Svoboda zvířat spouští sbírku na pomoc zvířatům od Kachovské přehrady, hrozí zde ekologická katastrofa

8. června 2023, P r a h a – Organizace Svoboda zvířat pomáhá ukrajinským zvířatům už od začátku války. V minulém roce spustila nejúspěšnější sbírku na pomoc zvířatům v ČR a právě teď spouští její pokračování na pomoc zvířatům v oblasti okolo protržené Kachovské přehrady. Je třeba evakuovat domácí a hospodářská zvířata, zároveň hrozí ekologická katastrofa a kontaminace Černého moře. 

Po začátku války na Ukrajině spustila organizace Svoboda zvířat sbírku na pomoc zvířatům žijícím na území zasaženém válkou. Sbírka nakonec přesáhla 8,5 milionu korun a stala se největší sbírkou pro ukrajinská zvířata v ČR a jednou z největších v Evropě. Nyní spouští další etapu na pomoc zvířatům po protržení Kachovské přehrady.

Celý svět zasáhla zpráva o protržení ukrajinské Kachovské přehrady. Jde o tragédii pro statisíce lidí, ale také zvířat. Většina oblastí okolo Chersonu je nyní pod vodou, která se rozlévá stále dál. Už nyní je jasné, že půjde o jednu z největších ekologických katastrof v Evropě. 

“Tragédie způsobí kontaminaci Černého moře, ze dna přehrady se do moře odplaví tisíce tun toxických sedimentů, čímž se rozšíří chemikálie a těžké kovy po celém pobřeží, ovlivní Oděský záliv, ale i Rumunsko, Bulharsko a Turecko,” uvádí ekolog Vladyslav Balinsky   pro organizaci UAnimals, která pomáhá zvířatům zasaženým válkou. 

Nyní je pomoc třeba ještě více. Psi, kočky, hospodářská zvířata. Tisíce vyděšených zvířat se teď nachází v postižených oblastech a je třeba je okamžitě evakuovat. UAnimals s pomocí dalších organizací s tím začala okamžitě. A Svoboda zvířat se rozhodla obnovit sbírku na pomoc ukrajinským zvířatům, aby výtěžek pomohl ukrajinským organizacím zachránit co největší množství zvířecích životů. 

Sbírka běží od 7.6. na Darujme.cz 

POMOZTE ZACHRÁNIT TISÍCE ZVÍŘAT PŘED POVODNÍ | Darujme.cz

Instagram UAnimals

Svoboda zvířat
Svoboda zvířat (SZ) je celostátní nezisková organizace pro ochranu zvířat sdružující osoby souznící s jejími cíli. Její vizí je svět, ve kterém žijí zvířata důstojně, přirozeně a bez zbytečného utrpení a kde není jejich hodnota odvozena od užitku pro člověka. SZ se věnuje zejména advokační činnosti, mění legislativu ve prospěch zvířat. V minulosti vedla úspěšné kampaně za konec zneužívání divokých druhů zvířat v cirkusech, za ukončení chovu zvířat na kožešiny v ČR a za postupné ukončení pokusů na zvířatech v EU. Nyní se věnuje především tématu kožešinových farem, usiluje o jejich ukončení a zákaz prodeje kožešin v EU. Dále v rámci SZ v Plzni funguje samostatná Sekce na ochranu koček.