Dle studie Sophosu nejvíce spamů pochází z Indie

Praha – 16. října 2012 – Společnost Sophos zveřejnila svoji nejnovější zprávu za třetí čtvrtletí letošního roku. Studie, jejíž název Dirty Dozen lze volně přeložit jako Tucet špinavců, se zaměřuje na zjištění podílu jednotlivých zemí na šíření spamu. Ve srovnání s předchozím kvartálem si přední pozici upevnila Indie, která se v období od července do září 2012 podílela na šíření nevyžádané elektronické pošty 16,1 %. Podíl jednotlivých států je v této studii vyhodnocován na základě počtu spamů zachycených v daném období globální sítí pro zkoumání hrozeb SophosLabs. (TZ)

Spojené státy americké, které patřily dlouhodobě k největším šiřitelům spamu, zaznamenaly poslední triumf ve stejném období roku 2011. Oproti předchozímu čtvrtletí postoupily USA o jednu příčku a nyní jsou zodpovědné za šíření každého patnáctého nevyžádaného e-mailu.  Mezi dvanáct největších šiřitelů spamu se po roce vrátila Velká Británie, která s 2,1 % aktuálně zaujala dvanáctou příčku. Česká republika se s podílem 0,26 procenta umístila až na 49. místě.

Žebříček největších šiřitelů nevyžádané elektronické pošty v období od července do září 2012 je následující:

Pozice Stát Podíl

1. Indie 16,1 %

2. Itálie 9,4 %

3. USA 6,5 %

4. Saúdská Arábie 5,1 %

5. Brazílie 4,0 %

6. Turecko 3,8 %

7. Francie 3,7 %

8. Jižní Korea 3,6 %

9. Vietnam 3,4 %

10. Čína 3,1 %

11. Německo 2,7 %

12. Velká Británie 2,1 %

14. Rusko 1,86 %

17. Polsko 1,64 %

49. Česká republika 0,26 %

Ostatní státy 32,74 %

Nejvýše umístěným novým zástupcem v žebříčku je Saúdská Arábie, která byla v uplynulém čtvrtletí zodpovědná za šíření každého 20. nevyžádaného e-mailu. Významný podíl Saúdské Arábii pravděpodobně způsobil botnet Festi, který v této zemi během srpna úspěšně infikoval velké množství počítačů následně využitých pro šíření spamu do zbytku světa. Nové je v žebříčku také Turecko a Německo, zatímco Pákistán, Rusko, Polsko a Tchaj-wan z dvanáctky nejhorších vypadly.

Jak bylo uvedeno již ve zprávě Dirty Dozen za minulé čtvrtletí, na Indii připadá 5,3 procenta všech internetových uživatelů*. Díky tomuto podílu je Indie zemí s třetím největším počtem uživatelů internetu – hned po Číně a USA. Ve skutečnosti má ale přístup k internetu pouze 10,2 procenta obyvatel Indie, a tak s rostoucí dostupností konektivity a velkými nedostatky v zabezpečení indických počítačů pravděpodobně poroste i podíl země na šíření nevyžádané pošty.

„Nevyžádaná pošta je do poštovních schránek doručována prostřednictvím infikovaných počítačů dalších uživatelů,“ říká Graham Cluley, hlavní technologický konzultant společnosti Sophos. „Nejnovější studie Dirty Dozen ukazuje, že na celosvětovém šíření nevyžádané pošty se významně podílí infikované počítače v Indii. Tyto počítače jsou ovládány kyberzločinci, kteří nejen vydělávají velké peníze na rozesílání spamu za účelem podpory prodeje pochybného zboží, ale využívají je také pro šíření škodlivého softwaru s cílem infikovat další počítače. Příslušné instituce by v Indii v prvé řadě měly zajistit dostatečnou míru osvěty a seznámit uživatele s principy bezpečnosti. Lze navíc předpokládat, že uživatelé infikovaných počítačů jsou vystaveni i jiným počítačovým hrozbám včetně podvodů.“

Společnost Sophos doporučuje, aby příslušné instituce a poskytovatelé připojení k internetu implementovali bezpečnostní technologie a řídili se osvědčenými postupy pro blokování nevyžádané pošty tak, aby tyto e-maily nebyly vůbec do poštovních schránek uživatelů doručovány.

Z globálního pohledu se na šíření nevyžádané pošty nejvíce podílí Asie, a to takřka padesáti procenty. Druhá příčka mezi kontinenty patří Evropě a třetí Jižní Americe.

Podíl jednotlivých kontinentů na šíření nevyžádané elektronické pošty v období od července do září 2012 je následující:

Kontinent Podíl

Asie 48,7 %

Evropa 28,2 %

Jižní Amerika 10,2 %

Severní Amerika 9,5 %

Afrika 2,9 %

Ostatní kontinenty 0,5 %

„Nevyžádaná pošta stále představuje velkou hrozbu, zejména pro uživatele, kteří si nejsou vědomi nebezpečí souvisejícího s bezhlavým následováním odkazů uvedených ve spamech,“ pokračuje Cluley. „Tato neinformovanost by mohla spolu s růstem dostupnosti připojení k internetu představovat pro asijské země časovanou bombu.“

Další informace o nejnovější zprávě Dirty Dozen jsou k dispozici na webu Naked Security  provozovaném společností Sophos na adrese nakedsecurity.sophos.com, další rady pro boj se spamem najdete zde.

* Zdroj: http://www.internetworldstats.com/top20.htm

O společnosti Sophos

Již více než 100 milionů uživatelů ze 150 zemí se spoléhá na komplexní bezpečnostní řešení společnosti Sophos jako na nejlepší možnou ochranu před pokročilými hrozbami i ztrátou dat. Společnost Sophos nabízí jednoduše implementovatelné, spravovatelné a použitelné služby síťové bezpečnosti, zabezpečení koncových bodů, webových prezentací, elektronické pošty i mobilních telefonů. To vše za podpory globální sítě pro zkoumání hrozeb SophosLabs.

Společnost Sophos sídlí v americkém Bostonu a v britském Oxfordu. Více informací o společnosti naleznete na adrese http://www.sophos.com/en-us.