Objem mobilních plateb přesáhl v roce 2013 dvě a čtvrt miliardy korun

Z nejnovějších údajů Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS) vyplývá, že i v loňském roce potvrdily mobilní platby své stabilní místo mezi nejpoužívanějšími mikroplatebními nástroji u českých uživatelů. Celkově prošlo přes mobilní platby 2,342 miliardy korun a uživatelé si za ně na svém mobilním telefonu, tabletu nebo počítači pořizovali například SMS jízdenky, hradili parkovné nebo nejrůznější elektronický obsah pro svá mobilní zařízení od aplikací, přes hudbu až po mobilní hry. (TZ)Z hlediska finančního objemu opět dominovala služba Premium SMS za více než 1,6 miliardy korun. V loňském roce se znovu rozšiřovala možnost využití mobilních plateb za jízdné (SMS jízdenky) v městské hromadné dopravě. Tuto službu začala nabízet například i jihomoravská metropole Brno. K velkému rozšíření placení esemeskou došlo u placení za parkovné, které bylo na konci loňského roku dostupné již na 38 místech po celé České republice.

Nedoceněné uplatnění pak stále zůstává u plateb regulačních poplatků u lékařů. Tato služba je bohužel dostupná pouze pacientům ve VFN Praha, v Benešově, Plzni a ve Zlíně. Pacienti ostatních nemocnic jsou tak dál odkázáni na shánění drobných mincí a využívání mnohdy nefunkčních nebo příliš vzdálených automatů.

Vzrůstajícím trendem poslední doby jsou mezi uživateli úhrady nákupů nejrůznějších aplikací prostřednictvím m-platby, která si spolu s Premium SMS získala oblíbenost především u hráčské komunity pro snadné a rychlé nákupy her a dalších herních vylepšení v online světě. Meziroční nárůst o 34 % je toho důkazem.

Asociace dlouhodobě dbá na dodržování transparentních podmínek pro využívání mobilních plateb jak pro obchodníky, tak především pro koncové uživatele. Ve spolupráci s ČTÚ, a za přispění A DOST!, APMS v loňském roce zavedla zpřísnění pravidel pro poskytování audiotexových služeb s pozitivním dopadem na ochranu uživatelů služeb poskytovaných prostřednictvím audiotexových linek.

Popularita mobilních plateb bude určitě stále růst spolu s počtem zboží a služeb, které bude možno tímto způsobem nakoupit. Jednoduché placení přes mobilní telefon ale samozřejmě zvyšuje nároky na bezpečné používání všech mobilních zařízení. Telefony, ale i ostatní mobilní zařízení, jsou dnes již také platebními nástroji, a je třeba se k nim podle toho chovat, upozorňuje spotřebitele APMS.

„Samozřejmostí by měla být ochrana mobilního zařízení heslem, stahování nejrůznějších aplikací pouze z ověřených zdrojů a nenechávat telefon nikdy bez dozoru. Stejně tak bychom neměli telefon půjčovat cizím lidem a především nikdy nikomu nepřeposílat žádná hesla doručená prostřednictvím SMS,“ zdůrazňuje Michaela Vrbová Renčínová.

Další bezpečnostní rady nabízí APMS průběžně na svých internetových stránkách www.apms.cz.

O asociaci

Asociace působí na českém trhu od roku 2003. Předmětem její činnosti je vytváření optimálních podmínek pro rozvoj veřejných mobilních telekomunikačních sítí a poskytování veřejných mobilních telekomunikačních služeb v České republice. Vzhledem k tomu, že optimální podmínky pro rozvoj podnikatelských aktivit členů Asociace jsou založeny na otevřené soutěži, je základním cílem Asociace podpora a ochrana rovného a otevřeného trhu elektronických komunikací v České republice založeného na pravidlech respektujících ochranu hospodářské soutěže.

Zakládajícími řádnými členy APMS jsou provozovatelé veřejných mobilních telekomunikačních sítí ve standardu GSM a UMTS působící na trhu v České republice.  Jedná se o společnosti Telefónica Czech Republic, a.s., T-Mobile Czech Republic, a.s. a Vodafone Czech Republic, a.s. Řádným členem APMS je také společnost Air Telecom a.s., provozovatel telekomunikační sítě CDMA a poskytovatel mobilních služeb v GSM síti AIR.