NextiraOne Czech zavádí technologii eSign

Praha, 9. listopadu 2011 – Společnost NextiraOne Czech zařadila do své nabídky technologii vlastnoručního elektronického podpisu eSign, která v sobě spojuje jednoduchost a přirozenost vlastnoručního podpisu a zabezpečení na úrovni zaručeného elektronického podpisu. (TZ)

Technologie eSign využívá k ověření identity podepsané osoby statické (vrcholy, překřížení, křivky a smyčky, uzavřené oblasti) a dynamické (trvání podpisu, rychlost, zrychlení a tlak) parametry vlastnoručního podpisu. Tyto charakteristiky jsou z podpisu extrahovány v reálném čase, během podepisování na speciální podložku, a mohou sloužit k okamžitému ověření podpisu (a tedy identity osoby) proti podpisovému vzoru.

Forenzní experti považují různé dynamické hodnoty např. rychlost, zrychlení a tlak, které každý z nás vyvíjí při vlastnoručním podepisování na papír nebo jiné záznamové zařízení, za jedinečné, individuální a nikým jiným nenapodobitelné. Za nejvíce individuální dynamický faktor je při podepisování brán tlak na podložku.

Po podepsání dokumentu a úspěšném ověření podpisu se statické i dynamické údaje podpisu zašifrují a společně s elektronickým časovým razítkem a obsahem dokumentu slouží k vytvoření elektronického otisku, kterým se podepsaný dokument zapečetí. Takto vznikne elektronický dokument, u kterého je jakýkoli počítač schopen provést kontrolu na shodu s jeho elektronickým otiskem a oznámit obsluze případnou neoprávněnou změnu dokumentu.

„Technologie vlastnoručního elektronického podpisu je pro uživatele daleko přirozenější než ostatní používané způsoby autentizace. Chtěli bychom proto navázat na řadu úspěšných implementací u zahraničních bank či obchodníků a prosadit eSign i na českém trhu,“ řekl Michal Korol, Sales Manager společnosti NextiraOne Czech.

V praxi umožňuje eSign nejen vlastnoručně podepisovat elektronické dokumenty, ale může také, společně s dalšími technologiemi a produkty, přispět k vytvoření tzv. bezpapírové kanceláře. Technologie pomáhá zcela nahradit procesy spojené s papírovými dokumenty, jejichž elektronické alternativy mohou snadno zastat všechny fáze – od přípravy prázdného elektronického formuláře, přes jeho vyplnění a zpracování, až po uložení do elektronického archivu dokumentů. To vše s výrazně nižšími náklady, vyšším zabezpečením i uživatelským komfortem.

O společnosti NextiraOne

NextiraOne je evropská společnost, která navrhuje, instaluje a spravuje řešení na podporu obchodních procesů a komunikační služby pro více než 60 000 zákazníků ze soukromého i veřejného sektoru. S využitím vysoké specializace v oblasti komunikací, zahrnující datová centra, kontaktní centra, jednotnou komunikaci, zabezpečené síťové infrastruktury a řízené služby, pomáhá NextiraOne svým zákazníkům s transformací jejich organizací a s jednodušším využitím komplexních technologií.

NextiraOne má ústředí v Paříži a přímá obchodní a servisní zastoupení v 16 zemích Evropy a v USA s více než 4 300 zaměstnanci. Společnost NextiraOne zaměstnává přes 2 500 kvalifikovaných servisních expertů a v roce 2010 dosáhla celkových tržeb na úrovni miliardy euro.

Další informace najdete na stránkách www.nextiraone.eu/cz.