Datové centrum Tieto patří k nejefektivnějším na světě

Ostrava – 24. ledna 2012 – Magazín Wired zařadil nové datové centrum společnosti Tieto ve finském Espoo mezi devět datových center, která využívají elektrickou energii nejefektivněji na světě. Hodnocení bylo zveřejněno na blogu Wired Enterprise na konci prosince 2011. Toto uznání následovalo nedlouho poté, co nové datové centrum společnosti Tieto získalo v květnu 2011 mezinárodní cenu Green Enterprise IT Award, udělovanou americkou organizací Uptime Institute. Nové datové centrum je v provozu jeden rok. (TZ)

Všechna datová centra uvedená v seznamu byla hodnocena podle stupně efektivity využití elektrické energie vyjádřené poměrem PUE (Power Utilization Effectiveness), průmyslového standardu pro měření energetické efektivity. Ideálem je hodnota 1,0; datová centra nejčastěji dosahují hodnot PUE 1,8 až 3,0.

Datové centrum společnosti Tieto dosáhlo hodnoty PUE 1,2–1,3 a umístilo se tak na sedmém místě – mezi datovými centry společností Facebook, FedEx, Google či HP.

„Toto mezinárodní uznání nás velmi těší. Současné tempo vývoje IT pro nás představuje neustálou výzvu a nutí nás hledat nákladově efektivní a inovativní způsoby provozu našich zařízení. Datové centrum společnosti Tieto s vysokým stupněm efektivity využívání elektrické energie představuje skvělý příklad našeho vývoje. Například jako jediní z hodnocených datových center provádíme recyklaci energie, což dokonce ani není zahrnuto ve výpočtu PUE,“ uvedl Mika Vihervuori, viceprezident společnosti Tieto pro datová centra.

Podle magazínu Wired se v roce 2011 datová centra začala orientovat na ekologický provoz. Datová centra spotřebovávají několik procent z celkového množství elektrické energie vyrobené v západním světě. Tato spotřeba, spolu s rostoucími požadavky na provoz IT, nutí společnosti k inovacím a hledání efektivnějších způsobů provozu jejich datových center.

„Skutečnost, že jsme se umístili na seznamu magazínu Wired, není náhoda. Dlouhodobě jsme významně investovali do udržitelnosti a naše úsilí nyní začíná nést ovoce. Zároveň jsme schopni vyhovět vysokým požadavkům našich klientů a partnerů na ochranu životního prostředí způsobem, který je ekonomicky výhodný,“ uvedl Seppo Mäenpää, manažer společnosti Tieto pro Datová centra a úložiště.

„Podle získaných ocenění je jasně patrné, že společnost Tieto se při vývoji svých datových center pohybuje na špičce tohoto odvětví. To nás povzbuzuje, abychom o podobných typech investic uvažovali i při rozšiřování našich provozů v blízké budoucnosti,“ doplnil vicepresident Vihervuori.

Datové centrum umístěné ve finském Espoo je chlazeno studenou vodou v obíhajícím chladicím systému centra. Takto ohřátá voda je posléze odváděna do tepelného čerpadla, kde se opět ochlazuje, přičemž odebrané teplo je dále využíváno k vytápění domů v místní teplovodní síti.

Produkované teplo dokáže prostřednictvím dálkového vytápění pokrýt ročně zhruba 1 500 domů. Zároveň  se v souvislosti s výrobou tepla očekává snížení emisí CO2 ve městě Espoo o cca 10 000 tun ročně.

O společnosti Tieto

Tieto je přední severoevropská IT společnost poskytující služby v oblasti IT a produktového inženýrství. Naše vysoce specializovaná IT řešení a služby doplněné silnou technologickou základnou vytvářejí skutečné přínosy pro naše místní i celosvětové zákazníky. Jako důvěryhodný transformační partner jsme blíže našim zákazníkům a rozumíme jejich specifickým potřebám. S téměř 18 000 experty se stáváme přední společnosti nabízející integrace služeb a poskytujeme to nejlepší v oblasti IT. www.tieto.com