Přes novou Úschovnu lze poslat až 1000 souborů. Jednoduše a bez zipování

Za poslední tři roky prošlo přes server Úschovna patnáct milionů datových zásilek. Nejčastěji lidé posílají soubory ve formátu zip. Jedním z důvodů je, že Úschovna neumožňovala jednoduše nahrát více jednotlivých souborů najednou a ty se musely nejprve „zabalit“ do souboru zip. To se nyní mění. Aktuálně lze nahrát až 1000 souborů v jedné zásilce, aniž by bylo nutné je zazipovat. Soubory lze také vkládat přetažením myší (drag and drop), zcela nová je funkce krátkodobého přerušení nahrávání dat. A v neposlední řadě má Úschovna modernější vzhled. (TZ)

Přetáhněte data myší

„Jednou z podstatných změn na Úschovně je nový systém nahrávání souborů. Ten umožňuje posílat jednotlivé soubory bez nutnosti je zazipovat do jednoho souboru nebo zdlouhavě naklikávat jednotlivě. To může být pro řadu uživatelů podstatné ulehčení,“ říká Jan Raab, manažer serveru Úschovna. Nové nahrávání totiž v moderních prohlížečích umožňuje jednoduše vložit data do Úschovny přetažením souborů pomocí myši.

Zaklapnout a jít

Zcela novou vlastností Úschovny je odolnost proti krátkodobému přerušení nahrávání. Slouží jako ochrana při nečekaném výpadku připojení k internetu. To se může stát při práci na veřejných wifi, nebo při cestách autobusem či vlakem, kde se snadno vytratí připojení k mobilnímu internetu. V takovém případě se nahrávání automaticky obnoví, jakmile se počítač znovu připojí k internetu.

Odolnost proti výpadku připojení je možné využít i úmyslně. Asi každý někdy potřeboval poslat nějaká data na konci pracovní doby a zároveň už být někde jinde. „Prostě začnete odesílat zásilku dat, ale nemusíte v práci čekat, až se zásilka nahraje a odešle. Můžete notebook zaklapnout a klidně jít domů. Tam notebook otevřete a nahrávání se automaticky dokončí,“ vysvětluje Jan Raab. Času na to dorazit domů a připojit notebook k internetu je dost: 24 hodin.

Bez omezení rychlosti

„Chceme, aby Úschovna umožňovala jednoduché a rychlé posílání dat,“ říká Jan Raab a dodává: „Úschovna nijak uměle neškrtí rychlost uploadu nebo downloadu.“ Rychlost nahrání či stažení dat je tak dána jen rychlostí uživatelova připojení k internetu. Pro stahování dat není nutné opisovat žádné kódy z obrázků, uživatelé nejsou ani omezováni v tom, kolik zásilek současně stahují či nahrávají.

Poslední novinkou je možnost upravit předmět mailu, ve kterém přijde příjemci dat upozornění na zásilku. „Někteří lidé si stěžovali, že stále stejný předmět mailů je nepřehledný a špatně se kvůli tomu v záplavě stejných hlaviček hledá konkrétní zásilka. Udělali jsme proto možnost, aby odesílatel mohl upravit text předmětu,“ říká Jan Raab.

Úschovna se nedávno propojila se serverem Capsa, kde jsou data uložena trvale. Jedním kliknutím lze zásilku z Úschovny uložit na datovém úložišti Capsa. Stejně jednoduše lze z Capsy data přes Úschovnu i odesílat. U velkých dat tak odpadne zdlouhavý upload či download mezi serverem a počítačem.