Dárky na poslední chvíli: stáhnout e-knihu trvá pár sekund, nejžádanější jsou fantasy série pro mládež

PRAHA, 18. prosince 2012 – Dárky na poslední chvíli jsou každoročním martyriem všech lidí, kteří nestíhají. Někteří kvůli práci a předvánočnímu shonu, jiní prostě proto, že jsou takoví. Doba internetu a rychlých činů jde takovým „Ježíškům“ na ruku, pořídit blízkým například elektronickou knihu je možné během chvilky, navíc z pohodlí domova. (TZ)

Dárek, který nezklame

Podle podzimních průzkumů se na vrcholu žebříčku nejžádanějších dárků tradičně umístily knihy, v závěsu se pak drží mobilní zařízení zastoupená notebooky, chytrými telefony a tablety. Rozšiřující se nabídka e-knih je jen logickou reakcí na obě přání. „V současnosti máme v prodeji 100 e-knih a zájem o ně vzrostl meziročně na trojnásobek. Je to z malého základu, ale kdyby takový vývoj pokračoval ještě dva až tři roky, mohl by podíl e-knih tvořit 10 procent trhu. Už nyní plánujeme pro rok 2013 vydat 50 až 80 elektronických verzí známých titulů,“ prozradil Pavel Nýč, spolumajitel Nakladatelství Fragment.

Mezi nejžádanější e-knihy z produkce Nakladatelství Fragment patří celosvětově populární série pro mládež, jako jsou Eragon, první díl Odkazu dračích jezdců, kompletní edice Hunger games a Upířích deníků. U dospělých bodují Fejetony Ivana Mládka, dětem rodiče nejčastěji kupují Staré pověsti české.

Jak na to?

E-knihu si může pořídit kdokoli s internetovým připojením, stažení souboru je dílem okamžiku. „V závislosti na nákladech vyjde elektronická kniha o 20 až 60 procent levněji než její tištěná předloha,“ dodal Pavel Nýč z Nakladatelství Fragment.

Elektronické knihy lze číst téměř na čemkoli – počítači, mobilu, tabletu nebo specializované čtečce. Různé formáty souborů, které prodejci ke stažení nabízejí, jsou vhodné pro různá zařízení. Pokud obdarovaný nejvíce využívá počítač, nejlepším řešením je typ PDF, který zachovává stejné rozložení textu, obrázků, tabulek a grafů, jaké má tištěná předloha. Naopak pro čtečky a chytré telefony je uživatelsky příjemnější formát ePub, který přizpůsobuje literární obsah velikosti displeje. U distributora e-knih lze navíc později od zakoupené knihy stáhnout i jiný potřebný formát.

CD nebo flash disk s knihami pod stromečkem jistě potěší každého moderního čtenáře.

O Nakladatelství Fragment

Nakladatelství Fragment vzniklo v roce 1991 pod názvem Jan Eisler – Fragment a od května 2007 funguje jako Nakladatelství FRAGMENT, s.r.o. V současnosti patří k deseti největším nakladatelům v České republice v počtu vydaných titulů s ročním obratem přesahujícím 120 mil. Kč. Od svého vzniku vydalo více než 2000 různých publikací, jejichž prodej přesáhl 20 mil. výtisků. V roce 2011 Nakladatelství Fragment vydalo 179 knižních novinek a podobně tomu bude i v letošním roce. Nakladatelství Fragment se daří s úspěchem pronikat i na zahraniční trhy. Do konce roku 2011 bylo uskutečněno celkem 437 prodejů původních projektů do zahraničí. V roce 2005 byla založena pobočka Vydavateľstvo Fragment, s.r.o., se sídlem v Bratislavě. V roce 2011 představil stále rostoucí slovenský Fragment 119 knižních novinek.