Škodlivý software pro zařízení se systémem Android varuje před krádeží softwaru

Přestože by počítačoví zločinci, kteří se zaměřují na zařízení se systémem Android, mohli využívat škodlivý software k okrádání uživatelů o peníze, věnují se i osvětě a vzdělávání uživatelů. S absolutní novinkou podle týmu Norton společnosti Symantec přišli tvůrci kódu Android.Walkinwat, kteří varují uživatele před stahováním pirátského softwaru.

Stejně jako většina ostatních hrozeb zaměřených na zařízení se systémem Android i škodlivý kód Android.Walkinwat se tváří jako legitimní aplikace (v tomto případě nazvaná “Walk and Text”). Avšak namísto očekávaných funkcí se hrozba snaží získat citlivá data z telefonu (jméno, telefonní číslo, IMEI atd.), která odesílá na externí server. Následně je uživatel informován, že si stáhl pirátskou verzi aplikace. Navíc aplikace rozešle na všechny kontakty ze seznamu textovou zprávu s následujícím textem: “Ahoj, právě jsem z internetu stáhl pirátskou aplikaci “Walk and Text” pro Android. Jsem hloupý a stálo mě to pouze 1 dolar. Nekraď jako já!”

Aplikace na závěr vybízí uživatele, ať si překontroluje svůj účet a kupuje z Android Marketu pouze legitimní aplikace. I když to není první případ “digitální spravedlnosti”, která využívá rozesílání zpráv s varováním proti pirátství, je to první případ svého druhu mezi mobilními hrozbami.

Více podrobností naleznete na stránce http://www.symantec.com/connect/blogs/android-threat-tackles-piracy-using-austere-justice-measures.