AutoCAD Map 3D a Autodesk Infrastructure Map Server pomáhá šetřit náklady ve společnosti ČEZ

PRAHA, 7. listopadu 2012 – Autodesk, světový lídr v oblasti 3D návrhového, konstrukčního a animačního softwaru, oznámil, že divize Výroba skupiny ČEZ, největšího dodavatele energií v České republice, úspěšně využívá řešení AutoCAD Map 3D a Autodesk Infrastructure Map Server. Aplikace implementovaná firmou CAD Studio, partnerem společnosti Autodesk, pomáhá společnosti ČEZ urychlovat procesy spojené se správou a údržbou majetku a významně ušetřit náklady. (TZ)

V současné době využívá ČEZ produkt AutoCAD Map 3D a Autodesk Infrastructure Map Server (dříve „Autodesk Topobase“ a „MapGuide Enterprise“), který poskytuje přímý přístup k datům potřebným pro plánování, návrh a správu veškeré infrastruktury. Umožňuje snáze vytvářet, spravovat a analyzovat data návrhů, GIS a majetku. Protože je aplikace Map 3D postavena na technologii AutoCAD, mohou organizace při tvorbě, úpravách a údržbě geoprostorových dat naplno využívat zkušenosti pracovníků s aplikací AutoCAD.

„V natolik dynamickém období naší společnosti, kdy probíhala celá řada majetkových transakcí, prodejů a nákupů majetku (budov, areálů atd.), se nepropojenost GIS informací s ostatními informačními systémy ukazovala jako velmi limitující,“ řekl Stanislav Klimenda z útvaru rozvoje systémů řízení elektráren ve společnosti ČEZ. „Informace se musely porovnávat zdlouhavě a manuálně, celý proces byl značně zatížen chybovostí a bylo velmi obtížné jej koordinovat.“

Společnost ČEZ proto zvolila řešení Autodesk – jedním z důvodů byla otevřenost systému a fakt, že pro řadu činností byl využíván software AutoCAD LT. Přechod na systém GIS společnosti Autodesk byl pro většinu uživatelů proto velmi jednoduchý. Řešení Autodesk Map 3D a Autodesk Infrastructure Map Server ve společnosti ČEZ pracuje nad databází Oracle Enterprise.

Z pohledu využívání systému byla jedním z největších posunů integrace grafických informací se systémy Passport (údržba majetku) a SAP (správa majetku). Dříve by například nebylo možné realizovat některé přípravné práce v oblasti prodeje majetku a přípravy územně plánovacích podkladů tak rychle.

„Celkově přinesla implementace systému na platformě Autodesk několikanásobnou úsporu času a pracovní síly – nyní jsou požadovaná data dostupná rychleji a s nižším personálním úsilím. Z finančního pohledu podnik ušetřil na nákladech spojených s různými projekty až desítky milionů korun – samotná implementace systému se zaplatila během jednoho roku,“ dodal Stanislav Klimenda.

„Řešení na platformě Autodesk poskytuje i řadu technologických výhod,“ řekl David Blažek ze společnosti Autodesk. „Díky své otevřenosti a účinným administračním nástrojům je systém spravován plně v režii firmy ČEZ, která se tak zbavila jiné firmy tolik sužující a často finančně nákladné závislosti na postimplementační podpoře dodavatele. Schopností administrovat a rozvíjet řešení vlastními silami spoří ČEZ čas i náklady. Vlastnictví datového modelu a možnost jeho úprav standardně dodávanými administračními nástroji pak dává firmě ČEZ příležitost dále rozvíjet systém v souladu s rozvojem společnosti a jejích potřeb.“

O společnosti ČEZ

Skupina ČEZ je největším dodavatelem energií v České republice a řadí se k 10 největším energetickým uskupením v Evropě, a to jak z hlediska instalovaného výkonu, tak podle počtu zákazníků. Skupina sdružuje celou řadu samostatných společností a divizí, mezi kterými je i divize Výroba zahrnující všechny vodní elektrárny, tepelné elektrárny a obě dvě jaderné elektrárny společnosti ČEZ. Více informací naleznete na www.cez.cz.

O společnosti CAD Studio

CAD Studio a.s. je největším středoevropským partnerem společnosti Autodesk. Dodává CAD/CAM, GIS/FM a PDM/PLM řešení pro strojírenství, stavebnictví a architekturu, mapování, liniové stavby, 3D vizualizace, správu dokumentů a správu majetku. CAD Studio je držitelem nejvyššího statusu Autodesk Platinum Partner, je autorizovaným školicím a konzultačním partnerem Autodesku, členem Autodesk Developer Network a podílí se na lokalizacích produktů Autodesk do češtiny. Více na www.cadstudio.cz.

O společnosti Autodesk

Autodesk, Inc. je světový lídr v oblasti 3D návrhového, technického a animačního softwaru pro výrobu, stavebnictví, média a zábavu. Software od Autodesku pro návrh, vizualizaci a simulaci svých nápadů využívají zákazníci z odvětví strojírenství a výroby, architektury, stavebnictví, médií a zábavy – včetně 15 posledních vítězů filmových Oscarů (Academy Award) za nejlepší vizuální efekty. Od uvedení aplikace AutoCAD v roce 1982 nabízí Autodesk nejširší portfolio moderních softwarových aplikací pro globální trh. Další informace o společnosti Autodesk najdete na webu www.autodesk.cz.