Společnost Trend Micro předvídá počítačové bezpečnostní hrozby pro rok 2014 a další

Společnost Trend Micro dnes zveřejnila svoji výroční bezpečnostní zprávu s prognózami pro následující rok, “Blurring Boundaries: Trend Micro Security Predictions for 2014 and Beyond” (Stírání hranic: Prognózy Trend Micro pro rok 2014 a další). Podle této prognózy dojde v příštím roce každý měsíc k nějakému závažnému úniku dat a dojde také k akceleraci pokročilých útoků na mobilní bankovnictví a cílených útoků. Ve zprávě jsou dále zdůrazňovány kritické infrastrukturní hrozby a také nově se objevující bezpečnostní problémy související s trendy Internet of Everything (IoE, internet všeho) a Deep Web (hluboký nebo neviditelný web). Zpráva navazuje na dlouhodobé předpovědi společnosti Trend Micro v nedávno zveřejněném online video seriálu s názvem “2020: The Series”, který zobrazuje společnost saturovanou technologiemi a z toho vyplývající kybernetické hrozby. (TZ)

“Vidíme, že bezpečnostní hrozby nabývají na sofistikovanosti a rozvíjejí se obrovský tempem, což bude mít dopady na jednotlivce, podniky i vlády,” řekl Raimund Genes, CTO společnosti Trend Micro. “Rok 2014 slibuje, že bude pro počítačové zločince velmi plodný – od zranitelností mobilního bankovnictví a cílených útoků, po rostoucí problémy se soukromím a potenciálem pro závažné úniky dat každý měsíc. Zaznamenáme také rozvoj trendu Internet of Everything (IoE), což představuje předehru masivního vzrůstu technologického pokroku na konci tohoto desetiletí.”

Hlavní prognózy pro rok 2014 jsou tyto:

  • Škodlivé a vysoce rizikové aplikace pro Android dosáhnou počtu tří milionů.

  • Bankovnictví prostřednictvím mobilních zařízení bude narušováno zvýšený počtem útoků typu MITM (Man-in-the-Middle), v důsledku kterých již nebude dvojkroková verifikace poskytovat dostatečnou ochranu.

  • Počítačoví zločinci budou stále více používat metody používané při cílených útocích, například výzkum otevřených aplikací a vysoce přizpůsobený spear phishing.

  • Na mobilní zařízení budou ve zvýšené míře směrovány pokročilé hrozby, včetně útoků typu  clickjacking nebo watering hole.

  • Ukončení podpory pro oblíbené softwary jako je Java 6 nebo Windows XP vystaví miliony uživatelů PC s těmito systémy útokům.

  • Veřejná důvěra, která byla podlomena odhalením sledovacích aktivit ze strany státu, bude mít za následek různé aktivity na zachování a obnovu soukromí.

  • Neviditelné weby (Deep Web) budou komplikovat policejním jednotkám snahu odhalovat široce rozšířené počítačové zločiny.

Zpráva se také zabývá nárůstem trendu Internet of Everything (IoE), který slibuje, že zásadním způsobem změní osobní technologie. S příchodem technologií pro rozšíření reality (AR), které mají podobu doplňků, jež si člověk nasadí (brýle, různá optická zařízení), se hrozba počítačových zločinů ve velkém (na základě krádeží identit) bude stávat velmi reálnou možností.

Tato realita je ztvárněna v internetovém seriálu společnosti Trend Micro “2020: The Series,” který vychází z analytické zprávy „Project 2020“ vytvořené ve spolupráci s organizací International Cyber Security Protection Alliance (ICSPA). Tento jedinečný seriál prezentuje budoucnost, kterou ovládají technologie, a snaží se inspirovat všechny zúčastněné, aby již nyní přijímali opatření proti kybernetickým hrozbám, které jsou na obzoru.

Zprávu “Blurring Boundaries: Trend Micro Security Predictions for 2014 and Beyond” ve formátu PDF  můžete stáhnout zde:

http://www.trendmicro.com/cloud-content/us/pdfs/security-intelligence/reports/rpt-trend-micro-security-predictions-for-2014-and-beyond.pdf.

Podívejte se na kompletní seriál “2020: The Series” – zjistíte, co v budoucnu čeká technologie: 2020.trendmicro.com.

Podpůrné materiály:

TrendLabs Security Intelligence Blog:

http://blog.trendmicro.com/trendlabs-security-intelligence/2014-predictions-blurring-boundaries

Simply Security Blog:

http://blog.trendmicro.com/blurring-boundaries-trend-micro-security-predictions-for-2014-and-beyond

O společnosti Trend Micro

Společnost Trend Micro Incorporated, přední světový dodavatel bezpečnostního softwaru, usiluje o vytvoření bezpečnějšího světa pro výměnu digitálních informací. Naše řešení pro soukromé i firemní zákazníky a státní správu poskytují víceúrovňovou ochranu obsahu na ochranu informací v mobilních zařízeních, koncových bodech, bránách, serverech a cloudu. Trend Micro nabízí inteligentní ochranu informací pomocí inovační bezpečnostní technologie, která se snadno implementuje a spravuje a kterou lze přizpůsobit rozvíjejícímu se ekosystému. Všechna naše řešení jsou založena na cloudové analýze globálních hrozeb v infrastruktuře Trend Micro™ Smart Protection Network™ a podporována více než 1200 odborníky na bezpečnost z celého světa. Další informace najdete na www.trendmicro.euee