Java: Bohaté aplikace i efektivní vývojové nástroje

Společnost Oracle v San Francisku na konferenci JavaOne 2011 představila několik novinek týkajících se platformy Java. Jde v současnosti o nejpoužívanější programovací jazyk, s nímž celosvětově pracuje více než 9 milionů vývojářů. (TZ)

JavaFX 2.0

Oznámená JavaFX 2.0 přináší možnost vytvářet aplikace s pokročilým uživatelským rozhraním. Umožňuje vytvářet v Javě ještě bohaté aplikace typu Rich Client, respektive RIA (Rich Internet Application). Do aplikací budou vývojáři moci snadno přidávat interaktivitu, přehrávání médií nebo integrovat webový obsah. Propojení Javy a webových technologií umožňuje komponenta WebKit, špičkový renderovací engine, který je součástí JavaFX 2.0. Vyvinuté aplikace mohou běžet v rámci webového prohlížeče i samostatně na desktopu.

Oracle hodlá nejprve dodat ovládací prvky příslušného rozhraní JavaFX 2.0 a hlavní související knihovny, další komponenty by měly následovat. K definici uživatelského rozhraní slouží nově uvedený skriptovací jazyk FXML založený na XML. Vývojáři mohou ale použít i další skriptovací jazyky podporované na úrovni virtuálního stroje Javy (Java Virtual Machine, JVM): například Groovy, JRuby nebo Scala.

JavaFX umožňuje vyvíjet aplikace kompletně v Javě; její nasazení na straně klienta i serveru dává vývojářům možnost výrazně snížit složitosti podnikových aplikací. Pro vývoj aplikací JavaFX lze používat i stávající vývojová prostředí pro Javu, například NetBeans nebo Eclipse.

NetBeans 7.1

Nová verze integrovaného vývojového prostředí NetBeans 7.1 je dokladem trvalého úspěchu a rostoucí popularity tohoto nástroje mezi vývojáři. Více než milion aktivních uživatelů v tomto prostředí vytváří desktopové, webové i mobilní aplikace v jazyce Java, přičemž prostředí umožňuje pracovat také s PHP, JavaScriptem, Ajaxem a C/C++. NetBeans je k dispozici pro Windows, Mac OS, Linux a Oracle Solaris. Podporuje Java Development Kit 7, a umožňuje tak vývojářům snadno přizpůsobit stávající kód tak, aby využíval pokročilých vlastností platformy JDK 7.

Java ME 7

Společnost Oracle představila na konferenci JavaOne své plány s dalším vývojem platformy Java ME (Micro Editon, verze určená především pro vývoj aplikací běžících na mobilních zařízeních). Plánované specifikace Java ME 7 budou předloženy komunitě vývojářů a ve spolupráci s nimi bude vznikat nová verze. Specifikace byly navrženy mj. s ohledem na to, aby nová verze byla sladěna s JDK 7, a umožnila tak vývojářům používat pro obě platformy např. jednotné ladění aplikací a diagnostiku.
Verze platformy Java určená pro chytré karty (Java Card) byla v loňském roce dodána ve více než 2 miliardách kusů zařízení.

Java 8 SE

Oracle na konferenci zveřejnil plány s uvedením další hlavní verze (Standard Edition, SE) platformy Java. Java SE 8 by měla být k dispozici v létě roku 2013. K hlavním novinkám bude patřit podpora lambda výrazů, která by měla zvýšit produktivitu vývojářů, a lepší využití vícejádrových procesorů. K dispozici by měla být plná interoperabilita mezi Javou a JavaScriptem a podpora moderních zařízení včetně těch s vícedotykovým ovládáním.
„Společnost Oracle je i nadále pevně odhodlána vylepšovat naši základní platformu Java SE a při jejím dalším vývoji budeme pokračovat v těsné spolupráci s komunitou vývojářů,“ uvedl Adam Messinger, viceprezident pro vývoj divize Fusion Middleware společnosti Oracle.

Programy vytvořené na platformě Java se dnes provozují na 97 % firemních počítačů. Javu používá více než 3 miliardy zařízení a přes 80 % vývojářů mobilních aplikací.

Podrobnější informace (v angličtině)

O společnosti Oracle

Společnost Oracle (NASDAQ: ORCL) celosvětově dodává nejucelenější, nejotevřenější a nejlépe integrovaný podnikový software a hardwarové systémy.  Další informace o společnosti Oracle najdete na www.oracle.com.