Šťastný návrat ze Scottovy expedice

Londýn, 21. února 2014 – Britský polárník Ben Saunders a jeho kolega Tarka L’Herpiniere se v úterý 18. února vrátili do Velké Británie, aby oslavili závěr své rekordní expedice na Antarktidu. Členové jejich rodin a rodiny kapitána Scotta se sešli na londýnském letišti Heathrow. (TZ)

Dvojice tento měsíc přepsala dějiny, neboť se jim jako vůbec prvním lidem podařilo úspěšně absolvovat cestu, jež se kapitánu Scottovi během jeho expedice Terra Nova stala osudnou. V nehostinném antarktickém terénu urazili celkem 2 872 kilometrů, když z pobřeží kontinentu šli na jižní pól a zpět. Nejdelší polární cestou, kterou kdo ušel pěšky, zároveň britští polárníci vytvořili světový rekord. Ben Saunders úspěch komentoval: „Dostat možnost splnit si celoživotní cíl je privilegium a skoro se mi nechce věřit, že cesta, na níž jsem pracoval přes deset let, je už u konce.”

„Dostalo se nám vřelého přivítání i podpory. Věděl jsem, že za sebou máme fantastickou komunitu lidí, kteří nás sledují po internetu, ale být doma a slyšet, co tato cesta znamenala pro lidi po celém světě, je něco úplně jiného.”

Scottova expedice trvala celkem 105 dní (těsně přes čtvrt roku) a pozvedla laťku fyzické i psychické odolnosti. Ben s Tarkou táhli saně, které na počátku cesty vážily přes 200 kilogramů a každý den v ostrém větru ušli průměrně 27 km v teplotách klesajících až k -46 °C.

„Tato cesta dokonale otestovala naše tělesné i psychické hranice. Poslední čtyři měsíce jsem prakticky nemyslel na nic jiného, než jak sebrat energii a sílu k dalšímu kroku. Společně s Tarkou pociťujeme kombinaci úžasu a hluboké úcty k vytrvalosti, odvaze a síle kapitána Scotta a jeho týmu, kteří se na stejnou cestu vydali před sto lety — jsme neuvěřitelně šťastni, že jsme mohli oslavit jejich památku.”

Benova slova potvrzuje i Petr Horký, český polárník, který se s ním měl možnost bezprostředně po návratu setkat: „Čas a jídlo: největší protivníci při pořádání extrémně dlouhé výpravy. Dostáváte se do počítání neřešitelné rovnice: množství času, který potřebujete k ujití dané vzdálenosti (abyste došli do cíle a nezůstali v pustině) versus množství potravin, které potřebujete sníst (abyste cestou neumřeli hlady). Ale hmotnost zátěže, kterou si každý může sám táhnout, má své limity.  Bavil jsem se o tom s Benem i Tarkou a vyřešili to po svém: i když táhli každý 200kg,spali průměrně jen 4.5 hodiny denně, aby to stačilo. Jinak neustále šlapali. A tak poslední týdny už byli schopni za plné koncentrace jen učinit další krok. Žádné další myšlenky. Naprosté vyčerpání. Toto je opravdu blízko limitů homo sapiens. Kdo bude příští rekordman? Jogín? Člověk žijící z prány?“

Intel a Land Rover jsou partnery Scottovy expedice a obě firmy sehrály významnou roli v její přípravě. Společnost Intel dodala počítače typu Ultrabook postavené na nejnovější generaci procesorů Intel Core. Prostřednictvím této techniky se Ben s Tarkou mohli podělit o zážitky s celým světem – své postřehy zveřejňovali každodenně na blogu (www.scottexpedition.com/blog). Intel technologii důkladně otestoval několik týdnů před expedicí, kdy byly počítače vystavené teplotám kolem 40 °C pod nulou. Land Rover se podílel na tréninku, při němž Ben zavítal na mnohá nehostinná místa Velké Británie, Evropy a Grónska.

Patrony expedice byli Falcon Scott, vnuk kapitána Roberta Falcona Scotta, a Robert Swan OBE, první člověk, který pěšky došel na jižní i severní pól.

Benovu výpravu můžete znovu prožít prostřednictvím následujících odkazů:

Website (and blog) – www.scottexpedition.com/blog

YouTube – www.youtube.com/scottexpedition

Twitter – @scottexpedition

Facebook – TheScottExpedition

Intagram – scottexpedition

POZNÁMKA PRO NOVINÁŘE

  • Kapitán Robert Falcon Scott dovedl 17. ledna 1912 první britskou výpravu na jižní pól. Zemřel při návratu s posledními členy svého týmu, dr. Edwardem Wilsonem a poručíkem Henrym „Birdie” Bowersem, 29. března 1912.

  • Ben Saunders je průkopníkem mezi polárníky. Je jedním z pouhých třech lidí, jimž se podařilo dostat na lyžích na severní pól (Reinhold Messner to označil za úkol „desetkrát nebezpečnější než Everest”). Tuto výzvu zvládl ve 26 letech jako nejmladší v historii, přičemž rekord překonal o více než deset let. Navíc v roce 2004, kdy tohoto úspěchu dosáhl, panovaly dle úřadu NASA v regionu „nejhorší klimatické podmínky za dobu jejich sledování.” Ben je také držitelem britského rekordu v nejdelší arktické cestě. Jeho cestu zatím nikdo nezopakoval.

  • Scottovu expedici podporují jako hlavní partneři Intel a Land Rover; dalšími partnery jsou Kcom a Drum-Cussac; vedlejšími partnery Bremont a CF Partners; dodavatelskými partnery pak Mountain Equipment, Field Notes a Hilleberg.

SEZNAM POUŽITÉ TECHNOLOGIE

  • 1 x Intel Sony Vaio Pro Ultrabook™ s procesorem Intel® Core™ čtvrté generace, 1 x Panasonic Toughbook AX2 Ultrabook™ typu „2 v 1“ pro každodenní blogy a odesílání obsahu na YouTube kanál Scott Expedition. Ultrabooky jsou vybaveny pamětí typu SSD, tudíž nemají pohyblivé části a jsou provozuschopné i v teplotách -40 stupňů Celsia. Jsou rovněž velmi lehké a disponují vysoce výkonnou baterií.

  • 2 x speciálně upravené 62wattové skládací solární panely a  3x lithium-polymer baterie, jimiž je technologie napájena. Solární panely využívají 24hodinového denního světla.

  • Satelitní telefon Iridium Extreme Satellite – telefon zvládá hovory, textové zprávy a přenosy dat.

  • Iridium Nano — zařízení automaticky odesílající v hodinových intervalech GPS souřadnice Benovu týmu ve Velké Británii

  • Iridium Pilot (modifikovaný) – mobil satelitní centrum pomáhající s datovými přenosy

O společnosti Intel

Společnost Intel (NASDAQ:INTC) je světovým lídrem v oblasti inovací informačních technologií. Navrhuje a vytváří nezbytné technologie, které tvoří základ výpočetní techniky po celém světě. Další informace o společnosti Intel jsou dostupné na www.intel.com/pressroom a http://blogs.intel.com.