projektu společnosti, v ostravské Organice, která získala v prestižní certifikaci BREEAM hodnocení Excellent. Například distribuci čerstvého vzduchu pro zaměstnance a návštěvníky bude řešit inteligentní systém. Organica bude schopná sama řídit ohřev a chlazení budovy dle období a předpovědi počasí, protože její součástí bude i meteostanice.  Parkování bude možné najít díky mobilní aplikaci a své místo zde najdou nabíjecí stanice pro elektromobily i elektrokola. U laviček, které se nacházejí v klidovém prostoru atria, bude možné USB nabíjení. Architekti počítají se systémem využívání dešťových vod na zálivku i střešními fotovoltaickými panely, díky nimž bude Organica částečně energeticky soběstačná.

O CONTEŘE:

Společnost CONTERA založená v roce 2009 vlastní a provozuje průmyslové a retailové parky v prvotřídních lokalitách v ČR (Praha, Ostrava, Teplice, Hustopeče, Ustí nad Labem) a na Slovensku (Bratislava, Žiar nad Hronom, Prešov). Ve svém portfoliu poskytuje klientům možnost nájmu i řešení upravená a vybudovaná na míru (built-to-suit). Specializuje se na přestavbu a revitalizaci nevyužívaných areálů (brownfieldů) v lokalitách s dobrou infrastrukturou a klade důraz na soulad parků s okolním prostředím. V roce 2021 započala s výstavbou chytré administrativní budovy Organica, která se nachází na bývalém brownfieldu v centru Ostravy. Portfolio zahrnuje přibližně stávajících 540 000 m2 a plánovaných 150 000 m2 průmyslových nemovitostí. V roce 2019 vytvořila CONTERA společný podnik s TPG Real Estate Partners, specializovanou platformou pro kapitálové investice do nemovitostí, kterou vlastní globální společnost TPG. Ve stejném roce CONTERA vstoupila na slovenský trh.