Ericsson získal 3. cenu Emmy v oblasti digitální televize

Ericsson (burza NASDAQ: ERIC) získa jedno z nejprestižnějších ocenění udělovaných v televizním průmyslu, cenu Emmy®Award, za svou technologii AFD, která umožňuje starším typům analogových televizorů se standardní úhlopříčkou (4:3) přijímat obraz ve správném poměru stran a dodržet tak původní záměr producenta programu i v případě, že původní obraz byl snímán v širokoúhlém formátu (16:9). (TZ)

Slavnostní předání ceny proběhne na Mezinárodním veletrhu spotřební elektroniky (CES), který se bude konat v únoru 2012. Technologie a systémy AFD (Active Format Description) byly vytvořeny z důvodu očekávané poptávky provozovatelů kabelové televize po službách analogové televize ve standardním formátu stran, které by byly poskytovány souběžně se službami digitálního širokoúhlého televizního vysílání v USA.

Robert Seidel, předseda technického a technologického výboru Národní akademie televizního umění a vědy, uvedl: „Tuto cenu obdrží Ericsson a sedm dalších firem jako uznání za průkopnický vývoj a zavedení technologie AFD (ActiveFormatDescription) u řady svých produktů a za jejich úsilí o rozšiřování technologie AFD do koncových systémů.“

Per Borgklint, první viceprezident a vedoucí divize multimédií Ericssonu, prohlásil: „Bez této technologie by 70 milionů amerických domácností, které používají pouze analogovou televizi, nebylo schopno sledovat mnoho pořadů ve správném formátu. Nesmírně si ceníme toho, že Národní akademie televizního umění a vědy ocenila naše úsilí v této oblasti. Udělená cena dokazuje naši snahu o šíření digitální televize po celém světě,“ uzavírá Per Borgklint.

Jedná se o třetí cenu Emmy, kterou Ericsson obdržel. V roce 2007 byl oceněn systém OSDSP (Open Stream Digital ServicesPlatform) za klíčovou roli v rozšiřování televizních služeb streamovaného videa (VOD). V roce 2008 získala pracovní skupina Ericssonu pro kompresi videa cenu za průkopnický vývoj a nasazení systémů pokročilého kódování videa (AVC) MPEG-4, určených pro televizní vysílání ve vysokém rozlišení (HDTV). Ceny Emmy Technology and Engineering Emmy Awards byly poprvé uděleny v roce 1948 a slouží k ocenění vývoje a inovací v oblasti technologií vysílání. Ceny se udělují firmám, organizacím a jednotlivcům za průlomové technologie, které mají významný dopad na televizní techniku. Vhodnost technologií k udělení cen Emmy posuzuje a doporučuje rada uznávaných odborníků působících v tomto odvětví.

Více informací o technologii AFD

Ericsson vyvinul a komerčně zpřístupnil první profesionální převaděč/přijímač signálu ATSC na NTSC a v předstihu před přechodem na digitální vysílání v USA tak nasadil technologii AFD v praxi.Tento krok předvídá požadavek provozovatelů kabelové televize zachovat své analogové televizní vysílání i po ukončení bezdrátového vysílání ve formě signálu NTSC.Přijímač signálu ATSC byl zaveden u více než 50 % koncových provozovatelů kabelové televize v USA, kteří nabízejí analogové televizní přenosy; v praxi to vypadá tak, že tito provozovatelé jakoby stále přijímají kabelový analogový televizní signál. Ve skutečnosti přijímač převádí kabelový digitální televizní signál ATSC do formátu, který lze zobrazovat na starších, analogových televizorech (pracujících se signálem NTSC).Při převádění signálu jsou k zachování správného poměru stran a aktivního formátu obrazu použity kodeky AFD (tj. poměr stran výsledného zobrazení činí 4:3 a obraz obsahuje v horní a dolní části černé pruhy nebo je „seříznut“ po stranách). Jedná se o první nasazení konverzní technologie AFD ve větším měřítku u koncových provozovatelů televizního vysílání.

Poznámky redaktorům:

Rozhovor Pera Borgklinta: http://www.ericsson.com/thecompany/corporate_governance/company_management/per_borgklint

Multimediální obsah týkající se naší společnosti je k dispozici v oddíle BroadcastRoom na stránkách:www.ericsson.com/broadcast_room

Společnost Ericsson je světovým lídrem v oblasti poskytování technologií a služeb telekomunikačním operátorům. Ericsson si drží vedoucí postavení ve 2G, 3G a 4G mobilních technologiích, přičemž v globálním pohledu poskytuje podporu pro mobilní sítě s více než 2 miliardami uživatelů a udržuje si vedoucí pozici také v oblasti řízených služeb. Portfolio společnosti zahrnuje jak mobilní, tak i pevnou telekomunikační infrastrukturu, telekomunikační služby či software. V neposlední řadě do nabídky Ericssonu patří také řešení pro broadband a multimédia určená pro telefonní operátory, velké podniky a mediální průmysl. Sdružené společnosti Sony Ericsson a ST-Ericsson poskytují spotřebitelům mobilní zařízení s širokou nabídkou moderních funkcí.

Ericsson se snaží naplňovat svoji vizi, kterou lze shrnout do hesla „vedoucí hráč na širokém poli komunikace“, a to prostřednictvím inovací, technologií a udržitelných obchodních řešení. Společnost k dnešnímu dni operuje ve 180 zemích světa, kde celkově zaměstnává více než 90 000 zaměstnanců. V roce 2010 Ericsson dosáhl tržeb ve výši 203,3 miliardy SEK. Společnost Ericsson byla založena v roce 1876, její sídlo se nachází ve Stockholmu ve Švédsku. Ericsson figuruje na indexu OMX NASDAQ, Stockholm a NASDAQ New York.

www.ericsson.com

www.twitter.com/ericssonpress

www.facebook.com/technologyforgood

www.youtube.com/ericssonpress