Nový rok, nové zařízení a nové předsevzetí – chraňte svůj dárek před kyberzločinci

Pod stromečkem našla řada lidí nový notebook, tablet nebo smartphone (nebo dokonce všechna tři zařízení) a u nového přístroje je velmi důležité nepodceňovat rizika a hned od začátku zajistit jeho bezpečnost. (TZ)

Technologické hračky, a zejména chytré telefony, patří mezi vůbec ty nejpopulárnější dárky. Spotřebitelé chtějí kupovat nejnovější a nejlepší zařízení pro své přátele a blízké, takže každý rok roste částka utracená po celém světě za mobilní zařízení. Podle IDC dosáhl v roce 2012 počet prodaných chytrých zařízení s připojením k internetu téměř 1,2 miliardy, což je o 27,4 % více než v roce 2011. A v roce 2013 se počet zvýší dokonce na 1,4 miliardy, což je nárůst o 19,2 %.# Zatímco si uživatelé užívají nového zařízení a objevují jednotlivé funkce, kyberzločinci zatím bez jejich vědomí zneužívají nechráněné a nezabezpečené přístroje. Nová zařízení mají obvykle v lepším případě pouze základní zabezpečení, které není dostačující při ochraně před sofistikovanými hrozbami a viry.

Je opravdu velmi důležité, aby spotřebitelé i s novým zařízením zůstali obezřetní, protože nemusí znamenat, že když je zařízení zbrusu nové, že jeho používání je bezpečné. Rok 2013 přinese nové hrozby a zločincům nové příležitosti. Například na podvodných webových stránkách často nabízí jedinečné nabídky, které přijdou jednou za život. Samozřejmě u podobných lákavých a neodolatelných nabídek se většinou jedná o podvod a kyberzločinci se snaží nalákat uživatele, kteří neměli čas si na nové zařízení koupit bezpečnostní software. Téměř polovina spotřebitelů v Evropě uskuteční více jak 25 procent svých nákupů on-line# a v roce 2013 můžeme očekávat další nárůst. Zabezpečení nového PC, Maca, tabletu i chytrého telefonu je v boji proti počítačové kriminalitě zásadní a je důležité se ujistit, že všechny běžné každodenní úkony, jako je surfování na internetu, kontrola e-mailů nebo chatování s přáteli a rodinou na sociálních sítích, lze provádět bezpečně.

Patrick Müller, Consumer Sales Account Manager týmu Norton společnosti Symantec, proto doporučuje dodržovat při ochraně nového zařízení několik základních pravidel:

  1. Chraňte svůj mobilní telefon a tablet – Počítačoví zločinci vždy hledají nové způsoby, jak zneužít nic netušící oběti, a zbrusu nová mobilní zařízení jsou oblíbeným cílem. Ujistěte se, že váš nový mobilní přístroj je chráněný PINem, že je pojištěný a stáhněte si bezpečnostní aplikaci, jako je Norton Mobile Security, která vám umožní zařízení vzdáleně lokalizovat, uzamknout nebo vymazat veškeré osobní údaje z telefonu i paměťové karty, pokud zařízení ztratíte nebo vám jej někdo ukradne.

  2. Nakupujte pouze na renomovaných stránkách – Při nákupu on-line pomocí nového notebooku, tabletu nebo mobilního zařízení se ujistěte, že nakupujete z osvědčených webových stránek a že všechny transakce, které provádíte, jdou pouze přes zabezpečené stránky. Ověřte si, zda máte při nákupu v adresním řádku prohlížeče ikonku zámku. Měli byste se také podívat, jestli adresa webové stránky obsahuje „HTTPS“ a že adresní řádek je zvýrazněn zeleně. Pokud na stránce najdete logo zabezpečení Norton, můžete si být jisti, že web je bezpečný.

  3. Je váš bezpečnostní software aktualizovaný? – Počítačoví zločinci jsou stále rafinovanější a dokáží využít jakéhokoli nového trendu na sociálních sítích, aby mohli šířit škodlivý kód a krást osobní údaje. Bezpečnostní a pravidelně aktualizovaný software od celosvětově uznávané značky, jako je Norton, je nejlepším a nejbezpečnějším řešením jak zastavit online hrozby dříve, než se dostanou do vašeho zařízení.

  4. Zacházejte s hesly chytře – Používejte různá komplexní hesla pro jednotlivé on-line účty a hesla pravidelně měňte. Nedoporučujeme klikat na „zapamatovat heslo“ ve webovém prohlížeči, protože když potom své zařízení ztratíte nebo vám jej někdo ukradne, umožníte neznámým lidem okamžitý přístup ke všem svým osobním účtům.

Pro více informací o mobilní bezpečnosti navštivte stránky http://www.mobilesecurity.com/. Mobilesecurity.com přináší spotřebitelům užitečné rady, tipy a triky od mobilních odborníků týmu Norton a na stránce jsou také novinky o mobilních aplikacích, aby uživatelé mohli lépe ochránit svá zařízení.

O produktech Norton společnosti Symantec
Norton chrání, na čem záleží, a to ve všech aspektech digitálního života. Norton poskytuje řadu bezpečnostních řešení, včetně technologií pro počítače a mobilní zařízení, živé technické podpory a online zálohování. Sledujte tým Norton na Facebooku nebo na Twitteru.