Výrobce mikroskopů Telight získal ocenění Inovátor roku 2024 a umístil se mezi TOP 10 firmami

Brno, 12. dubna 2024   – Brněnskou mikroskopickou společnost Telight ocenila odborná porota v rámci nejlepších  10 Inovátorů roku 2024. Porotci soutěže, kterou pořádají pravidelně Hospodářské noviny, vyzdvihli především jeho inovaci a revoluci v superrozlišení, která může přispět k rozšíření využívání těchto  technologií. Vyhlášení oceněných proběhlo ve čtvrtek 10. dubna 2024 v Technologickém centru  UMPRUM Mikulandská. 

Porota byla složena ze zvučných jmen z oblasti byznysu, zasedli v ní například David Pavlík, který  působil v Netflixu a SpaceX, Ondřej Fryc z Reflex Capital nebo Karolína Mrozková, partnerka Credo  Ventures. Dalšími oceněnými firmami jsou například Aireen zabývající se diagnostikou očních chorob u diabetiků či inovativní chemička Draslovka.  

“Náš úspěch je úspěchem pro celou českou mikroskopii. Jsme hrdí, že jsme byli vybráni mezi elitní  desítku inovátorů roku 2024. Toto ocenění potvrzuje naši snahu rozšířit využití špičkových technologií,  které přispívají k rozvoji vědy a výzkumu jak u nás, tak v zahraničí.  

Zároveň nás to motivuje k ještě většímu úsilí při našem rozvoji. Nedávno jsme se díky naší expanzi do  Německa stali součástí trhu německy hovořících zemí. I když v této vysoce konkurenční oblasti působí  řada domácích značek s globálním rozsahem, věříme, že u německých, švýcarských a rakouských  klientů i nadále uspějeme a vyberou si nás pro vybavení svých laboratoří v oblasti živých věd,“ říká  ředitel Telightu Petr Jaroš. 

Vždy se vyplatí sledovat týmy, které už dříve dokázaly vybudovat velmi úspěšný projekt. Telight může  u fotonových mikroskopů přinést revoluci v superrozlišení, která by zmenšila a zlevnila dosud drahé  přístroje. Jako kdysi IBM dokázala dostat počítače ze skříní na stůl,” vysvětluje výběr poroty  šéfredaktor Hospodářských novin Jaroslav Mašek. 

Společnost Telight se zabývá vývojem a výrobou mikroskopů založených na světelné optice. Jejich  mikroskopy umožňují dlouhodobé pozorování buněčných struktur bez jejich porušení, čímž významně  přispívají například k výzkumu neurodegenerativních chorob, zejména zkoumání migrace  rakovinotvorných buněk.  

Mezi technologie Telight patří patentovaný holografický mikroskop Q-Phase s vysokou přesností dat a  možností až několikadenního pozorování živých vzorků bez porušení či LiveCodim – univerzální  zobrazovací platforma se superrozlišením. Využívají je prestižní instituce, jako jsou Univerzita ve  Warwicku, Max Planck Institut v Drážďanech, Ústav molekulární genetiky Akademie věd ČR a Lékařská  fakulta Masarykovy univerzity v Brně. Právě díky možnosti pozorovat živé buňky v reálném čase a bez poškození, pomohl Telight už několika vědeckým výzkumům například při zkoumání metastatickém  procesu rakovinových buněk.