Flexibilita a bezstarostnost táhnou: Česko zažívá boom operativního leasingu

Zatímco v Česku je podle dat každé páté nové auto pořízeno prostřednictvím operativního leasingu, v Německu je to téměř každé druhé nové auto. V obou zemích navíc popularita operativního leasingu prudce roste.

 Flexibilita, nezávislost, bezstarostnost. To jsou důvody, proč popularita operativního leasingu v Česku roste. Před několika lety tvořil tento způsob financování jen malý podíl, dnes už se takto pořizuje téměř 20 % nových vozů. „Do roku 2030 očekáváme, že každé třetí nově pořízené auto v Česku bude financováno právě operativním leasingem. Postupně se tak přibližujeme k praxi západních zemí,“ uvádí Milan Pospíšil, technický podporovatel z Birne připomínkou, že touha vlastnit auto mezi konzervativnějšími Čechy přetrvá i v budoucnosti.

Podíl zákazníků, kteří volí operativní leasing za účelem eliminace zbytečného stresu a nákladů spojených s vlastnictvím vozidla, ale i přesto roste. V Česku nyní klienti v rámci operativního leasingu z 80 % volí plně servisovaný leasing. Zákazníci v tomto modelu platí pevnou měsíční splátku a mají zajištěný provoz vozidla, včetně údržby a servisu, s výjimkou pohonných hmot a provozních kapalin. K tomu firma Birne nabízí unikátní flexibilní tarif s neomezeným dojezdem. 

Zkušenost s operativním leasingem

Operativní leasing v Česku historicky čelí třem hlavním výzvám. Při rozhodování o koupi vozidla se mnozí zákazníci zaměřují výhradně na pořizovací cenu auta, kterou považují za jednorázový výdaj. Často však opomíjejí zohlednit pravidelné náklady na provoz, jako jsou pojištění, servis a asistence. Díky svému postavení velkoodběratele může Birne tyto služby a automobily nakupovat za výrazně nižší ceny, což klient ocení ve formě výhodnějších měsíčních splátek. Díky tomu může být operativní leasing cenově příznivější než tradiční vlastnictví vozu, a to i s přihlédnutím k následnému prodeji auta.

Tradiční leasingové smlouvy často vyžadují dlouhodobé závazky a limitují počet najetých kilometrů. „Birne klade důraz na flexibilitu, která klientům umožňuje kdykoliv během smlouvy vrátit vozidlo bez jakýchkoliv sankcí. Naše tarify s neomezenými kilometry eliminují starosti s dodržením limitu kilometrů,“ vysvětluje Pospíšil.

Jedním z problémů, které trápily v minulosti klienty operativního leasingu, byla praxe některých leasingových společností účtovat při vrácení vozidla neoprávněně vysoké částky za drobné oděrky. „V Birne jsme se zavázali k maximální transparentnosti. Naše obchodní podmínky jsou srozumitelné, jednoznačné a formulované lidsky. Součástí cen našich služeb je také krytí drobných poškození, což znamená, že si klienti nemusí dělat starosti s běžným opotřebením vozidla ani s drobnými škodami, jako jsou oděrky nebo odřená kola. Naším cílem je zajistit, aby bylo vrácení auta vždy příjemným zážitkem,“ dodává Pospíšil

Kromě toho se Birne zaměřuje na efektivní řešení jakýchkoliv problémů, které by mohli klienti mít před vrácením vozidla, s minimálním dopadem na jejich peněženku. Birne zaměstnává živé lidi, nikoli automaty, kteří jsou připraveni řešit jakýkoliv problém – od přezutí pneumatik, přes servis až po pojistné události a pokuty.

O Birne

Společnost Birne, nejnovější přírůstek do rodiny firem Direct family, byla založena jako odpověď na rostoucí poptávku po flexibilních řešeních v oblasti mobility. Birne přináší flexibilní operativní leasing a svobodu v pohybu, čímž doplňuje portfolio služeb skupiny Direct family, která nyní obsluhuje přes půl milionu zákazníků a jejíž obrat přesahuje 8 miliard korun.