Praha, 14. června 2013 – Sushi je tradiční japonské jídlo, které má 18. června svůj mezinárodní den. V České republice se těší značné popularitě, podle DameJidlo.cz se jedná o čtvrté nejoblíbenější jídlo Čechů. Podle pražské služby sushitime.cz je sushi výsadou žen (66 % objednávek) a lidí ve věku 18 – 34 let, kteří tvoří 83 % zákazníků tohoto pražského rozvozce. (TZ)
Z možnosti úpravy sushi je mezi Čechy nejoblíbenější maki s méně exotickými ingrediencemi, vyplývá to z preferencí zákazníků DameJidlo.cz a sushitime.cz. „Češi si cestu k sushi zatím hledají, a proto jsou nejpopulárnější předdefinované maki boxy. Ty nabízí nejrůznější ingredience a chutě,“ říká Ivan Žídek ze sushitime.cz. Kromě masových variant je oblíbené také zeleninové sushi, které má v sobě například okurku, ředkvičku, avokádo nebo chřest. „Zeleninové varianty sushi jsou oblíbené především jako lehčí varianta oběda či večeře, jejich výhodou je také nižší cena,“ doplňuje Tomáš Čupr, zakladatel DameJidlo.cz.
Odborníci na sushi se shodují, že základem pravého sushi jsou kvalitní a čerstvé suroviny. Příprava a především pak samotná rýže se vyznačuje specifickými postupy, které v domácích podmínkách není jednoduché připravit. „Pro domácí přípravu sushi je třeba počítat s tím, že i samotné ingredience jsou relativně drahé, ať už se jedná o správnou rýži, čerstvé ryby nebo kvalitní sójovou omáčku,“ vysvětluje Žídek.
Jaké sushi nejvíce chutná zákazníkům DameJidlo.cz? „Dle hodnocení našich zákazníků víme, že mají nejraději takzvané futo yasai, které obsahuje okurku, japonskou zeleninu takuan, asijské houby shitake a mrkev,“ říká Čupr.
Nejoblíbenější sushi Čechů podle sushitime.cz
-
nigirii losos
-
maki losos
-
maki avokado
-
maki okurka
-
nigiri tuňák
Z historie sushi
Sushi dnes velká část evropské civilizace považuje za japonské národní jídlo. Historie však hovoří jinak. Původ sushi je třeba hledat v oblasti dnešní Číny. První zmínky o pokrmu zvaném sushi sahají až do roku 718 našeho letopočtu, kdy se tato specialita dostala do Japonska. Tehdy byla v jihovýchodní Asii zakázána z náboženských důvodů konzumace masa jiného než rybího. Sushi se tak stalo ideální alternativou chudých vrstev.
Za vznikem této japonské speciality stojí přes tisíc let stará metoda kvašení z jižní Asie. Kuchaři balili do rýže nasolené rybí maso, aby se zakonzervovalo. Původně ale Japonci rýži s rybou vůbec nejedli, až časem zjistili, že dohromady obě potraviny chutnají výborně. V průběhu let si každá část Japonska vytvořila svou vlastní místní specialitu.
V první polovině 19. století zpopularizoval japonské sushi Hanaya Yohei, který vymyslel i nové variace na jiné mořské plody a přišel s prvním sushi fast foodem. Jako první také přestal s konzervováním potravin a jal se připravovat sushi pouze z čerstvých ryb. Největší rozkvět zažívá sushi od minulého století až dodnes. Současná podoba sushi pochází z poloviny 19. století a byla vytvořena v Tokiu, kde původně sloužila jako občerstvení pro divadelní publikum o přestávkách.
Po mnohá staletí bylo sushi považováno za mužskou parketu. Podle Japonců prý ženská ruka rybu znehodnotí. Diskriminaci ukončil až zákon o rovných příležitostech z roku 1999, od té doby můžeme vídat v této oblasti řadu šéfkuchařek.
Zajímavosti ze světa sushi
Věděli jste, že:
-
sushi v doslovném překladu znamená „kyselá rýže“?
-
v průběhu historie si každá část Japonska vytvořila vlastní sushi speciality?
-
japonské sushi je zdrojem řady kvalitních bílkovin, proteinů, minerálů, nenasycených kyselin a má malé množství tuků a kalorií?
-
syrová ryba je zdravější než tepelně upravovaná?
-
v Tokiu můžete nastoupit na sushi univerzitu?
-
lze japonské sushi podávat i se zralým mangem jako náplň do rolek?
-
sushi je především životní styl, a nejen pokrm?
Více o DameJidlo.cz
DameJidlo.cz je internetovým agregátorem nabídek restaurací s rozvozem, jehož cílem je nabídnout nejjednodušší cestu k objednávce jídla domů nebo do kanceláře. Po zadání adresy server zobrazuje nabídky restaurací, které do požadovaného místa skutečně jídlo dováží. Odpadá tak nutnost telefonického ověřování s restaurací.
Restaurace jsou v nabídce DameJidlo.cz řazeny dle kvality, jež vychází z hodnocení zákazníků, kteří si již jídlo z dané restaurace nechali dovézt. Kromě kvality jídla klade server důraz i na rychlost dodání a cenu rozvozu, což jsou základní podmínky pro spokojenost zákazníků.
Více o Sushitime.cz
Společnost Sushi Time se již druhým rokem v Praze specializuje na donášku sushi a jídel z woku. Během této doby se stala největší roznáškou sushi a asijských specialit v Praze a mezi spokojené zákazníky patří mimo jiné hotel Hilton nebo Intercontinental. Základní myšlenkou je nabídnout zákazníkům kvalitní a zdravé jídlo z prvotřídních čerstvých surovin.
Sushi Time umožňuje rychlou objednávku sushi prostřednictvím webové stránky www.sushitime.cz, hotline linky nebo prostřednictvím partnera Damejidlo.cz. Vše se připravuje bezprostředně po objednání a s použitím těch nejlepších surovin, splňujících požadavky tzv. „sushi“ kvality.
Sushitime znamená, že si nyní můžete dopřát čerstvé sushi nebo jídla z woku, kdekoliv dostanete chuť. Přivezeme vám ho za pár minut a zaplatíte méně, než v restauraci.