Počet online útoků roste, polovina firem přesto není nijak chráněna

Praha, 15. října 2013 – Odborníci na kybernetickou bezpečnost ze společnosti CSC poukázali pomocí živé ukázky na typické bezpečnostní nedostatky v podnicích a na výzvy, kterým společnosti čelí při budování ochrany proti takovýmto útokům. (TZ)

Březnová série hackerských útoků, která postupně vyřadila z provozu řadu zpravodajských serverů, finančních institucí a mobilních operátorů je důkazem, že online útoky se netýkají pouze největších ekonomik světa. Internetový zločin se na hranicích nezastaví a ani Česká republika není výjimkou, pokud jde o bezpečnostní útoky, krádeže dat, zneužívání citlivých informací nebo průmyslovou špionáž. Podle společnosti CSC se lze takovýmto útokům ochránit jedině systematickou ochranou informací, která řeší bezpečnostní otázky jako celek.

Náš propojený svět – ráj hackerů?

Přístup k datům pomocí mobilního telefonu odkudkoliv a kdykoliv, využívání soukromých zařízení v podnikové infrastruktuře, přístup k firemním datům prostřednictvím cloudu, sdílení dat napříč geograficky roztroušených pracovních skupin – to jsou jen některá z vymožeností současnosti ulehčující náš každodenní život. Tento propojený způsob práce zároveň znamená, že data již nejsou uložena na centrálních pevných discích v serverovně, ale na vzdálených lokalitách s různou úrovní bezpečnosti. Otevřená digitální společnost současné doby je tak extrémně závislá na bezpečné IT infrastruktuře a informačních systémech.

„Jasným trendem posledních let je nástup cloudových technologií. Počet firem, které je využívají, se za poslední tři roky zdvojnásobil. Až 38 % organizací však nepřijala adekvátní bezpečnostní opatření ke zmírnění rizik v souvislosti s využíváním těchto nových technologií, ať už jde o důslednější používání šifrovacích technik nebo pečlivější výběr dodavatelů cloudových služeb,“ řekl Dr. P. Müller, Cybersecurity expert společnosti CSC.

Počet online útoků roste

Jeho slova potvrzuje i letošní studie mezinárodní studie poradenské společnosti EY, které se účastnilo 1 850 vedoucích pracovníků odpovědných za informační technologie z celkem 64 zemí světa. Podle ní tři čtvrtiny firem hlásí rostoucí počet externích útoků a téměř polovina podniků má problémy se slabým zabezpečením uvnitř firmy. “I přes zvyšující se hrozby více než 50 % firem  stále ještě neuplatňuje žádnou bezpečnostní architekturu a jen 39 % plánuje navýšení výdajů na informační bezpečnost,“ říká David Kesl, partner IT poradenství a řízení technologických rizik v EY.

Cybersecurity jako priorita pro top management

Ochrana podnikových a administrativních procesů a dat je strategickou výzvou, kterou nelze vyřešit izolovanými opatřeními. Kybernetická bezpečnost je především zodpovědností top managementu.

„Vzhledem k neustále rostoucímu množství informací v kyberprostoru se musíme smířit s tím, že ne všechna data dokážeme stoprocentně ochránit. Organizace si budou muset definovat okruh kritických informací, opatřit je statutem prioritního zabezpečení a určit způsob dosažení této úrovně zabezpečení. Toto rozhodnutí již bude ale úkolem top managementu a ne IT oddělení,“ řekl A. Schaupp, vedoucí oddělení Cybersecurity CSC Austria & Eastern Europe.

Cybersecurity-as-a-Service: Náskok díky synergiím

K zajištění ochrany svých systémů potřebují podniky komplexní a integrovaný přístup. Avšak pro samostatnou společnost není správa složitých systémů tak snadný úkol. Nejčastější překážkou je nedostatek zdrojů. Přístup Cybersecurity-as-a-Service nabízí strategické řešení zahrnující globální centra zabezpečení od CSC. Odborníci firmy CSC přebírají zodpovědnost za každodenní monitorování IT sítí a systémů na bázi zákazníkem definované bezpečnostní strategie.

#

O CSC Cybersecurity Demonstration Center

Ve spolupráci Fraunhofer Institut FOKUS založila CSC Global Cybersecurity a její partneři EMC/RSA, HP, McAfee a Sourcefire v Berlíně centrum Cybersecurity Demonstration Center. Zde mohou být simulovány živé útoky na virtuální podniky s cílem testovat účinnost přístupu Cybersecurity-as-a-Service. Aby mohli využívat toto jedinečné zařízení také zákazníci z Rakouska a střední a východní Evropy, byl zřízen zabezpečený přístup z regionální centrály CSC ve Vídni.

O CSC ve východní Evropě

CSC působí v regionu východní Evropy od roku 1995 a je zde přítomna v 9 zemích: v České republice, na Slovensku, v Polsku, Rumunsku, Maďarsku, Bulharsku, Litvě, Turecku a Srbsku, přičemž zde zaměstnává více než 1 440 pracovníků. CSC se v regionu zaměřuje na systémovou integraci, outsourcing vícejazyčných služeb podpory a široké spektrum near-shoringového softwarového vývoje. CSC v regionu poskytuje své služby především v oblasti integrace ERP a odvětvových systémů zákazníkům z odvětví finančních služeb, veřejného sektoru, zdravotnictví a utilit.

Díky globálním outsourcingovým centrům v Praze, Sofii a Vilniusu se CSC stalo ve východní Evropě jednou z nejsilnějších společností v poradenství, systémové integrace a outsourcingu. Pro více informací navštivte www.csc.com/eastern_europe.

O CSC

Společnost CSC je vedoucí globální poskytovatel řešení a služeb. Posláním společnosti je poskytnout maximální návratnost technologických investic klientů pomocí špičkových řešení, znalostem a globálnímu pokrytí. CSC zaměstnává 87 000 zaměstnanců a 28. červnu 2013 vykázala obrat 13,8 miliard USD.