Projektory Panasonic zobrazují sluneční erupce a zemětřesení na Zemi

Společnost Panasonic se ve spolupráci s AV MEDIA spolupodílela na otevření první unikátní expozice „Science on a Sphere“ v České republice. Jeho středem je kulová promítací plocha, na kterou projektory Panasonic zobrazují například plochu Zeměkoule, povrch Slunce a jiných planet, plně animují pohyby životního prostředí a interaktivně simulují vlivy přírodních událostí. (TZ)

Projekt „Věda na kouli“ neboli Science on a Sphere (SoS), který vznikl v roce 2007 na základě myšlenek vědce Dr. Alexandra MacDonalda z NOAA (Národní úřad pro oceán a atmosféru), patří mezi poslední nejpozoruhodnější inovace v oblasti vzdělávání.

Sférické výsledky týkající se měření nejrůznějších jevů na celé zeměkouli se prezentují na fyzické kulové projekční ploše znázorňující Zemi, kterou je možné přirozeným způsobem obcházet, zkoumat, prohlížet a ovládat. Na virtuální Zemi tak lze promítat živé přenosy a interaktivní simulace počasí, zemětřesení, mořského proudění, planetární jevy na vesmírných tělesech a mnohem víc…

Unikátní technologie promítání na kulovou plochu je umožněna díky čtyřem bezlampovým DLP projektorům Panasonic PT-RZ370EJ, které jsou namířeny proti sobě. Tím zajišťují dostatečné pokrytí i vzájemné překrytí obrazu a navozují iluzi, že výsledný obraz vyzařuje sama koule.

Pro synchronizaci obrazů byl použit speciální ovládací software SoS NOAA, který jednak interpretuje poskytnutá data, ale také umožňuje ovládat obraz na kouli pomocí tabletu a případně vytvářet poznámky v reálném čase přímo do obrazu. Díky těmto možnostem vznikají po celém světě tzv. sférická kina, která nakonec mají daleko širší uplatnění, než jen pro NOAA, a nyní jedno vzniklo v Techmania Science Center v Plzni.

Další informace o projektu SoS naleznete zde: http://sos.noaa.gov/What_is_SOS/index.html

Fotografie projektorů Panasonic jsou dostupné zde: http://bit.ly/1a2HKdT

O skupině Panasonic System Communications Company Europe (PSCEU)

PSCEU je evropskou pobočkou Panasonic System Communications Company, globální B2B divize společnosti Panasonic. Cílem PSCEU je ulehčit práci profesionálům a pomáhat firmám zvyšovat jejich efektivitu a výkonnost. Pomáhá společnostem získávat, zpracovávat a přenášet všechny druhy informací, jako jsou hlasová, textová a obrazová data. Produktové portfolio zahrnuje PBX telekomunikační systémy, tiskárny, profesionální kamerové systémy, projektory, profesionální displeje a odolné mobilní počítače. S přibližně 500 zaměstnanci, se zkušenými experty, se schopnostmi řízení globálních projektů a s rozsáhlou evropskou partnerskou sítí nabízí PSCEU bezkonkurenční výhody na daném trhu.

Společnost Panasonic je světovým lídrem ve vývoji a výrobě elektronických produktů pro širokou škálu spotřebitelských, firemních i průmyslových požadavků. Od svého založení v roce 1918 se společnost globálně rozšířila a nyní řídí přes 500 firem po celém světě, které vykázali konsolidované příjmy přes 68 miliard euro ve fiskálním roce končícím 31. března 2013. Se závazkem sledovat nové hodnoty prostřednictvím inovací napříč všemi divizemi, se společnost se snaží vytvořit lepší život a lepší svět pro své zákazníky. Pro více informací o Panasonic najdete na webových stránkách společnosti http://panasonic.net/

O společnosti AV MEDIA

AV MEDIA, a.s. je společnost specializující se od svého vzniku v roce 1992 na dodávky prezentačních a velkoplošných projekčních systémů, a speciálních zobrazovacích systémů. Společnost AV MEDIA je členem mezinárodní asociace InfoComm, která celosvětově podporuje audiovizuální odvětví a je držitelem certifikátu ISO 9001:2000 na poskytování služeb souvisejících s návrhy řešení, prodejem, instalacemi, servisem a pronájmem prezentační a audiovizuální techniky. Dále je držitele ISO 14001 a OHSAS 18001.