14 bezpečnostních předpovědí pro rok 2014

PRAHA, 12. prosince 2013 – Blíží se konec roku 2013 a než se podíváme na bezpečnostní předpověď pro následující rok, je užitečné se také ohlédnout a vyhodnotit, jestli se vyplnila předchozí předpověď. (TZ)

Hlavních pět předpokládaných bezpečnostních hrozeb pro rok 2013 bylo sociální inženýrství, APT, vnitřní hrozby, BYOD a cloud. A všech pět trendů se potvrdilo, zejména pokud jde o vnitřní hrozby. Kauza kolem Edwarda Snowdena a NSA patří mezi největší datové úniky v historii způsobené insiderem.

Gabi Reish, Product Management Viceprezident ve společnosti Check Point Software Technologies, by byl raději, kdyby se jeho bezpečnostní předpovědi nevyplnily. Kdyby organizace nebyly hacknuté, infikované malwarem a neměly osobní zkušenost s úniky dat. Ale snad alespoň toto upozornění na očekávané taktiky kyberzločinců a bezpečnostní trendy pomůžu organizacím lépe se chránit. Níže je 14 bezpečnostních předpovědí pro rok 2014. 10 hlavních bezpečnostních hrozeb pro organizace a 4 způsoby, jak se bude pravděpodobně vyvíjet obrana proti hrozbám.

  1. Sociální inženýrství

Není to sice hrozba nová, ale na její nebezpečnosti se nic nemění. I nadále zůstává sociální inženýrství, které využívá cílené e-maily, primární metodou pro spuštění malwarových a phishingových útoků na organizace. Jedním z nejnovějších masivních ransomware útoků je Cryptolocker, který se maskuje jako e-mail od bankovních institucí a používá ultra-silné šifrování pro permanentní zakódování firemních dat, pokud není útočníkům zaplaceno výkupné.

  1. Interní hrozby

Opět se sice nejedná o novou hrozbu, ale riziko je stále obrovské, jak již bylo zmíněno v případě narušení dat NSA důvěryhodným insiderem. Senior manageři v NSA uvedli, že jen 20 zaměstnanců mělo přístup k utajovaným údajům, který byly staženy a zveřejněny Snowdenem. Důvěra je vzácné zboží a je až příliš snadné ji zneužít.

  1. Cílené malwarové kampaně

Na konci roku 2012 bylo v rámci útoku nazvaného „Eurograbber“ ukradeno téměř 50 milionů dolarů z 30 evropských bank. Můžeme očekávat nárůst podobných, vysoce sofistikovaných malwarových kampaní, které budou zaměřené na krádeže peněz nebo duševního vlastnictví. A pokud kyberzločinci nemohou jednoduše ukradnout peníze, využijí vydírání a hrozbu útokem nebo zničením dat, jak ukázala například hrozba Cryptolocker.

  1. Botnety

Botnety budou i nadále nebezpečnou útočnou technikou prostě proto, že jsou účinné. Podle zprávy Check Point Security Report 2013, která analyzovala sítě téměř 900 společností z celého světa, bylo 63 procent organizací infikováno boty. 70 procent těchto botů komunikovalo se svým řídícím centrem každé dvě hodiny. Botnety jsou a budou.

  1. BYOD = vysoké náklady

Už to může být sice trochu únavné poslouchat o BYOD, ale je to stále velký problém. Průzkum mezi 800 společnostmi z celého světa v roce 2013 ukázal, že 79 procent z nich mělo nákladný mobilní bezpečnostní incident za posledních 12 měsíců. 42 procent uvedlo, že náklady spojené s incidentem byly více než 100 000 dolarů, a 16 procent vynaložilo v souvislosti s bepečnostními problémy mobilních zařízení dokonce více než 500 000 dolarů.

  1. Útoky na státní zájmy a infrastruktury

Budeme se i nadále setkávat se státem podporovanými kyberšpionážemi a útoky bez ohledu na geologickou polohu či fakt, zda se jedná o vojenské, vládní nebo obchodní zájmy. V amerických i britských televizích běžely v roce 2013 dramata, která si představovala, co by se mohlo stát v případě velkých kybernetických útoků na infrastrukturu. Jedná se o velmi reálnou hrozbu, jak ukázaly útoky typu Stuxnet, Flame a Gauss.

  1. Webové války

Finanční instituce byly napadány v uplynulých dvou letech vlnami DDoS útoků. Záběr útoků bude širší a budou zaměřeny na způsobení prostojů a výpadků veřejných stránek, podobných například americké stránce Healthcare.gov (Obamacare). Uvidíme také stále složitější multi-vektorové útoky na webové stránky, které budou kombinovat DDoS útoky s podvodnými technikami a snahou manipulovat s účty.

  1. Krádeže zákaznických dat

Informace o zákaznících jsou cenným terčem, což potvrzují i hacky z tohoto roku, během kterých byly ukradeny desítky milionů uživatelských přihlašovacích údajů od společností Adobe, Evernote a LivingSocial. Každá organizace, která vlastní velké množství zákaznických dat, je pro hackery potenciálním cílem.

  1. Anti-sociální média

Krádeže přihlašovacích údajů z Twitteru už nikoho nepřekvapí. V dubnu byl hacknutý twitterový účet Associated Press, prostřednictvím kterého byla následně zveřejněna falešná zpráva o bombardování Bílého domu, což způsobilo během několika minut pokles Dow Jonesova indexu o 150 bodů. Podobné „únosy“ firemních účtů na sociálních sítích budou častější, kyberzločinci začínají útočit i na účty na LinkedInu, aby lépe cílili na své oběti a masivněji využívali phishingové útoky.

  1. Invaze do chytrých domácností

Jak se vyvíjí „internet věcí“ (Internet of Things) a více domácích spotřebičů má přístup k internetu (chytré televize, osobní sítě a podobně), budou zločinci hledat slabiny, které mohou zneužít pro proniknutí do těchto systémů, aby získali osobní údaje a informace o každodenním chování.

I když se těchto 10 předpovědí hrozeb může zdát deprimujících, bude se nadále vyvíjet i zabezpečení a ochrana proti hrozbám. Zde jsou 4 předpovědi, jak se bude vyvíjet obrana v roce 2014.

Sjednocení vrstev zabezpečení

Jednovrstvé bezpečnostní architektury nebo řešení od více dodavatelů již nenabízí účinnou podnikovou ochranu. Stále více dodavatelů bezpečnostních řešení se bude pokoušet nabízet sjednocené řešení a budou k tomu využívat vlastní vývoj, partnerství i akvizice. To se částečně již děje, ale budeme sledovat ve větší a větší míře spolupráci v boji s kyberzločinem.

Big Data

Big Data nabízí obrovské možnosti pro analýzu hrozeb, umožňují identifikaci a analýzu vzorů na základě předchozích útoků a předpovídání nově vznikajících hrozeb. Výrobci budou stále častěji integrovat tyto analytické možnosti do svých řešení a organizace budou investovat do vlastních analytických systémů pro lepší povědomí o hrozbách v rámci kontextu dané společnosti.

Spolupráce v boji proti hrozbám

Výrobci bezpečnostních řešení a zákazníci si uvědomují, že jedna organizace nemůže mít úplný přehled o hrozbách. Je potřeba spolupracovat a sdílet informace o hrozbách, aby ochrana mohla být aktuální. To urychlí partnerství mezi bezpečnostními výrobci a koncovými uživateli v cestě za sjednoceným bezpečnostním řešením s nejnovějšími informacemi. Boj proti kyberhrozbám musí být a bude koordinovaný.

Konsolidace cloudu

Cloud je platforma, která podporuje a umožňuje analýzu velkých objemů dat a spolupráci pro sdílení informací o hrozbách, což umožní sjednocení bezpečnostních řešení a poskytování vylepšené podnikové bezpečnosti.

Sledujte Check Point online:

Twitter: www.twitter.com/checkpointsw;

Facebook: https://www.facebook.com/checkpointsoftware;

YouTube: http://www.youtube.com/user/CPGlobal.

O společnosti Check Point Software Technologies

Check Point Software Technologies Ltd. (www.checkpoint.com), celosvětový lídr v oblasti zabezpečení internetu, je jediný dodavatel, který nabízí jednotný rámec pro správu komplexního zabezpečení sítí, dat a koncových bodů. Check Point svým zákazníkům přináší bezkonkureční zabezpečení proti všem typům hrozeb, klade důraz na jednoduchost nastavení a ovládání a snižuje náklady na vlastnictví. Check Point jako první uvedl na trh firewall (označený FireWall-1) s patentovanou technologií „stateful inspection“. Nejnovější inovací Check Pointu je architektura softwarových bladů. Dynamická architektura softwarových bladů nabízí bezpečná, flexibilní a jednoduchá řešení, která je možné libovolně přizpůsobit potřebám jakékoliv organizace či prostředí. Mezi zákazníky Check Pointu patří desítky tisíc společností a organizací všech velikostí, včetně všech firem uváděných v žebříčku Fortune 100. Řešení ZoneAlarm, které získalo řadu ocenění, chrání milióny počítačů proti útokům hackerů, spyware a krádeží identity.