Každý druhý Čech najde pod stromečkem elektroniku. Zájem je zejména o tablety, espressa a čtečky

Praha, 14. prosince 2012 – I letos budou Češi nadělovat svým blízkým nejčastěji elektroniku a hračky. Podobně jako v minulých letech tyto dárky pořídí pod stromeček přibližně každý druhý z nás. Obchodníci i navzdory úsporám očekávají obdobné zisky jako loni, kdy každý Čech utratil za vánoční dárky v průměru okolo šesti až sedmi tisíc korun. (TZ)

V oblasti elektroniky patří ke stálicím vánočních nákupů zejména větší přístroje, jako jsou ledničky, pračky, televize nebo domácí kina. Lidé totiž v očekávání akčních nabídek jejich nákup často o několik týdnů odloží, i když by si je jinak pořídili dříve. „Před Vánoci jsme letos zaznamenali velký zájem také o drobné spotřebiče, mobilní telefony a herní konzole. Pravým hitem jsou ovšem tablety a espressa,“ říká Robin Weintritt, ředitel prodeje prodejní sítě Expert Elektro. „Rostou také prodeje čteček knih, které se těší velké oblibě,“ dodává.

Vloni čeští spotřebitelé na nepříznivou hospodářskou situaci příliš mnoho ohledů nebrali. Ani letos tomu nebude jinak. Průměrný Čech tak utratí za dárky kolem šesti až sedmi tisíc korun. „Mírně se také zvyšuje podíl těch, kteří se chystají nakoupit za dvacet tisíc korun a více. Lidé, kterým naopak příjem nebo úspory nevystačí, mnohdy financují Vánoce úvěrem nebo si pořizují elektroniku na splátky, komentuje Robin Weintritt ze společnosti Expert Elektro.

Češi také postupně odhalují výhody nakupování přes internet. Příznivější ceny, rychlé doručení až domů, žádné fronty a garance bezpečného nákupu, které jsou u prověřených e-shopů standardem, již alespoň jednou vyzkoušelo devět z deseti lidí. Plné tři čtvrtiny lidí pak tvrdí, že letos na internetu pořídí nejméně jeden vánoční dárek. V prodejní síti Expert Elektro si to vysvětlují mimo jiné tím, že se uživateli internetu stávají čím dál více i starší lidé, jejichž kupní síla není nezanedbatelná.

Při nákupu elektroniky jsou ale zákazníci stále opatrní. „ Objednávek přes náš e-shop vyřizujeme stále víc, ale zejména u větších a dražších přístrojů si lidé zvolí možnost osobního odběru na prodejně a zboží si ještě před zaplacením vyzkouší,“ uzavírá Weintritt.

O společnosti Expert Elektro

Společnost Expert Elektro je nákupní sdružení, které vzniklo v roce 1995. O rok později bylo přijato za člena mezinárodní kooperace Expert International se sídlem ve Švýcarsku. Připojilo se tak ke skupině zhruba 3000 odborných obchodníků v Evropě. Expert International svým obratem zaujímá mezi evropskými řetězci celkově 4. místo.

Česká expertní síť se v současné době skládá ze 17 společníků a 55 prodejen. Mezi největší společníky patří K+B Expert, dále pak Elektro expert Jankovský, Elektro Vision a Spektrum Elektro. Společnost Expert Elektro v posledních letech zaznamenává trvalý růst a její podíl na tuzemském trhu se systematicky a plynule zvyšuje. Pokračuje výstavba prodejen, které nabízejí veškerý sortiment z oblasti elektroniky, elektrospotřebičů a počítačů pro domácnost včetně příslušenství a servisu. Konsolidace společnosti přináší své plody a stává se garantem dalšího trvalého rozvoje v České republice. Do budoucnosti otevírá nové perspektivy všem současným i budoucím členům společnosti. Motto Expert Elektro zní: „Expert – dobrá rada, dobrá cena“.

Vždy aktuální informace o společnosti Expert Elektro naleznete na www.amic.cz/tiskove-stredisko/expert-elektro/ nebo na www.expert.cz.