VMware představil novou platformu pro firemní databáze jako službu

Společnost VMware, Inc. (NYSE: VMW), globální lídr v oblasti virtualizačních řešení a cloudové infrastruktury, oznámila na konferenci VMworld novinky v poskytování databází a provozního řešení, které jsou navrženy tak, aby firmám dodávaly databáze v podobě služby. Rozšíření strategie platformy cloudových aplikací VMware o VMware vFabric Data DirectorTM přinese do IT další možnosti kontroly a řízení narůstajícího množství nesourodých databází napříč strategicky zaměřenou automatizací. Zároveň zefektivní vývoj aplikací prostřednictvím modelu umožňujícího vývojářům samoobslužné řízení tak, aby získali rychlejší přístup ke službám databází, které jsou pro moderní aplikace potřeba. (TZ)

vFabric Data Director, založený na VMware vSphere, také výrazně rozšíří přínosy virtualizovaných infrastruktur pro jednotlivé stupně databází a umožní optimalizovat využití jednotlivých zdrojů tak, aby se dosáhlo zvýšení provozní efektivity a úspor nákladů.

„Firmy jsou nuceny stále častěji zvládat velmi markantní nárůst dat, které jsou potřeba pro všechny moderní aplikace. Zároveň však musí podporovat veškeré další přicházející podněty, které se podílí na rozvoji aplikací a jsou pro firmy zásadní,“ říká Tod Nielsen, viceprezident pro aplikační platformy, VMware. „VMware tak nyní rozšiřuje svou strategii platformy cloudových aplikací právě dodáním inovačního přístupu k datům a správě služeb, které mnohem efektivněji slouží dnešním aplikacím a vytváří základ pro další generaci – pro éru cloudových aplikací.“

Nová éra aplikací si vyžaduje moderní platformu cloudových aplikací

Aplikace v éře cloudu jsou podstatně odlišné od těch, které byly vytvářeny pro předchozí klientské servery nebo internetové architektury. V současné době jde především o nárůst moderních aplikací, které jsou vytvářeny ve vysoce produktivním vývojovém rámci a dodávány prostřednictvím dynamických virtuálních a cloudových infrastruktur. Dnešní aplikace musí také počítat s širší variabilitou webu, SaaS, sociálními a mobilními platformami a exponenciálně vyšším objemem dat přenesených v reálném čase.

Aby VMware dokázal reagovat na měnící se prostředí aplikací, investuje do kompletních platforem cloudových aplikací, a to včetně inovativních vývojových rámců, aplikací a datových služeb a nově dodávaných cloudových modelů platformy jako služby (PaaS), které slibují značný nárůst rozvoje produktivity a provozní efektivity, a zároveň v ten samý moment umožňují přístup k nejširší možné škále služeb infrastruktury VMware, třetích stran a open source komunity. VMware se značně přiblížil moderním platformám cloudových aplikací, rozšiřuje komunitu Spring Java vývojářů s přispěním klíčových struktur inovací, přináší základní soubor služeb pro cloudové aplikace včetně zpráv a paměťových datových služeb a představuje Cloud Foundry, první otevřenou platformu jako službu (PaaS). Také přibližuje prostředí PaaS k přijetí vícečetných moderních struktur a jazyků včetně Erlang, JRuby, PHP a Phyton a také datových služeb jako například Neo4J.

Seznamte se s vFabric Data Director: Nabídkou samoobslužných databází

S exponenciálním růstem dat, které jsou potřeba k podpoře dnešních aplikací, firmy čím dál více trpí „rozšířením databáze“, šířením nedostatečně spravovaných, nedostatečně zabezpečených a dokonce i neznámých databází napříč IT. Manuální operace pro takto výrazný narůst objemu databází značně omezují možnosti vývojářů k rychlému přístupu a poskytování datových služeb pro jejich aplikace. vFabric Data Director představuje takticky řízený model určený k udržení stálé bezpečnosti, ochraně dat a využití zdrojů napříč portfoliem firemních databází. Zautomatizování běžných databázových operací prostřednictvím standardizovaných taktik a nejlepších příkladů z praxe umožní administrátorům databází zaměřit se na podněty s vyšším přínosem, zatímco ponechají základ modelu samoobslužných databází vývojářům. Prostřednictvím výkonného webového portálu budou mít nyní vývojáři možnost ovlivnit a využít vFabric Data Director pro svůj samoobslužný přístup k široké škále databázových služeb, které mohou následně využít k naplnění svých specifických potřeb.

„Firmy musí mít podporu pro stovky až tisíce aplikací, aby dokázaly držet tempo s narůstající tržní poptávkou, ale tento nárůst celkem dramatickým způsobem přispívá k nárůstu jejich nákladů nejen na řízení, ale také na správu databází, které jsou základem těchto aplikací. Nátlak, který je tímto způsobem vytvářen na rozpočet IT oddělení, činí mnohem složitějším poskytování takových databází, které by podporovaly nové požadavky jako například aplikace Web 2.0 nebo další nutná řešení potřebná pro výslednou spolupráci či naprosto běžné větší testování aplikací. Nově se formující možnost Databáze jako služba (DaaS) umožňuje hostování databází v cloudu a je výborným řešením pro některé nové aplikace.“ Zdroj: Databáze jako služba dorazila na scénu, Noel Yuhanna, Forrester Research Inc., 31. července 2008.

vFabric Data Director také rozšiřuje přínosy virtuální infrastruktury do dalších úrovní databází, snižuje provozní náklady prostřednictvím automatizace poskytování databází, zabezpečení, obnovení, vytvoření kopie a monitoringu. vFabric Data Direction je postaven na VMware vSphere, který je mezi firmami nejvíce rozšířenou virtualizační platformou, a je tak propojen s jedinečným zdrojem správy nejrůznějších možností ve vSphere, díky čemuž dochází k optimalizaci využití nejrůznějších zdrojů a ke snížení celkových provozních výdajů.

„V naší strategii Databáze jako služby je klíčové co největší odlehčení zákazníkům firemního cloudu při správě komplexity jejich dat,“ říká Jared Wray, zakladatel a CTO, Tier 3. „VMware vFabric Data DirectorTM překonává velkou většinu výzev a úkolů, kterým naši zákazníci musí čelit právě při přechodu do samoobslužné databáze v cloudu a představuje skutečný krok vpřed v technologii, která umožňuje Databázi jako službu.“

Relační databáze VMware vFabric Postgres optimalizovaná pro VMware vSphere
První databází podporující Data Director je VMware vFabric Postgres, nová nabídka společnosti VMware založená na plné kompatibilitě s PostgreSQL. Při plné kompatibilitě s ACID a ANSI-SQL spadá PostgreSQL do třídy firemních databází a nese si s sebou dlouhou historii zlomových situací, ve kterých byla plně přijata zákazníky a má rovněž plnou podporu open source komunity.

VMware zároveň dokončil specifickou optimalizaci vFabric Postgres pro prostředí vSphere. Pružná databázová paměť vFabric Postgres se dynamicky přizpůsobí změnám pracovní zátěže tak, aby dosáhla ještě větší efektivity paměti a vyššího konsolidačního poměr. Dynamické nastavení kontrolních bodů a schopnost automaticky se přizpůsobit parametrům virtuálních strojů tak, aby byl zajištěn optimální výkon a využití zdrojů, činí z vFabric Postgres optimální databázi pro prostředí vSphere.
Oborová databázová podpora pro Data Director

VMware má v plánu rozšířit podporu vFabric Data Director až za hranice PostgreSQL rozšířením běžných opatření a operačních modelů k co nejširšímu možnému okruhu komerčních a open source databází.

Přední firmy z oblasti databází již vyjádřily vFabric Data Director svou podporu:

Sybase ze skupiny SAP

„Sybase ze skupiny SAP a VMware mají společnou představu o tom, jak poptávka zákazníků po nových aplikacích a snaha o přechod ke cloudu mění trh databází nejen z pohledu architektonického, ale také z pohledu jejich dodávání. VMware vFabric Data DirectorTM přichází s pomocí jak v oblasti doručení tradičních, tak nových databázových technologií v podobě služby pro firmy. Nemůžeme se již dočkat spolupráce s VMware, naším preferovaným partnerem, protože díky tomu budeme moci dodat našim zákazníkům Sybase Adaptive Server Enterprise, jedno z nejoblíbenějších databázových řešení, právě prostřednictvím VMware vFabric Data Director.“
Dr. Raj Nathan, výkonný viceprezident a manažer marketingu

EMC/Greenplum

„Představení VMware vFabric Data Director pro nás znamená velmi silnou inovaci na místě, kde se kříží cesty cloudu, virtualizace a dat. Jsme velice rádi, že můžeme spolupracovat s VMware a velmi nás těší role, kterou technologie vFabric Data Director hraje v našich firemních produktech cloudových dat Greenplum Chorus.“
Bill Cook, prezident, Greenplum – divize EMC

Dodatečné zdroje

Detaily týkající se vFabric Data Director naleznete na: www.vmware.com/go/datadirector
Detaily související s Cloud Foundry naleznete na: www.cloudfoundry.com

xxx

O VMware

Společnost VMware poskytuje řešení pro virtualizaci podnikové infrastruktury, která firmám všech velikostí dosahovat lepších výsledků v podnikání. Zákazníci se na společnost VMware, která poskytuje nejrozšířenější virtualizační platformu VMware vSphere, spoléhají při snižování investičních a provozních nákladů, zvyšování pružnosti, zajištění nepřetržitého provozu svého podnikání, posilování bezpečnosti a snižování ekologické zátěže. S tržbami ve výši 2,9 miliardy USD v roce 2010, více než 250 tisíci zákazníků a 25 tisíci partnerů je VMware lídrem v oblasti virtualizace a pravidelně se umísťuje na žebříčku top preferovaných řešení IT řediteli. Společnost VMware sídlí v Silicon Valley a disponuje pobočkami po celém světě. Další informace najdete na www.vmware.com/cz.