Logica zajišťuje digitalizaci a správu sbírek pro Galerii hlavního města Prahy

Moderní systém správy sbírek, orientovaný na využití digitalizovaných záznamů uměleckých předmětů, zavedla v Galerii hlavního města Prahy (GHMP) společnost Logica, přední světový dodavatel konzultací a služeb v oblasti informačních technologií. GHMP začala jako jedna z prvních kulturních institucí v České republice digitalizovat své umělecké sbírky a zapojila se do programu digitalizace kulturního fondu zemí Evropské unie. Projekt, jehož cílem je uchovat kulturní hodnoty pro příští generace a zpřístupnit sbírky pro veřejnost, má být dokončen do konce roku 2013.  (TZ)
Zaměstnanci galerie získali moderní a komplexní systém pro správu sbírek pracující nad centrální databází a využívající moderní evidenční a vizualizační přístupy, které přináší právě digitalizace. Zájemci o umění z odborné i laické veřejnosti nejvíce ocení nový webový portál informující o výstavách a akcích organizovaných GHMP a umožňující navštívit virtuální galerii GHMP, která prezentuje kvalitní náhledy na umělecké sbírky ve správě GHMP.

Projekt, který zahrnuje jak vlastní digitalizaci sbírek, tak i přípravu a nasazení moderního informačního systému, byl zahájen v polovině roku 2010. Aplikace Správa sbírek byla uvedena do provozu koncem roku 2010 a nový web GHMP byl spuštěn v únoru letošního roku. K dnešnímu dni je digitalizováno zhruba 40 % sbírkového fondu GHMP, dokončení digitalizace se předpokládá do konce roku 2013.

„Zavedení nového systému a digitalizace sbírek přináší zefektivnění a zpřehlednění do správy našich sbírek,“ hodnotí Karel Srp, hlavní kurátor Galerie hlavního města Prahy, a pokračuje: „Tímto projektem získala naše galerie moderní řešení reflektující aktuální trendy v oblasti digitalizace a správy sbírek a začíná si budovat jméno i v digitálním světě.“

„Jedná se o rozsáhlý a náročný projekt, který je ideově propojen s dalšími evropskými projekty a uměleckými institucemi,“ přibližuje Vladislav Sláma, vedoucí projektu ve společnosti Logica. „Oceňujeme konstruktivní přístup vedení a odborných pracovníků Galerie hlavního města Prahy, protože otevírá nové možnosti spolupráce a komunikace mezi světem umění a světem IT.“

O Galerii hlavního města Prahy

Galerie hlavního města Prahy, po Národní galerii druhá nejvýznamnější galerie v České republice, byla založena 1. května 1963. Bylo jí uloženo shromažďovat, odborně ochraňovat, vědecky zpracovávat a vystavovat české umění 19., 20. a 21. století. Zároveň jí byla svěřena péče o fond pomníků, veřejných plastik, pamětních desek a kašen na pražských prostranstvích, včetně jejich restaurování a umísťování nových. Odborní pracovníci galerie mají od počátku za cíl budovat sbírkový fond českého umění 19., 20. a 21. století a odborně jej představovat veřejnosti.
Dnes, ve 49. roce svého trvání, vlastní Galerie hlavního města Prahy 14 522 uměleckých děl. Do její péče dále patří fond více než 400 artefaktů spojených s veřejnou plastikou, z čehož je dnes 208 instalovaných pražských veřejných plastik jmenovitě zapsaných ve Zřizovací listině Galerie. Její historikové umění ve spolupráci s odborníky z dalších institucí zpřístupnili významná témata, fenomény a osobnosti dějin českého umění, a to i v mezinárodních souvislostech, k dnešnímu dni na více než 670 výstavách.
Více informací najdete na www.ghmp.cz.

O společnosti Logica

Logica poskytuje konzultace a služby v oblasti informačních technologií. Zaměstnává 41 000 lidí a k jejím zákazníkům patří největší evropské společnosti. Klientům z celého světa nabízí poradenství, systémovou integraci a služby v oblasti outsourcingu. Díky hlubokým oborovým znalostem, úspěšnému propojení lidí, byznysu a technologií a budování dlouhodobých partnerství dokáže inovativně řešit všechny obchodní potřeby svých zákazníků.

Logica je kotována na Londýnské burze cenných papírů i na burze Euronext v Amsterdamu (LSE: LOG, Euronext: LOG).

Více informací najdete na www.logica.cz.