Detekce onemocnění z chůze nebo lepší péče o diabetiky. Nové startupy v inkubačním programu Caelestinus vyvíjejí zdravotnictví budoucnosti

Praha, dne 27. března 2023 – Technologické inovace ve zdravotnictví mají další startupové nováčky. Do druhého ročníku mezinárodního inkubačního programu Caelestinus se přihlásilo přes šedesát startupů. Dvacet jedna z nich si Caelestinus vybral, aby je letos podpořil v dalším rozvoji a růstu. Osm je z Česka, pět dalších z Evropy, pět z Ameriky, dva z Afriky a jeden z Asie. Startupy dostanou osmiměsíční odbornou a mentorskou podporu včetně možnosti prezentovat své řešení na největších světových zdravotnických setkáních a získat kapitálovou investici.

Caelestinus nese název po milosrdném bratru Celestýnu Opitzovi, průkopníkovi operací pod narkózou. Už druhým rokem podporuje týmy formou komplexního mentoringu při budování nových startupových projektů. Pomáhá jim zároveň při stavbě nových služeb a produktů pro zdravotní péči, které využívají nejmodernější informační technologie: od samotného nápadu po validovaný prototyp, který je testován a “dolaďován”​ ​v ostrém zdravotnickém provozu.

“Počet i kvalita přihlášených týmů oproti loňskému pilotnímu roku šly nahoru. I tak se mezi přijaté pokročilé projekty dostali vítězové našich hackathonů. Čeští inovátoři mají na to, aby uspěli na globálním trhu zdravotních technologií a Caelestinus jim v tom pomůže,” říká zakladatel inkubátoru Caelestinus Tomáš Studeník.

Letošní caelestinové startupy se tak zaměřují například na diagnostiku zdravotní péče, zlepšení predikce chronického onemocnění ledvin a diagnostiku ohrožených pacientů pomocí EKG, vývoj aplikace na lepší propojení diabetiků s odbornými lékaři nebo i senzory, které hodnotí kvalitu chůze jako prevenci neurologických onemocnění. 

Tři letošní týmy – DataSentics, Ettioled a GluMCo – přitom pocházejí přímo z mezinárodní vývojářsko-zdravotnické akce European Healthcare Hackathon, která se loni v listopadu odehrála v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM).

Co přinesl první ročník Caelestinu

První ročník programu Caelestinus skončil loni na podzim. Inkuboval během osmi měsíců celkem 14 týmů. Jejich projekty se zabývaly například měřením objemu vylučované moči, vzděláváním pro záchranu životů nebo vývojem softwaru s umělou inteligencí pro analýzu snímků očního pozadí. 

“Běh roku 2022 byl pro nás jako organizátory i účastníky inkubace pilotní. Podařilo se nám nastavit systém spolupráce s partnery jako IKEM nebo Fakultní nemocnicí Hradec Králové tak, aby v letošním ročníku startupisté dostali podporu formou, která respektuje běh lékařských zařízení a časové možnosti odborných mentorů. Potvrdila se také síla online “mastermind” setkání, během kterých si startupy vyměňují své zkušenosti mezi sebou za naší moderace,” dodává Studeník.

Inkubační program Caelestinus pořádá společnost Insane Business Ideas s.r.o., která se zaměřuje na podporu a vznik inovací s využitím nejmodernějších technologií ve zdravotnictví a jiných oblastech. Hlavním partnerem Caelestinu je firma InterSystems Corp. globálně poskytující IT řešení zejména pro práci s pacientskými daty v nemocnicích.

A jaké české startupy Caelestinus letos podpoří?

DataSentics (projekt DATAMASH) – Řešení, které propojuje data z laboratoří a osobní informace pacienta. Má pomoci v diagnostice chronického onemocnění ledvin. 

DataSentics (projekt Sentics Brain) – Automatizovaný systém, který umí pomocí umělé inteligence analyzovat EKG data a upozorní lékaře na odchylky od normálu. 

DoctoLink / DiaDenik.cz – Aplikace, která spojuje diabetiky s jejich odbornými lékaři –  diabetology. Pacienti pravidelně zadávají údaje o glykémii a jídle a prohlížejí si své údaje a trendy. Tím šetří čas i lékařům. 

Ettioled – Datový model, který umožňuje efektivní cílení na pacienty s chronickým onemocněním ledvin.

Future Analyticz – Systém podpory zdravého životního stylu a prevence civilizačních chorob pomocí analýzy velkých dat s využitím umělé inteligence.

Gait Quality Monitor – Sada nositelných senzorů spolu s výpočetní jednotkou vyhodnocuje celkovou kvalitu chůze v reálném čase a poskytuje okamžitou zpětnou vazbu uživateli nebo lékaři. Jejím cílem je měřit a poskytovat vysoce ceněnou diagnostiku pro prevenci závažných následků neurologických poruch a onemocnění.

MAIA LABS  – Aplikace umělé inteligence analyzující obraz z endoskopu při kolorektálním vyšetření. Cílem je včas lépe identifikovat riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku.

GluMCo – Mobilní senzor a aplikace, které umožňují lékařům a sestrám sledovat hladinu cukru v krvi pacientů během pobytu v nemocnici bez nutnosti využití mobilního telefonu.

Partneři projektu jsou Institut klinické a experimentální medicíny IKEM, CEE Hacks, InterSystems a FBMI ČVUT v Praze.