Cisco představuje ACI – aplikačně orientovanou infrastrukturu, nejdůležitější řešení za poslední roky

Praha 26. listopadu 2013 – Společnost Cisco přichází s novinkou, která má potenciál změnit dosavadní pravidla IT. Jedná se o ACI, aplikačně orientovanou infrastrukturu (Application Centric Infrastructure), a s ní související služby a otevřený partnerský ekosystém. V ACI přináší Cisco svým zákazníkům první řešení pro datová centra a cloud, které nabízí plnou viditelnost a integrovanou správu jak fyzických, tak virtuálních síťových IT zdrojů. Vše je navíc postavené na potřebách aplikací. ACI se skládá z Application Policy Infrastructure Controlleru (APIC), nově představeného portfolia Nexus 9000 a vylepšených verzí operačního systému NX-OS. (TZ)

Nexus 9000 představuje základní stavební kámen nového řešení Cisco ACI. Toto portfolio nabízí nejlepší poměr ceny a výkonu ve své kategorii, neblokující architekturu s vysokou hustotou portů 1/10G,  10/40G a do budoucna i 100G pro současná datová centra i datová centra příští generace. Portfolio Nexus 9000 zahrnuje nejmodernější systémové inovace včetně prvního modulárního přepínače v oboru bez modulu mid-plane. Je tak dosaženo o 15 % nižších nákladů na napájení a chlazení. Díky otevřeným protokolům, API a standardům je zajištěna ochrana investic.

Při představování ACI a ve svém příspěvku na blogu hovořil předseda představenstva a výkonný ředitel společnosti Cisco John Chambers o imperativu, který od IT vyžaduje rychlé přizpůsobení potřebám takzvané aplikační ekonomiky. Aplikace se stávají krví byznysu. Konzistentní a vysoký výkon aplikací je rozhodující pro schopnost IT manažerů dodávat nové produkty a služby, zajistit dodržování pravidel i legislativy, snižovat rizika a bezpečnostní hrozby a zajistit produktivitu svých organizací. S tím, jak roste počet připojených zařízení, která tvoří „internet všeho“, můžeme sledovat, jak se stávají aplikace stále důležitějšími. Úměrně se tak zvětšuje i důraz na jejich rychlé a konzistentní nasazení. Role sítě jakožto sjednocující technologie propojující uživatele, aplikace a datová centra, je zde tedy zcela zásadní.

V dnešní době se často stává, že složitost a nepružnost IT zpomaluje byznys. IT profesionálové pracují v oddělených neefektivních silech, neboť současné technologie nepodporují sdílený architektonický model, a neexistuje zde způsob, jak získat jednotný náhled na všechny technologické komponenty, které ovlivňují chování a výkonnost aplikací.

Šéfové IT oddělení samozřejmě mají zájem na změně takového modelu a sjednocení všech součástí IT – od sítě přes storage a výpočetní komponenty nebo síťové služby až po aplikace a bezpečnostní technologie. Tyto prvky by přitom měly být spravovány jako jednotná a dynamická entita bez nějakých kompromisů. Dosažení tohoto stavu je právě záměrem ACI.

ACI v sobě spojuje inovace v oblasti softwaru, hardwaru, systémů a ASICS s dynamickým, aplikačně orientovaným síťovým modelem, který je vystavěn na otevřených API. Čas potřebný k nasazení aplikace tak lze snížit z měsíců na minuty. Toho ACI dosahuje sjednocením fyzických a virtuálních sítí. Tyto inovace v oblasti přepínačů pro datová centra umožňují, aby síť rychle reagovala na potřeby vývojářů aplikací, a přitom nabízejí až 75procentní úsporu celkových nákladů na vlastnictví (TCO) oproti běžně prodávaným přepínačům i výhradně softwarovým řešením pro virtualizace sítí. Cisco ACI je založeno na průmyslových standardech a umožňuje IT oddělením naplňovat poptávku svých firem po nových aplikacích, rychlém škálování dosavadních aplikací a schopnosti přesměrování IT zdrojů, když již dané aplikace nejsou požadovány.

Ekosystém ACI

Cisco také představilo ekosystém, který má zákazníkům pomoci využívat, přizpůsobovat a rozšiřovat své dosavadní investice v oblasti IT prostřednictvím Cisco ACI.  K technologickým lídrům, kteří podporují dnešní oznámení, patří: BMC, CA Technologies, Citrix, EMC, Embrane, Emulex, F5, IBM, Microsoft, NetApp, OpsCode, Panduit, Puppet Labs, NIKSUN, Red Hat, SAP, Splunk, Symantec, VCE a VMware.

Akvizice Insieme

V rámci představení ACI ohlásilo Cisco svůj záměr akvizice zbývajícího podílu, který dosud nevlastní, ve společnosti Insieme Networks. V dubnu 2012 Cisco oznámilo svou investici do Insieme Networks ve výši 100 milionů USD, a souhlasilo s uvolněním dalších 35 milionů USD v listopadu téhož roku. Po uzavření transakce se Insieme stane zcela vlastněnou dceřinou společností Cisca. Maximální potenciální částka, kterou Cisco za akvizici zaplatí, bude 863 milionů USD, přičemž konkrétní suma bude záviset primárně na tržbách dosažených prodejem produktů Insieme.

Další zdroje

Zjistěte více o aplikačně orientované infrastruktuře (ACI) Cisco

Zjistěte více o ekosystému Cisco ACI

Přečtěte si blog předstedy představenstva a výkonného ředitele Cisco Johna Chamberse

O Cisco Systems

Cisco, (NASDAQ: CSCO) je celosvětovým lídrem v oblasti síťových služeb, které mění způsob, jakým se lidé připojují, komunikují mezi sebou a spolupracují.

Informace o společnosti Cisco jsou k dispozici na http://www.cisco.com. Další zprávy lze nalézt na http://newsroom.cisco.com.