Portfolio softwaru Autodesk 2012 pro architekturu a stavebnictví rozšiřuje hodnotu informačního modelu budovy (BIM)

Společnost Autodesk, světový lídr v oblasti 3D návrhového, konstrukčního a animačního softwaru, představila portfolio 2012 svého softwaru pro architekturu a stavebnictví. Aktualizované portfolio podporuje proces informačního modelu budovy (BIM) komplexními softwarovými řešeními, která pomohou architektům, inženýrům, plánovačům, stavebním dodavatelům, manažerům a majitelům budov v odvětví stavebnictví a infrastruktury zvládat současné podnikatelské výzvy.  (TZ)

„Hodnota řešení Autodesk BIM se odvíjí od dat obsažených v informačním modelu budovy,“ řekl Jay Bhatt, senior viceprezident, AEC Solutions Division, ze společnosti Autodesk. „Informační model budovy je víc než jen model. Je to proces, který pomáhá našim zákazníkům využívat informace obsažené v modelu při návrhu, vizualizaci, analýze a simulaci projektu.  Motivací portfolia 2012 je pomoci našim zákazníkům získat z těchto bohatých informací více pro skutečné obchodní výsledky včetně kvality, efektivity, produktivity a udržitelnosti.“

Široké portfolio BIM řešení společnosti Autodesku zahrnuje aplikace AutoCAD Civil 3D a AutoCAD Map 3D pro projekty dopravní infrastruktury, půdního rozvoje a vodních staveb.  BIM řešení společnosti Autodesk pro stavebnictví vycházejí z modelů vytvořených v aplikaci Autodesk Revit – včetně řešení pro architekturu, navrhování nosných konstrukcí a navrhování technických zařízení budov (TZB). AutoCAD pro dokumentaci a profesionální kreslení doplňuje základní BIM produkty a pomáhá rozšiřovat hodnotu informačního modelu budovy.

Produkty 2012 pro infrastrukturu

Softwarové produkty řady Autodesk 2012 pro projekty dopravních a vodních staveb, územního rozvoje a energetické infrastruktury pomáhají profesionálům v oblasti liniových a plošných staveb odevzdávat díky procesům BIM inovativnější projektová řešení. Nové nebo aktualizované produkty zahrnují:

  • AutoCAD Civil 3D 2012 pomáhá urychlit a zjednodušit komplexní pracovní postupy modelování 3D infrastruktury v projektech stavební a jiné infrastruktury. Vylepšené editační nástroje zjednodušují úpravy koridorů díky možnosti souběžné interakce v zobrazení půdorysu, profilu a řezu. Nová aplikace Autodesk Storm and Sanitary Analysis 2012 poskytuje lepší integraci s modelem aplikace Civil 3D, a tak umožňuje v dřívějších fázích návrhového procesu provádět přesné vodní analýzy.
  • AutoCAD Map 3D 2012 nyní nabízí komplexní, přizpůsobitelné odvětvové modely pro plynařský, vodovodní, kanalizační a elektro průmysl. Vytváří strukturu pro složitá data a pomáhá uživatelům vynucovat standardy kvality a zvyšovat hodnotu informací pro plánování a správu infrastruktury. Uživatelé mohou zvýšit kvalitu map, plánů a návrhů díky přímému přístupu k osobním a souborovým geodatabázím Esri ArcGIS (kromě geodatabází ArcSDE).
  • Nový Autodesk Infrastructure Map Server 2012 přináší všechny vlastnosti a funkčnost produktů Autodesk MapGuide Enterprise a Autodesk Topobase Web a navíc přidává nové rozšíření mobilního prohlížeče a rozšíření GeoREST.

Produkty 2012 pro navrhování budov a stavebnictví

Softwarové produkty společnosti Autodesk pro navrhování budov a stavebnictví podporují celé BIM workflow a patří mezi ně aplikace Autodesk Revit Architecture 2012, Autodesk Revit MEP 2012, Autodesk Revit Structure 2012 a Autodesk Navisworks 2012. Řada produktů Revit, rozšířených o nový nástroj pro mračna bodů, se nyní v rámci procesu BIM dokáže přímo připojit k laserovým snímkům.  Produkty Revit nyní podporují technologii vzdálené práce s aplikací na serveru Citrix XenApp6* a také Revit Server pro spolupráci na sdílených modelech Revit v síti WAN. Aplikace Revit Architecture 2012 a Revit Structure 2012 nabízejí nový nástroj pro stavební modelování, který pomůže uživatelům získat z návrhových modelů lepší konstrukční náhled. Zdokonalené nástroje pro koncepční energetickou analýzu** v aplikacích Revit Architecture 2012 a Revit MEP 2012 pomáhají přijímat rozhodnutí v zájmu udržitelnosti v dřívějších fázích návrhového procesu.

Další software pro architekturu a stavebnictví zahrnuje:

  • Autodesk Revit Architecture 2012 umožňuje uživatelům vytvářet knihovny vzhledů materiálu pro standardizaci materiálů napříč projekty a pro lepší spolupráci v projektovém týmu. Vylepšené vizualizace umožňují uživatelům zobrazit hrany v realističtějších pohledech a stínování v konzistentním barevném režimu.
  • Autodesk Revit Structure 2012 nabízí vylepšení analytického modelu, která pomohou uživatelům vytvářet a spravovat konstrukční analytický model s lepší kontrolou a konzistencí s konstrukčním fyzickým modelem.  Vylepšení výztuží pomohou uživatelům snáze definovat a vizualizovat betonové výztuže.
  • Autodesk Revit MEP 2012 nyní umožňuje uživatelům vytvářet vlastní systémy, přiřazovat systémy k potrubím, aniž by musely být připojeny k vybavení, přiřazovat barvy a typy čar podle systémů bez použití filtrů a také zobrazovat celkové elektrické zatížení, proudění vzduchu nebo průtok potrubím v jakémkoli bodě systému. Nové zástupné symboly dávají uživatelům možnost vytvářet jednočárové kanály a potrubí na koncepční úrovni a později je převést na 3D geometrii.
  • Autodesk Navisworks 2012 urychluje revize projektů BIM prostřednictvím vylepšené integrace, analýz a funkcí pro komunikaci. Vylepšení interoperability souborů přispívají k vyšší produktivitě podporou výměny souborů mezi nejnovějšími produkty Autodesk Revit a aplikacemi třetích stran. Nové uživatelské rozhraní a programovací rozhraní (API) nástroje Timeliner poskytuje lepší kontrolu a větší flexibilitu při práci se 4D simulacemi. Nová podpora vícelistových souborů 2D DWF umožňuje uživatelům otevírat, revidovat a zkoumat 2D datové sady vedle 3D modelů.
  • Řada AutoCAD 2012 přináší robustnější sadu 3D modelovacích nástrojů s lepší funkčností pro povrchy a koncepční navrhování, dále rozšířenou podporu mračen bodů a přímý přístup do aplikace AutoCAD WS. Ta uživatelům umožňuje zobrazovat, upravovat a sdílet DWG výkresy prostřednictvím webového prohlížeče nebo mobilního zařízení. Další vylepšení zahrnují rychlejší spouštění aplikací, rychlejší příkazy a celkově zdokonalené fungování, špičkovou grafiku a vizuální zkušenost. Vylepšení jednotlivých produktů:
  • AutoCAD Architecture 2012 nyní nabízí rychlejší spouštění a načítání výkresů pro pohotovější přístup k nástrojům a navigaci ve velkých výkresech.  Nová funkčnost rohových oken umožňuje snadno přidat jediné okno do rohového průsečíku dvou zdí.
  • AutoCAD MEP 2012 nabízí vylepšené obslužné nástroje pro jednodušší přístup k dynamickému a interaktivnímu 3D modelování systémů budovy. Nová podpora tříd IFC (Industry Foundation Classes) v aplikaci AutoCAD MEP pomáhá uživatelům spravovat a sdílet data s ostatními účastníky návrhového procesu.
  • AutoCAD Structural Detailing 2012 nyní nabízí možnost zobrazovat tělesa v konstrukčních výkresech. Týká se to položek, jež obvykle bývají podepřeny ocelovou konstrukcí.  Uživatelé také nyní mají možnost prezentovat geometrii výztuží a vyztuženého betonu ve 3D pohledech.

Další produkty Autodesk 2012 pro architekturu a stavebnictví

Vizualizační technologie společnosti Autodesk pomáhá uživatelům získat více obchodních příležitostí prostřednictvím efektivní komunikace návrhářského záměru. Autodesk Showcase 2012 je 3D prezentační a rendrovací software, který pomůže uživatelům rychle a snadno udělat ze souborů z aplikací AutoCAD a Revit přesvědčivé obrazové materiály, filmy a interaktivní prezentace. Vizualizační software Autodesk 3ds Max Design 2012 přináší účinné rendrovací nástroje, rychlejší pracovní postupy a vylepšenou interoperabilitu na podporu vyšší produktivity. Další nové nebo inovované produkty Autodesk 2012 pro architekturu a stavebnictví zahrnují Autodesk Buzzsaw 2012, Autodesk Quantity Takeoff 2012 a Autodesk Constructware 2012.

O společnosti Autodesk

Autodesk, Inc. je světový lídr v oblasti 3D návrhového, technického a animačního softwaru pro výrobu, stavebnictví, média a zábavu. Software od Autodesku pro návrh, vizualizaci a simulaci svých nápadů využívají zákazníci z odvětví strojírenství a výroby, architektury, stavebnictví, médií a zábavy – včetně 15 posledních vítězů filmových Oscarů (Academy Award) za nejlepší vizuální efekty. Od uvedení aplikace AutoCAD v roce 1982 nabízí Autodesk nejširší portfolio moderních softwarových aplikací pro globální trh. Další informace o společnosti Autodesk najdete na webu www.autodesk.cz.