ACTIVE 24 zakládajícím členem Bezpečné VLAN

ACTIVE 24 je jednou z firem, podílejících se na založení Bezpečné VLAN, která pomůže k většímu zabezpečení českého internetu. Celý projekt vznikl na půdě peeringového uzlu NIX, protože právě přes jeho infrastrukturu protéká drtivá část českého internetového provozu. Důvod pro tuto aktivitu je jasný, je nezbytné výrazně zvýšit bezpečnostní standardy. (TZ)

Společný projekt se zrodil téměř před rokem, jako reakce na březnové rozsáhlé DoS útoky, které postihly český internet. Jeho duchovním otcem byl Ondřej Filip, který s nápady, jak zvýšit bezpečnost českého internetu, vystoupil poprvé na pracovní skupině NIXu v dubnu 2013. Toto téma dále rozvíjel a na dalších dvou setkáních byla již Bezpečná VLAN ústředním tématem.

Během setkání v září 2013 se již začalo sondovat mezi členy, kdo by mohl zvoleným bezpečnostním kritériím vyhovovat. V listopadu 2013 již bylo jasné, že zakládajících členů bude do deseti. Do konce roku 2013 se jejich počet ustálil na 6, jsou jimi tedy: ACTIVE 24, CESNET, CZ.NIC, Dial Telecom, Seznam a Telefónica. V lednu 2014 proběhlo doladění pravidel do “paragrafového znění” a jejich formální odsouhlasení všemi zakládajícími členy. Členství ve skupině Bezpečných poskytovatelů je podmíněno dodržováním Pravidel pro připojení do Bezpečné VLAN. Tato pravidla zakládající členové připravili a následně se zavázali, že je budou dodržovat.

„Pro nás, v ACTIVE 24, to znamenalo, že jsme museli zavést Response rate limiting a dodělat Control plane policy i na IPv6, tedy opatření, která velmi zjednodušeně řečeno velmi účinně snižují možnosti šíření útoků. Dalším bodům dlouhého seznamu podmínek jsme již vyhovovali, protože se bezpečnosti věnujeme dlouhodobě a důkladně,“ popisuje zapojení ACTIVE 24 do projektu její technický ředitel Zdeněk Brůna.

Z výše uvedeného tedy vyplývá, že bezpečná VLAN má tím vyšší účinnost, čím více subjektů se do ní zapojí. Proto je od začátku otevřená pro případné další zájemce. Atraktivita členství ve skupině Bezpečných poskytovatelů je natolik velká, že se skupina šesti zakládajících členů pravděpodobně brzy rozšíří.

Pro český internet je to výborná zpráva, protože se tak výrazně zvýší jeho bezpečnost.

ACTIVE 24, s.r.o. je přední český registrátor domén a poskytovatel webhostingových služeb. Společnost se zaměřuje na malé a střední podniky i jednotlivce, kterým nabízí kompletní internetová řešení. Mezi hlavní služby patří poskytování hostingu všech úrovní a kategorií, včetně řešení pro e-shop a e-mailových řešení nebo kompletní nabídku serverových řešení. Sledování současných trendů technického vývoje a naslouchání potřebám zákazníků umožňuje společnosti nabízet své služby vždy v té nejlepší kvalitě. ACTIVE 24 je na trhu již 15 let, je firmou s prověřenou a úspěšnou historií a se silným nadnárodním zázemím. www.active24.cz