AutoDesign Prague 2012

Česká republika se dlouhodobě řadí mezi evropské automobilové velmoci, a to zejména díky výrobním závodům, které zde má hned několik automobilek i jejich subdodavatelé. Roste ale také trend expertního zaměření českých firem a zde se dostává do popředí zájmu automobilový design, který měl dříve v Česku skvělou tradici. Jedním z důkazů vzrůstajícího zájmu o automobilový design je úspěšný druhý ročník mezinárodní konference AutoDesign Prague, který v polovině října hostil přední světové i domácí designéry a řadu dalších profesionálů z oboru. (TZ)

Designéři a zástupci automobilek, jako je Porsche, Jaguar, Škoda, Volkswagen a Volvo, ale i tvůrci z nezávislých studií Pininfarina, Design Storz, BT design, MBtech, Kiska a další se setkali v Národní technické knihovně v Praze, kde celá akce probíhala. Deset přednášek a doprovodný program v podobě výstavy vítězných prací soutěže Dassault Systèmes Design Challenge a partnerských expozic vyplnily den, který byl věnován právě designu, tomuto nejkreativnějšímu odvětví automobilového průmyslu.

Jednou z hlavních hvězd byl letos Peter Stevens, designér supersportovní legendy McLaren F1 a řady dalších zajímavých vozů zvučných jmen. Jako profesor londýnské Royal College of Art zásadně ovlivnil mnoho současných designérů a jeho kurzem prošel například Peter Schreyer (šéfdesignér Kia) či Peter Horbury (šéfdesignér Geely/Volvo).

Designérské prezentace obohatil také host společnosti Siemens PLM, kterým byl vedoucí inženýr britského týmu Bloodhound SSC. Tento tým se se svým speciálem chystá v nejbližší době pokořit hranici 1 000 mph (1 609 km/h) a ustanovit tak rekord nejrychlejšího automobilu planety.

V rámci AutoDesign Prague 2012 si odbyl českou národní premiéru koncept BT Etape, který je postavený na základě Škody Yeti a vznikl v novém designérském oddělení společnosti Benet Automotive specializující se na úpravy Škodovek.

AutoDesign Prague se stává největším podnikem svého druhu ve střední a východní Evropě, a pokud vám letošní ročník utekl, udělejte si v kalendáři na příští rok tlustý vykřičník do poloviny října. Právě na tento termín plánují organizátoři příští ročník.

video: https://vimeo.com/52427356

www.auto-design-prague.cz

www.auto-design.cz

www.facebook.com/AutoDesignStyling

AD&S digital version:

http://www.floowie.com/cs/autodesign/publikace/1/171

foto: Miroslav Rendl, Martin Šuvarina

AutoDesign&Styling magazine | studie_trendy_osobnosti

Časopis AutoDesign&Styling je vizuálně pojatým prémiovým časopisem, který už sedmým rokem nabízí svým čtenářům neotřelý pohled na automobilový design. Vášeň pro krásné tvary je hlavním pojítkem originálního českého časopisu. Na jeho stránkách lze proto odhalit často překvapivá spojení napříč celým odvětvím designu, nebo vypátrat zdroje inspirace úspěšných designérů. Od čtvrté sezóny časopis vychází s česko-anglickými texty. V každém čísle na čtenáře čekají exkluzivní rozhovory s předními designéry, nejvýraznější automobilové novinky, reportáže ze zajímavých akcí, portréty legendárních tvůrců a mnoho dalších inspirativních článků.

www.auto-design.cz