Nejnovější čtvrtletní zpráva Trend Micro o hrozbách naznačuje rychlý růst počtu incidentů v sektorech cloudů a mobilních přístrojů

Společnost Trend Micro Inc. (TYO: 4704;TSE: 4704), globální leader v oblasti zabezpečení z cloudu, dnes oznámila zveřejnění zprávy 2Q 2011 Threat Roundup (Přehled o hrozbách ve 2. čtvrtletí 2011), která se zabývá nejnebezpečnějšími hrozbami a trendy, jimž dnes čelí počítačové zabezpečení. (TZ)

Nejvýznamnějšími trendy druhého čtvrtletí roku 2011 je rozšiřování malwaru na platformě Android a dosud nevídaný rozsah narušení bezpečnosti dat v rámci cloud computingu. Také podvody realizované pomocí sociálních sítí jsou stále rafinovanější a počítačoví piráti dál uvádějí do pohybu nesčetné zlomyslné plány.

„Vzhledem k tomu, jaká kvanta útoků počítačoví piráti podnikají, ať už jsou tyto útoky konkrétně cílené či nikoli, nelze ani odhadnout, kolik dalších firem a uživatelů jim ještě do konce roku podlehne,“ krčí rameny Raimund Genes, technický ředitel Trend Micro.

Shrnutí nejčastějších útoků, narušení bezpečnosti, zneužití a podvodů

  • Dubnový případ marketingové společnosti Epsilon otevřel všem oči a jasně ukázal rizika pokročilých perzistentních hrozeb i fakt, že narušení bezpečnosti e-mailových účtů může vést k odcizení informací a identity.

  • Ve 2. čtvrtletí se o výzkumných pracovnících Trend Micro několikrát zmínil tisk,  když dokázali,  jaká rizika přináší uživatelům i firmám prohlížení webových e-mailových účtů v práci a stahování aplikací nakažených trojskými koni.

  • Nejčastějším cílem zneužití cizích prostředků, byla jednoznačně společnost Microsoft s celkem 96 útoky. Druhou a třetí příčku obsadily Google a Adobe s 65 a 62 útoky.

  • Společnost Apple, která byla nejčastějším cílem útoků v 1. čtvrtletí, se tentokrát vůbec nedostala do první desítky.  Počet zneužití prostředků mobilních zařízení Mac a Apple však neustále roste.

  • Díky rostoucí popularitě se stal OS Android ve 2. čtvrtletí cílem nejméně tří útoků. Tak jako dříve nalezený malware pro Android se všechny tři útoky vydávaly za aplikace nebo aktualizace a snažily se přesvědčit uživatele ke spuštění, ale jejich cíle se lišily.

  • Také Facebook zažil několik útoků ve formě škodlivých odkazů hromadně rozesílaných různými nástroji této sociální sítě nebo ve formě kopírovaných skriptů; všechny vedly ke krádežím dat.

Důležité úspěchy zabezpečení

Prostředí hrozeb se neustále mění a je stále rafinovanější, ale Trend Micro a další globální bezpečnostní týmy dosáhly ve 2. čtvrtletí několika významných vítězství:

  • Společnost Trend Micro přispěla k zásahu proti C&C (command-and-control) serveru CARBERP, který odcizoval osobní údaje uživatelů z celého světa už od počátku roku 2010.

  • Společnost Trend Micro pomáhala celé 2. čtvrtletí blokovat škodlivé adresy URL a díky tomu se drží již sedm měsíců po sobě v čele žebříčku společnosti Microsoft.

  • Byli jsme také svědky úspěšného zásahu amerického ministerstva spravedlnosti a FBI proti botnetu CoreFlood.  Japonský parlament mezitím schválil úpravu Zákona o počítačové kriminalitě, která bude trestat autory malwaru vytvářející škodlivý software bez legitimních důvodů anebo pro účely jeho spouštění na cizích systémech bez jejich souhlasu.

Podpůrné materiály

O společnosti Trend Micro

Trend Micro Incorporated (TSE:4704), globální leader v oblasti zabezpečení z cloudu, pomáhá pomocí svých řešení pro zabezpečení internetového obsahu a správu hrozeb pro podniky i jednotlivce vytvářet bezpečný svět pro výměnu digitálních informací.  Jsme průkopníkem zabezpečení serverů s více než 20 lety zkušeností, dodáváme špičkové zabezpečení pro klienty, servery i z cloudu, které odpovídá potřebám našich zákazníků a partnerů, rychleji zastaví nové hrozby a chrání data ve fyzickém a virtualizovaném prostředí i v prostředí cloudu.  Naše špičkové technologie, produkty a služby pro zabezpečení z cloudu cloud computingu založené na infrastruktuře Trend Micro™ Smart Protection Network™ zastaví hrozby tam, odkud pocházejí – na internetu – a jsou podporovány více než tisícovkou odborníků z celého světa.

Další informace o společnosti Trend Micro Incorporated a jejích produktech a službách jsou k dispozici na webu http://www.trendmicro.cz/. Tato zpráva Trend Micro i další oznámení jsou k dispozici na adrese http://trendmicro.mediaroom.com/ a v rámci kanálu RSS na adrese www.trendmicro.com/rss.  Nebo sledujte naše zprávy na Twitteru (@TrendMicro).