Více než polovina obětí malwaru v Česku přijde o data a každá třetí i o peníze

Při malwarovém útoku může uživatel přijít o cenná data i o peníze. Ukázal to letní průzkum společnosti Kaspersky Lab a B2B International Kaspersky Consumer Security Risks mezi 8 600 respondenty v 19 zemích světa. 400 z nich pocházelo z České republiky. Jen 45 % dotázaných českých uživatelů získalo všechna ztracená nebo zničená data zpět. 55 % respondentů přišlo alespoň o nějaké informace navždy. (TZ)

Jeden útok z pěti dokáže poničit citlivé údaje. Pro 20 % dotázaných obětí v ČR byla tajná data nadobro pryč. 35 % českých respondentů se podařilo alespoň nějaké citlivé informace obnovit. A data mohou být opravdu cenná – 47 % uživatelů uvedlo, že si jich cení více, než počítače, v němž jsou uložena. Za jejich obnovu neváhají platit expertům nemalé částky.

Někdy je ale pozdě. Pokud je například počítač napaden takzvaným „šifrátorem souborů“, neboli file encryptorem, je třeba k jejich dešifrování unikátního klíče. A to vyžaduje vyjednávání s kybernetickými zločinci, kteří většinou chtějí výkupné. Jedním z nejnebezpečnějších příkladů takového typu malwaru je Seftad. Ten dokáže zašifrovat nejen fotky a videa uživatele, ale i hlavní spouštěcí záznam (master boot record, MBR). Tím zcela zablokuje přístup do počítače a může nenávratně zničit všechny programy na harddisku. Účinnou obranou proti takovým útokům je zálohování a spolehlivé bezpečnostní řešení.

Téměř třetina obětí utrpěla finanční ztrátu

Útok malwarem přitom přináší finanční ztráty. 30 % českých respondentů bylo nuceno investovat do nápravy škod. 12 % dotázaných platilo za odbornou podporu, která uvedla napadené zařízení zpět do funkčního stavu, 9 % za obnovu dat, 5 % za náhradu poškozených součástek a 8 % respondentů v Česku muselo zakoupit zcela nové zařízení.

Více než čtvrtina účastníků výzkumu v ČR (28 %) zažila během posledních 12 měsíců malwarový útok. 7 % uživatelů přitom investovalo do bezpečnostního softwaru až poté, co byli napadeni.

Společnost Kaspersky Lab vyvinula řadu technologií, které těmto incidentům umí účinně předcházet. Mezi funkcemi v nejnovějším produktu Kaspersky Internet Security – Multi-Device chránícího několik zařízení v domácnosti najednou, ať už s Windows, Mac OS či Androidem, je například Automatic Exploit Prevention na ochranu před zranitelnostmi nebo účinné Anti-rootkit systémy.

O společnosti Kaspersky Lab

Kaspersky Lab je největším soukromě vlastněným poskytovatelem koncových bezpečnostních řešení na světě. Společnost se řadí mezi čtyři největší prodejce bezpečnostních řešení pro koncové uživatele.* Již 16 let patří Kaspersky Lab mezi přední inovátory v oblasti informačních technologií a poskytuje efektivní digitální bezpečnostní řešení zákazníkům, malým a středním firmám i velkým podnikům. Aktuálně společnost působí v bezmála 200 zemích a oblastech a poskytuje ochranu více než 300 milionům uživatelů. Více informací o společnosti Kaspersky Lab najdete na www.kaspersky.cz.

 *Společnost zařadil na čtvrté místo žebříček „IDC Worldwide Endpoint Security Revenue by Vendor, 2012“. Žebříček vyšel ve zprávě „IDC Worldwide IT Security Products 2013-2017 Forecast and 2012 Vendor Shares – August 2013“ a řadil poskytovatele software podle zisku z prodeje koncových bezpečnostních řešení v roce 2012.