Týdenní zpráva o kryptoměnách: Bitcoin se přiblížil dvouletému minimu

Autor: Mads Eberhardt, analytik kryptoměn

Shrnutí:  Bitcoin už téměř smazal všechny své zisky z někdejšího býčího trhu a přiblížil se dvouletému minimu. Jistou úlevu přináší těžařům aspoň dlouho očekávané snížení hash rate.

Bitcoin se blíží dvouletému minimu

Krach kryptoburzy FTX vyvolal počátkem listopadu všeobecné obavy a cena bitcoinu dosáhla nového lokálního dna zhruba na 15 500 (BTCUSD). To je pro bitcoin téměř dvouleté minimum. V následujících týdnech se bitcoin trochu zotavil, ale pak šel znovu dolů a v současnosti se obchoduje na 16 200. Kdyby se měl v tuto chvíli propadnout pod 15 500, obchodoval by se na dvouletém minimu, protože ho prostě dohnal čas a došlo k návratu před listopad 2020. Teď se bitcoin podle všeho obchoduje v pásmu od 15 500 do 17 000, ale kdyby prolomil hladinu podpory na 15 500, další podporu najde až kolem 12 300.

Na medvědím kryptoměnovém trhu z let 2018 a 2019 dosáhla cena bitcoinu svého dna v prosinci 2018, takřka přesně rok poté, co se v prosinci 2017 dostala na tehdejší absolutní maximum. Pokud by se to mělo opakovat i během současného medvědího trhu, dosáhl by bitcoin lokálního dna na 15 500 takřka přesně rok poté, co v listopadu 2021 ovládl místo absolutního maxima. Tentokrát je ovšem makroekonomická situace mnohem horší, úrokové sazby rostou a tiskárnám centrálních bank došel inkoust. Scénář, v němž už se bitcoin odrazí ode dna, moc pravděpodobný není.

Když už mluvíme o minulosti, v roce 2018 si vedl bitcoin výrazně lépe než všechny ostatní kryptoměny. Na současném medvědím trhu s ním ovšem zatím drží krok ethereum. V tuto chvíli se obchoduje proti bitcoinu zhruba na hladině 0,072, což byla pro tento pár plus minus průměrná cena po celý rok 2021. Zdá se, že si ethereum drží svou hodnotu vůči bitcoinu díky tomu, že se po velkém Sloučení vydává méně nových etherů, ale i díky větší poptávce po transakcích na této platformě v návaznosti na rozšíření ekosystému. To bude zajímavé, zejména pokud v budoucnu dojde k podobně strmému nárůstu (bull runu) jako v letech 2017 a 2021. V takovém případě si může vést ethereum podstatně lépe než bitcoin. Ethereum se obchoduje na 1170 (ETHUSD), což je od jeho dvouletého minima ještě pořád daleko.

Hash rate bitcoinu nabízí těžařům jistou úlevu

Nedávno jsme psali o tom, že se hash rate bitcoinu v posledním roce neustále zvyšuje, i když jeho cena trvale klesá. To jde proti veškerým očekáváním. Mezi cenou a hash rate má být pozitivní korelace, protože v dobách, kdy cena bitcoinu stoupá, si mohou těžaři dovolit využívat větší výpočetní výkon. Nižší cena a vyšší hash rate způsobily mnoha těžařům finanční problémy.

Teď se však zdá, že se na obzoru rýsuje úleva. V posledním týdnu se hash rate snížil zhruba o 10 % a v dohledné době by mohl klesnout ještě níž. Těžba bitcoinů je tak pro těžaře výnosnější, takže se konsolidace, která by přinesla větší centralizaci sítě, patrně odkládá.

-Konec-

O autorovi:

Mads Eberhardt nastoupil do Saxo Bank v lednu 2021 jako analytik kryptoměn a náplní jeho práce je zejména podrobná analýza trhu s kryptoměnami nejen z obchodního hlediska, ale i z technické stránky.

Před svým příchodem do Saxo Bank založil Mads jednu z největších dánských makléřských firem specializovaných na kryptoměny. Když ji koupila jiná společnost, začal pracovat jako obchodník pro jednoho z největších světových kryptoměnových makléřů v Zugu, který je označován za švýcarské „Crypto Valley“. Díky svým praktickým zkušenostem se Mads velmi dobře orientuje ve světě kryptoměn.

O skupině Saxo Bank 

Skupina Saxo Bank je přední fintech specialista, který přináší lidem investiční příležitosti na kapitálových trzích. Jako globální lídr v oblasti investic a obchodování s různými aktivy usiluje o realizaci své vize umožnit lidem naplňovat vlastní finanční aspirace.

Společnost Saxo byla založena v dánské Kodani v roce 1992 a stala se jednou z prvních finančních institucí, které nabídly platformu pro online obchodování, jež dává běžným investorům k dispozici stejné nástroje a stejný přístup k trhům, jaký mají profesionální obchodníci, velké instituce a manažeři investičních fondů. Jako nejpokrokovější banka, která představuje pro klienty nejlepší možnou volbu, nabízí Saxo široký přístup na globální kapitálové trhy napříč všemi třídami aktiv a umožňuje jim obchodovat z jediného maržového konta s více než 40 000 instrumenty ve více než 20 jazycích. Skupina Saxo Bank má více než 120 partnerů mezi finančními institucemi, a umožňuje tak nabídnout klientům komfortnější investování prostřednictvím technologií otevřeného bankovnictví. Saxo svým klientům a partnerům přináší nástroje, platformy a znalosti.

Skupina Saxo Bank je držitelem čtyř bankovních licencí a je regulovaná v celosvětovém měřítku. Saxo je globální společnost s lokálním zastoupením, celková hodnota aktiv jejích klientů přesahuje 45 miliard EUR a zaměstnává více než 2100 odborníků ve finančních centrech po celém světě, včetně Londýna, Singapuru, Amsterdamu, Curychu, Dubaje, Šanghaje, Hongkongu a Tokia. Servis pro klienty ve střední a východní Evropě zajišťuje centrála Saxo Bank v Praze.

Podrobnější informace naleznete na adrese: http://www.home.saxo.